brieven

PostNL
Nog steeds berichten over postbodes die doordraaien en hun post ergens dumpen of verbranden (Trouw, 29 juli). De leugen van de neo-liberalen over het succes van de marktwerking die goed voor prijs-kwaliteitverhouding is, is hiermee compleet. Als je solliciteert via de website van PostNL kom je als je door de eerste selectie bent voor de keuze om het minimumloon te accepteren. Expliciet staat erbij vermeld: hier kan niet over onderhandeld worden. Ziehier het einde van de wet van vraag en aanbod bij een bedrijf dat met gebrek aan goed personeel gewoon op de oude voet doorgaat.

Jan van Rossem Simpelveld

Vogelaarwijken
De extra aandacht voor achterstandswijken heeft maar nauwelijks effect gehad, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (Trouw, 30 juli). Maar het is tamelijk goedkoop om de vooruitgang van de zogenoemde Vogelaarwijken mislukt te noemen.

Als een patiënt een medicijn vier weken moet innemen maar na anderhalve week stopt, kun je ook niet zeggen dat het medicijn niet deugt. Wat niet deugt is de patiënt die er met de pet naar gooit. Met andere woorden: als de investeringen niet het gewenste effect sorteren moet de wetgever naar zichzelf kijken. In het boek 'Als meedoen pijn doet, affectief burgerschap in de wijk' van Evelien Tonkens en Mandy de Wilde wordt goed weergegeven hoe wijkvernieuwing een zeer moeizaam proces is, dat een lange adem verdient. Mijns inziens mag dat proces dan ook niet afhankelijk worden gesteld van toevallige economische omstandigheden.

Henk Kraaijenbrink Borne

Zomergasten
Het is het gesprek van de dag. Of je nu in de rij bij de supermarkt staat of in het washok van de camping, iedereen heeft het over Zomergasten. Op zondagavond zijn de straten stil en verlaten, verjaardagen worden overgeslagen of verzet, want Zomergasten is op tv. Flauwekul natuurlijk. Aan Zomergasten wordt door de media, Trouw incluis, veel te veel aandacht besteed. Ik zie het programma niet anders dan als een goedkope 'vuller' voor het zomerseizoen. Er komt geen eind aan het geneuzel over de kwaliteiten van de interviewer en het gehalte van de gasten. Naar mijn idee is het een egocircus. Ik zal de kijkcijfers dan ook niet positief beïnvloeden.

Michel van Straten Ridderkerk

Goor Nederland
In het commentaar over zwerfafval in Nederland (Opinie, 29 juli) wordt gesteld dat Nederland zo goor is. Vooral als je terugkeert van vakantie valt het je weer extra op, aldus Trouw. Zwerfafval is inderdaad een van de grootste ergernissen. Ook ik stoor mij aan de troep op straat, en probeer mijn eigen woonomgeving zo netjes mogelijk te houden.

Maar is het gezegde 'verre weiden zien altijd groen' hier niet van toepassing? Het feit dat het in andere landen beter zou zijn, betwijfel ik. Op de Griekse eilanden dumpt men gemakshalve elektrische apparaten zoals koelkasten en dergelijke aan de kant van de weg, en ook in Turkije moet je niet achter de hotels kijken.

Nellie Ploeger-Rus Schagen

Vrouwelijke priesters
In de 'eeuw van de vrouw' blijven de rooms-katholieke kerk en onze geliefde paus Franciscus de priesterwijding van vrouwen afwijzen. Dat verbod is definitief en de deur blijft gesloten, schrijft Trouw (30 juli). Ik vind dat onbegrijpelijk. We spreken en schrijven decennia lang over 'de vraag naar de vrouw in het ambt', maar het lijkt erop dat dit onderwerp opnieuw in de doofpot zal verdwijnen.

Het wordt tijd dat de wereld wordt gezien als een geheel waarin vrouwen en mannen het gelijke recht hebben in kerk en wereld om zich in dienst te stellen van de mens en van God.

R. Schut-Hakvoort Lottum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden