brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Vreemde uitspraak Obama
Landen die niet meewerken aan de aanhouding, vervolging en uitlevering van klokkeluider Snowden handelen volgens president Obama in strijd met de internationale rechtsorde. Het op ongekende schaal afluisteren van willekeurige wereldburgers is daar kennelijk niet mee in strijd. Misschien kan de voormalig rechtsgeleerde uit Chicago dat eens komen uitleggen in een hoorcollege, zodat ik het ook kan begrijpen.

Bert Prang Leiderdorp

Snowden is niet ijdel
Anglicaans priester Alja Tollefsen vraagt zich in het Theologisch elftal (28 juni) af of Edward Snowden handelde 'uit ijdelheid en geniet van de publiciteit'. Iedereen die het interview met Edward Snowden heeft gezien en enigszins lichaamstaal kan lezen, zal de optie ijdelheid uit het rijtje motieven schrappen. Deze man is duidelijk doodsbang.

José Kok Renkum

Geen baken van licht
In zijn Klein Verslag bespreekt Wim Boevink de naam van de nieuwe boekwinkel Polare. De naam zou verwijzen naar 'het baken van licht in de duisternis'. De poolster is echter verre van een baken van licht. Het is een onopvallende ster die moeilijk vindbaar is. Sterker, de snelste manier om de poolster te vinden, is via het sterrenbeeld De Grote Beer. Overigens: opvallend dat er in een snel veranderende boekenmarkt is gekozen voor de naam van het object dat de komende duizenden jaren als enige onveranderd op dezelfde plaats aan het firmament blijft staan.

Hans Kluck Groningen

Waardevolle serie
Ik wil graag laten weten dat ik de serie van Asha ten Broeke over verkrachtingen heel waardevol vind. Een onderwerp waarvan het bestaan niet vergeten mag worden.

Eva van Sloten Amsterdam

Quasi-diepzinnige imker
Het luisteren naar bomen of de helende vibraties van dolfijnen worden volgens imker Wim van Grasstek nog overtroffen door 'de spirituele kracht van bijen' (Religie & Filosofie, 27 juni). Imkeren is leuk, spannend en gezond en men kan zeker in het omgaan met bijen de wonderlijke kracht van de natuur ervaren. Maar de ervaringen van imker Grasstek klinken me bepaald overtrokken in de oren. Mystiek begint bij de verwondering over het gewone en niet door quasi-diepzinnige taal uit te kramen. Bijen schenken evenveel liefde aan het landschap als wespen, mieren en steekvliegen. Hoewel zeer zeldzaam, kunnen bijensteken dodelijk zijn voor mensen met een allergie. Het (bijen)leven is niet alleen halleluja. Ik heb vaak gevloekt dat die 'rotbeesten' bij het uitzwermen op zo'n onmogelijk plaats gingen zitten en luisteren doen ze ook al niet: 'ze gaan gewoon hun eigen gang'.

Harry Raap imker te Veldhoven

Betengelde muur
In zijn rubriek 'moeder doen' schreef F. Starik gisteren dat zijn moeder vroeger in een huis woonde waar op de halfsteens muur latjes waren bevestigd met jute behang eroverheen. Er staat dat dat een 'betegelde' muur was. Ongetwijfeld heeft Starik 'betengeld' geschreven. De latjes zijn de tengels, betengelen is het op die manier bekleden van een wand of plafond.

Johan Hut Baarn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden