brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Prima ov-chip

De Tweede Kamerleden die nu over de ov-chipkaart oordelen, hebben volgens mij te weinig ervaring met het openbaar vervoer. De berichten die je hoort van mensen die regelmatig met trein en bus gaan zijn overwegend positief. Ik ben 77 en heb echt wel even moeten wennen aan het nieuwe systeem, maar nu het eenmaal loopt met automatisch opladen en de vrijreizendagen binnenhalen via de automaat, zie ik niet meer waar de problemen zijn. Als seniorenvoorlichter in onze gemeente kom ik wel veel mensen tegen die tegen het reizen met een ov-chipkaart opzien. Ik denk dat dit probleem niet op te lossen is met mobiele telefoons of reizen met de bankpas of de creditcard. Geef mensen de tijd om dit systeem onder de knie te krijgen en geef de vervoerders ook de tijd om hun aandeel aan vereenvoudiging te leveren. Nu veranderen lost niets op.

Herman Oosterman Leek

undefined

Eijk en de leer

Als homoseksueel moet je leven in onthouding, maar je kunt wel rekenen op goed pastoraat, aldus kardinaal Eijk (Trouw, 18 oktober). Wat voor een soort pastoraat is dit goede pastoraat dan? Volgens mij hoort pastoraat onbevooroordeeld te zijn. Oftewel: eerst de mens, dan de leer. Eijk blijft aan de 'leer' vasthouden, die is voor hem heilig, maar staat er niet geschreven: ...en heb uw naaste lief als uzelf?! En leert hij dan ook niks van het verhaal van de barmhartige Samaritaan?!

Gewoon onbevooroordeeld de ander helpen en bijstaan. Als mens tot medemens. Dit zou weleens de 'leer' zijn die God voor ogen heeft: omzien naar de ander, om niet!

Wouter Stronkhorst Nijkerk

undefined

Jezus interpreteren

Hoe zou kardinaal Eijk de woorden van Jezus interpreteren als hijzelf homoseksueel geboren was?

Lia van Etten Venray

undefined

Wát een les!

Wat een indrukwekkend artikel over de keuzes van Tefke Dannijs en Elsemiek Corvers (Trouw, 17 oktober). Ik heb gelukkig nooit voor die keuze gestaan en onthou me ook wel van een oordeel. Wat is het goed dat deze beide moeders elkaar durven te bevragen, in alle openheid. Dat er voor beiden sprake is van een rouwproces, dat ze elkaar dat gunnen en en het bespreekbaar maken: 'daardoor kunnen we met warmte en respect naar elkaar kijken'. Wát een les!

Hetty de Bondt Zeewolde

undefined

Pensioen weg

Prima dat het ABP (en andere pensioenfondsen) waarschuwt tegen de inkomensachteruitgang van gepensioneerden door ondermeer de nieuwe pensioenregels (Trouw, 18 oktober). Wat mij verontrust is dat Kamerleden voor deze waarschuwingen niet gevoelig zijn. Dat belooft wat als de nieuwe belastingmaatregelen behandeld gaan worden. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid worden dan ook de voorstellen van de commissieDijkhuizen meegenomen over de fiscalisering van de AOW. Gepensioneerden kunnen er dus niet zeker van zijn dat het zal blijven bij het niet-indexeren van hun pensioenen.

Gabe van der Veen Appelscha

undefined

Gekmakende maatregelen

Geen opbeurend nieuws voor gepensioneerden (Trouw, 18 oktober). Indexeren gaat de eerste tien jaar zeker niet gebeuren, terwijl ik als deelnemer van Zorg en Welzijn nu al op een koopkrachtachterstand van 12 procent ben gezet. Volgend jaar gaat het belastingvoordeel voor AOW'ers omlaag en de zorgpremie omhoog.

Een gekmakende stapeling van maatregelen, die we aan de uitgavenkant maar gedeeltelijk kunnen opvangen. Steeds verder snijden in de kerkelijke bijdrage en giften aan maatschappelijke organisaties van algemeen nut. De mogelijkheden van mijn moestuin worden beperkt door de afmetingen en niet in het minst door mijn fysieke grenzen. Door het in standhouden van de graaicultuur in het bedrijfsleven, en topmanagement in het algemeen, wordt aangestuurd op een tweedeling in de maatschappij.

Ik denk dat in het verleden voor minder revoluties zijn ontketend. De hoogste tijd dus om ons getal politiek tot uitdrukking te brengen en onze stem uitsluitend te geven aan die partij(-en), die een meer evenwichtig inkomensbeleid voorstaan.

Hennie J.A. Koopman Durgerdam

undefined

Vliegen te goedkoop

Het was de afgelopen dagen opvallend: veel mensen in mijn omgeving vlogen naar diverse bestemmingen in Europa. Vliegen, zeker binnen Europa, is spotgoedkoop. Veel te goedkoop, want de verwoestende gevolgen op het klimaat worden niet in de prijs meegerekend. Sterker nog, de gevolgen worden ook gedragen door diegenen die dat gedrag niet vertonen. Dat is immoreel en onjuist. Zoals we met elkaar hebben bepaald dat een pakje sigaretten meer dan 7 euro mag kosten, moet de prijs van een vliegticket ook eindelijk de echte kosten voor de maatschappij weerspiegelen. De vervuiler betaalt nu niet. Dat moet worden rechtgezet.

Hessel Kruisman Haarlem

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden