brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

De echte humanist
Classicus Van Hooff betoogt dat de enige echte humanist atheïst is (de Verdieping, 20 juni). Volgens mij redeneert elke fundamentalist zo: de waarheid is x en niet y. Onderschrijf x want anders ben je geen echte gelovige, in dit geval geen echte humanist. Maar meneer Van Hooff, gaat het bij het humanisme nou juist niet om zelf nadenken, zonder een van te voren opgelegde conclusie? Vrijdenken heet dat toch? Zoek liever naar wat je met andere humanisten deelt dan hel en verdoemenis te preken over humanisten die spiritualiteit niet per definitie afwijzen. Niet geloof maar fundamentalisme lijkt mij het probleem van deze tijd.

Johannes van der Vos Den Haag

Geen provincietour meer
De tour van het koningspaar langs alle provincies is voorbij. Ik vraag me af of dit nu nodig of nuttig was? Eigenlijk weet ik wel zeker van niet. Met zo'n vaart door het land betekent dat slechts enkele plaatsen het koninklijk paar hebben ontmoet. Helaas waren er dan dansjes en spelletjes en allemaal dingen die niets te maken hebben met wat Nederland is. Zonde van de tijd en het geld. Bovendien: Willem-Alexander en Máxima waren zichzelf niet; stijf in het pak en met al die hoedjes. Het lijkt wel of ze de majestueuze prinses Beatrix nadeden. Dat zou erg zijn. Nooit meer doen!

Cas Heijenk-Caspers Sleeuwijk

Sluikreclame in columns
Als trouwe lezer van Trouw erger ik me de laatste tijd regelmatig aan het feit dat columnisten sluikreclame maken. Ik ga hier niet opsommen voor welke winkelketens, want dan doe ik immers zelf wat ik als onjuist beoordeel. Wie de schoen past, trekke hem aan, zou ik zeggen.

Ans van Iersel Bennekom

Klap voor islamschool
Er is gefraudeerd met examens op een middelbare school. Dat is erg. Zonder meer. Had dit op elke school kunnen gebeuren? Ook op de mijne? Naar mijn mening wel. Maar niet volgens Elma Drayer (Opinie, 20 juni). Ze schrijft een giftige column, waarin het wemelt van de verdachtmakende aanhalingstekentjes. En ze adviseert alle 720 leerlingen wat 'lesjes burgerschap'. Waarom alle leerlingen? En heeft goed burgerschap iets te maken met examenfraude dan? Welnee. Maar het is Drayers manier om een volledige scholengemeenschap in één vernietigende klap buiten de samenleving te plaatsen. Waarom ze dat doet? Omdat het een islamitische school is. En daaraan heeft ze, maar dat vermoedden we al, een broertje dood.

Clara Legêne Etten-Leur

Elke lezer is kapitaalkrachtig
Trouw is in meerdere opzichten een opmerkelijke krant. Zelfs de advertentiepagina's zijn troostvol om te lezen. In het onderschrift op de paginabrede Lifestyle-advertentie die de achterzijde van de krant siert, lees ik dat met deze advertentie 1,2 miljoen kapitaalkrachtige lezers worden bereikt; te weten de lezers van Trouw, de Volkskrant en Het Parool. Telkens als ik dit lees verdwijnt alle crisis- en ander chagrijn als sneeuw voor de zon. Als eenvoudige loonslaaf mag ik door simpelweg Trouw-abonnee te zijn mij afficheren met de kapitaalkrachtigen in dit land. Hoe trots ben ik op de breedte van mijn schouders!

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden