Brieven

Lekker langzaam
Tijdens de inhuldiging van de nieuwe koning werd door de voorzitter van de Eerste Kamer gesproken van een sterk veranderde maatschappij. In vergelijking met 33 jaar geleden is deze een stuk sneller geworden, zo zei hij. Ik vond het daarom een verademing om te zien dat het (koninklijk) gezelschap zo lekker langzaam liep bij het binnentreden en verlaten van de Nieuwe Kerk. Hopelijk duidt dit op een (trend)breuk met het verleden.

Tim van Eekeren Amsterdam

Beauty-terreur
Asha ten Broeke schrijft over het reclamespotje van Dove, met als kritiek dat ook dit weer een vorm is van 'beautyterreur': vrouwen móeten mooi zijn. In de media wordt inderdaad gesuggereerd dat beauty voor meisjes en vrouwen de norm is. Als je niet oppast, ga je het nog geloven ook. Gelukkig is de invloed die ouders op hun dochters hebben en op het zelfvertrouwen van die dochters, vooral als ze jong zijn, veel groter. Dus ook tegen Asha zou ik zeggen: laat hun zien dat jij tevreden bent met jezelf, schenk niet te veel aandacht aan uiterlijk. Gerantsoeneerd tv kijken, veel buiten spelen en als ze helemaal smerig thuiskomen zeggen: 'Wat heb jij fijn gespeeld vanmiddag'. Zo leren ze plezier te beleven zonder dat uiterlijk belangrijk is en krijgen ze vast vriendjes die daar ook niet mee bezig zijn. Jij bent echt niet de enige ouder die gelooft in de innerlijke schoonheid.

Derkien Bultman Havelterberg

Gamification
Leuk hoor: gamedesigner en docent Johan ter Beek bepleit dat we '.. het onderwijs gaan benaderen als een goed ontworpen computerspel' (Podium, 30 april). Hij noemt voorbeelden van 'serieuze' games waarbij kinderen spelenderwijs problemen moeten oplossen. Natuurlijk kan een enkele 'game' bepaalde processen verduidelijken, versterken. Maar wat een illusie te geloven dat het onderwijs uitsluitend op deze manier zou kunnen. Om hun 'score' te begrijpen zullen ze toch eerst gewoon cijfers en bewerkingen moeten leren. En wat betreft de epic meaning waar Ter Beek het over heeft: voor begrijpend lezen is toch nodig dat je het alfabet leert, de woorden in hun samenhang begrijpt, onderliggende boodschappen doorkrijgt. Hoe doe je dat met joysticks en buttons? Zie al dat moois als extra en aanvulling, zo u wilt, maar niet als hoofdmiddel. Anders kunnen we voluit gaan voor de gamification.

Gerrit Terpstra Vorden

Negatief over kampioen
Hoera! Ajax wordt kampioen! Dat heeft die ploeg toch goed voor elkaar gekregen, dacht ik. Het tegenovergestelde blijkt echter waar, als ik Henk Hoijtink mag geloven in de krant van maandag 29 april. Want wat blijkt nou: de Nederlandse competitie stelt niets voor. Babel kan niet voetballen. Ajax heeft maar 76 punten. En de zogenaamde Ajax-filosofie wordt niet goed uitgevoerd omdat het team daar de kwaliteit niet voor heeft. Frank de Boer 'mag en kan' wel genieten, als hij maar weet dat dat niet terecht is. Het is me inmiddels wel duidelijk dat de Nederlandse competitie niet de beste is. Zelfs dit stuk over de aanstaande kampioen was negatief. Ik vraag me af of het verstandig is om de lezer het plezier van de Nederlandse competitie op deze manier te ontnemen.

Joran Lammers Bennekom

IKV en Irak
Lezer Jannico den Breejen schrijft dat het IKV in 2003 voorstander was van gewapend ingrijpen in Irak en achter de invasie van de VS stond (brievenrubriek, 29 april). Dit is niet juist. Wie er wel achter stond, was de ex-algemeen secretaris van het IKV Mient Jan Faber. Maar voor zover ik weet werd dit standpunt door de meeste betrokkenen niet gedeeld. En toen wij in maart 2003 in Amsterdam tegen de dreigende oorlog in Irak demonstreerden, kwam ik daar veel IKV-vrienden tegen.

Jan Emck Waalre

Grapje over dementie
Waarom mag cartoonist Mirjam Vissers zelfs geen grapje meer maken over dementie? Een briefschrijver verweet haar dat zij 'blijkbaar niet weet wat dementie betekent' (29 april). Waarom moet alles zo dodelijk serieus worden genomen? Ik heb weer genoten van Mirjam Vissers buitengewoon geestige en knap getekende stripjes. Graag tot een volgende keer, als Pieter Geenen, die ik trouwens ook bijzonder waardeer, met vakantie is.

Laura Reedijk Zeist

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden