Brieven

Boze Nederlanders
Volgens VVD-senator Sybe Schaap hangt de toenemende boosheid van de Nederlanders samen met de opkomst van Fortuyn en Wilders (Trouw, 17 maart). Graag breng ik Schaap het politieke geweld van RaRa, van de krakers, en van milieu-activisten in herinnering. De brandbommen geworpen naar de Centrumpartij. Allemaal feiten gepleegd vóór de opkomst van Fortuyn en zeker vóór Wilders. Fortuyn is vermoord door een linkse activist en Wilders moet sinds jaren 24 uur per dag bewaakt worden. De insinuaties van Schaap zijn op zijn best onnozel, op zijn slechtst kwalijk.

Rob Dijkstra Nijmegen

Net mensenhandel
Bedankt voor het hoofdredactioneel commentaar (Trouw, 16 maart). Ik ben het helemaal eens met het pleidooi dat het Duitse economische model een veel beter voorbeeld is voor Nederland dan het Angelsaksische. Daar wil ik nog aan toevoegen de gekte van de uitzendbureaus. Een uitzendbaan is misschien handig voor een student die een baantje zoekt, nu werkt bijna iedereen 'flex'. Mijn zoon (44 jaar) werkt zeven jaar via een uitzendbureau bij een ministerie, evenals zo'n 80 anderen op zijn afdeling. Hij heeft weinig geld en weinig zekerheid. Elk jaar weer de spanning: wordt het contract verlengd? Zij hebben nu allemaal ontslag gekregen. Vooral het uitzendbureau heeft aan hen verdiend. Het is net mensenhandel.

Irene Haalboom Nagele

Luchtbrug
Een houten 'luchtbrug' van 4 miljoen euro gaat Rotterdam opfleuren (Trouw, 14 maart). Iedereen boven de twaalf jaar mocht stemmen, ongeveer 530.000 Rotterdammers. Ze kregen een stembiljet thuis met een unieke inlogcode om via internet te stemmen. Slechts 7,3 procent heeft dit gedaan, van wie de helft op de luchtbrug stemde. Oftewel zo'n 3 procent van alle Rotterdammers. En dan zegt de winnaar dat 'de tijd voorbij is dat gemeente en projectontwikkelaars bepalen hoe Rotterdam eruit komt te zien'. Zou de 97 procent er ook zo over denken?

Marie-Jozé van Marrewijk Rotterdam

Duurzame bank
Directeur Goudswaard van de ASN Bank merkt in een interview terecht op dat het wisselen van bank nog steeds gedoe geeft (Trouw, 14 maart). Het vervelendst is nog wel dat je je rekeningnummer kwijtraakt. Toch heb ik vorig jaar de overstap gemaakt, en ik heb er allerminst spijt van. Het gevoel niet langer het grootkapitaal te dienen, maar een bijdrage te leveren aan een meer duurzame samenleving vergoedt het ongemak. Dat ze en passant een prima spaarrente verstrekken, is alleen maar mooi meegenomen.

Henk Warmer Lelystad

Lompe torens in Kinderdijk
Windmolens zijn niet lelijk, maar mooi, vindt de Groningse planoloog Gert de Roo (Trouw, 16 maart). Ook ik verbaas me over de negatieve toon in de discussie over windmolens. Horizonvervuiling, afbraak van het historisch landschapsbeeld of geluidsoverlast. Hoe zouden de inwoners van Kinderdijk het omstreeks 1740 hebben gevonden? De aanleg van die grote lompe torens met lawaaiige wieken, en dan niet één, maar meteen een hele rij! Vond men het vervuiling? Overlast? Ik denk het niet. Het was technologische vooruitgang. Laten we ervoor zorgen dat ons land ook in de toekomst beroemd blijft om zijn molens.

Martijn de Koning Wolvega

Vrouwen: geen minderheid
Bahram Sadeghi verkeert in zijn opiniestuk 'Positief discrimineren kun je ook overdrijven' (Podium, 16 maart) in de veronderstelling dat vrouwen een 'minderheid' zouden zijn. Voor zover ik weet vormen ze nog steeds minstens de helft van de bevolking...

Renate van der Zee Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden