BRIEVEN

Demonstratie In het artikel 'Dialoog is zending' (Trouw 11 februari) wordt geschreven dat D. Mulder jaren geleden tijdens een 'Palestijnendag' in het Haagse Congresgebouw 'door een achterdeur naar binnen en naar buiten werd geloodst, want voor de deur stond een grote demonstratie van Christenen voor Israël'.

Dat laatste is niet juist. De demonstratie was georganiseerd door het Israël Comité Nederland, en dat is een nationale organisatie, zeker geen christelijke. Den Haag Bram Hagemeijer, (Israël Comité Nederland)

Docters van Leeuwen (1) Natuurlijk heeft procureur-generaal Docters van Leeuwen gelijk als hij de voorkeur geeft aan werken voor zijn salaris, boven het tegen royale vergoeding 'opgeruimd' worden met bijbehorend etiket 'ongeschikt'. Het zou van volstrékte dwaasheid getuigen om een dergelijke bekwame en gezaghebbende man aan de kant te schuiven omdat een minister, die zélf al zo vaak niet een foutloos parcours gereden heeft, zich beledigd voelt door iemand die íets te lang achter zijn ondergeschikten bleef staan. Een fout weliswaar, maar één die in het niet valt bij de problemen rondom de minister zelf. Een standje is hier blijkbaar voldoende. Laat dat dan óók gelden voor overigens zeer deskundige magistraten op één voorwaarde: Verbod op het hebben van bijbaantjes (Steenhuis), betaald zowel als onbetaald, want in beide gevallen kan gevaar voor de onafhankelijkheid ontstaan. En het is onnodig ook, want dergelijke functies worden toch niet bepaald op het minimumloon gewaardeerd. Badhoevedorp J. Dijkema

Docters van Leeuwen (2) Ik vind Docters van Leeuwen wel slim. Gewoon van: ik meld me ziek, dan kan die tuttebel het dak op, en ze komt mooi niet van me af. Eindelijk eens iemand die niet voor het grote geld zwicht. Mijn advies aan hem: blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Irnsum Mariëtte Bodier Moss

Skister De Amerikaanse skister Picabo Street heeft Indiaans bloed, is extrovert en uitbundig. Wel eens uit de Amerikaanse selectie gegooid wegens disciplinegebrek. Zware ski-ongelukken gehad waaronder een hersenschudding twee weken geleden! Toch won ze goud bij de Super-G woensdag in Nagano. Na haar finish grapte en grolde ze tegen pers en publiek. Verslaggever Evert ten Napel sprak belerend dat ze haar mond moest houden want er kwamen nog concurrenten. Meneer Ten Napel doe ons een lol en houd uw mond. U begrijpt er niets van. Utrecht Marcel de Boer (sportfanaat)

Bonuskaart Het uitstekende artikel 'Bonuskaart niet zonder gevaar' (Podium 13 februari) vraagt om een kleine aanvulling. Albert Heijn pareert alle kritiek door te roepen dat men niet verplicht is om zijn personalia op te geven als men een bonuskaart wil hebben. Overigens roepen ze dat pas als je zo ongeveer met een vlammenwerper achter ze aan zit, want men probeert die mogelijkheid zo geheim mogelijk te houden. Toen ik bij het AH-filiaal aan het Julianaplein in Den Helder om een anonieme bonuskaart vroeg, moest ik per se toch een handtekening onder het aanvraagformulier zetten, anders kreeg ik geen kaart. Toen ik na zwaar protest een onleesbare gelegenheidskrabbel had gezet, werd mij met een stalen gezicht gevraagd wat mijn gezinssamenstelling was.

De dubbelhartige houding van AH blijkt ook uit het volgende: een aantal gegevens die AH aan bonuskaarthouders vraagt, mogen volgens de nieuwe Wet persoonsregistraties niet eens meer worden vastgelegd. Het van kracht worden van deze wet is slechts nog een formaliteit. Ieder fatsoenlijk bedrijf zou hierop hebben geanticipeerd. Den Helder Dick Berts

Doodstraf (1) H. F. Massink (Podium 11 februari) stelt namens de SGP dat eerbied voor het leven met evenveel recht een argument voor de doodstraf kan zijn als daartegen, zoals H. Abma eerder in deze krant schreef. Hij verwijst daarbij naar Genesis 9 vers 6, waarin God de dood van een moordenaar zou gebieden. Volgens Massink zou de doodstraf daardoor boven het menselijk niveau worden uitgeheven. Het is echter niet God die de doodstraf oplegt en uitvoert maar de mens. Het is wel erg gemakkelijk om je te verschuilen achter het argument dat dit van hogerhand is verordonneerd. We hebben namelijk ook een eigen wil gekregen. Daarnaast is het uiterst discutabel om te beweren dat het overheidsoptreden en de rechtspraak zich niet binnen de grenzen van het menselijke afspelen. Massinks gedachtegang volgend, heeft God blijkbaar Wim Kok opdracht gegeven om Gods beleid uit te voeren. Kan iemand even de kiezers en Wim Kok hiervan op de hoogte stellen? Groningen Anneke Menting

Doodstraf (2) Volgens H. F. Massink van het wetenschappelijk bureau van de SGP heeft de overheid het recht om het leven van iemand af te nemen die zelf de dood van een ander mens op zijn geweten heeft. Hieraan ten grondslag ligt de bewering dat de overheid boven-menselijk zou zijn.

Dit komt er op neer dat de SGP aan de overheid het beschikkingsrecht over het leven van haar onderdanen wil geven. In een groot aantal landen is dat al het geval, en daarvan kan ik staaltjes opnoemen die ik niet graag 'boven-menselijk' zou willen noemen.

Onder de Romeinse overheid bijvoorbeeld - en Massink verwijst naar een brief van onderdanen daarvan - was je je leven niet zeker als je de keizer niet wilde aanbidden. Juist deze brief aanhalen in een pleidooi om de doodstraf te verdedigen doet mij de wenkbrauwen fronsen.

Daarnaast: er zijn nogal wat gevallen bekend van personen die ten onrechte zijn geëxecuteerd. Soms wist men dat al op het moment van executie, soms niet. Is 'de overheid' dan schuldig aan moord, en zo ja, welke straf staat daar dan op? En wat met overheden die ter dood veroordelen om zich van rivalen te ontdoen? De Romeinen van toen, vele regimes nu, maar ook Calvijn? Moorden niet met gif of een mes, maar met een instrument dat exclusief de machthebbers ter beschikking hebben zijn mogelijk nog bezwaarlijker dan 'gewone' moorden. Het zou opzienbarend zijn als de SGP zou oordelen dat Calvijn eigenlijk de doodstraf had moeten krijgen. Groningen Jan Alberts

Vrijwilligers De Raad voor maatschappelijke ontwikkeling (RMO) heeft in een advies laten weten dat vrijwilligers geen behoefte hebben aan een hogere onkostenvergoeding dan de huidige 1 200 gulden per jaar.

De RMO waarschuwt verder voor een tweedeling tussen arme en rijke organisaties. Die tweedeling is er al. In de meeste gevallen wordt vrijwilligers zelfs geen reiskosten vergoed, zodat alleen mensen met geld een vrijwilligersbaan accepteren.

Vereniging Wouw Vlechtwerk, een beweging van vrouwen van 50+, is al enige tijd bezig om boven water te krijgen hoe het precies zit met de financiële vergoedingen van vrijwilligers. Allereerst vinden wij dat in ieder geval de gewone onkosten vergoed moeten worden als reis-, porto- en telefoonkosten. Verder willen wij dat er een einde komt aan het fenomeen dat met name onze doelgroep, de 50+ vrouwen, worden misbruikt door allerlei instanties. Vooral in de zorgsector zijn steeds meer vrijwilligers werkzaam, die de plaats van een betaalde kracht innemen. Ook maatschappelijke organisaties zoals scholen, bibliotheken, slachtofferhulp enz. werken met vrijwilligers.

Het stuit ons tegen de borst dat bij gesubsidieerde projecten een projectleider wel in de begroting wordt opgenomen en de mensen die uiteindelijk het werk moeten doen niet. Delft W. van den Ende-Berendsen (Vereniging Wouw Vlechtwerk)

Koopkracht Het is vreemd dat rond een half miljard gulden (Trouw 10 februari) op tafel moet komen om voor AOW'ers met aanvullend pensioen (tijdelijk, tot de verkiezingen?) koopkrachtverlies te compenseren.

Dit bedrag ligt namelijk al op tafel door de verhoogde belasting welke dit jaar ingehouden is. Over mijn lijfrente werd in 1997 115 gulden per maand aan belasting ingehouden, thans is dat 146,83 per maand. Geef het geld gewoon terug dat teveel is ingehouden. Daar hoeft men toch niet zo moeilijk over te doen? Bolsward F. E. Stallman

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden