Brieven

Columnist Anniek van den Brand schetste eergisteren het ontroerende beeld van een radeloze moeder. Het ging over pesten op school. Een probleem van alle tijden. En er is nog een probleem, dat wel eens groter kan zijn: een leerkracht die het probleem niet aankan. In een ander bericht in dezelfde krant, ’Meer thuiszitters, langere wachttijden’, werd het dreigend failliet van het passend onderwijs geschetst. Er wordt 300 miljoen euro bezuinigd op het speciaal onderwijs. Kinderen met problemen moeten weer gaan ’passen’ binnen het basisonderwijs. Waar ook flink bezuinigd wordt. Waar niet alle leerkrachten blijken te weten hoe ze zoiets als pesten moeten aanpakken. Waar de klassen groter worden. De problemen ook. Waar op dit moment leerkrachten te horen krijgen dat ze worden ontslagen. Waar geld aan de werkvloer wordt onttrokken om koepelorganisaties in stand te houden. Waar bestuurders 223.666 euro mogen verdienen. Twee vragen: wat is hier het grootste probleem en wat is hier nog passend?

W.J. Vroege Rijswijk (ZH)

Het is wat naïef van Jan de Visser (Trouw, 26 januari) te denken dat de PvdA niet weet waar de verkiezingen op 2 maart over gaan. Hij weet als voormalig CDA-wethouder ongetwijfeld ook dat de dan te kiezen leden van de Provinciale Staten op 23 mei de leden van de Eerste Kamer kiezen. PvdA, GroenLinks en SP willen de regeringscoalitie van een meerderheid afhouden om de plannen van dit rechtse kabinet, waarin het CDA zich een verlengstuk van zowel de VVD als de PVV toont, te kunnen tegenhouden. Misschien wordt De Visser een beetje zenuwachtig als hij Job Cohen op de posters voor de provinciale statenverkiezingen ziet staan? Wat wellicht terecht is als het CDA in de campagne niet veel meer kan bieden dan de PvdA op haar kennis van het staatsrecht aan te vallen.

Ime Vreken Den Haag

Jan Roelfsema Voorschoten

CDA-coryfee Hannie van Leeuwen is omgedraaid als een blad aan de boom. Voor en tijdens het congres van het CDA was zij vol vuur tegen het gedoogakkoord met PVV. Nu is zij lijstduwer geworden voor het CDA voor de provinciale verkiezingen in Zuid-Holland. De leden van de provinciale staten kiezen de 75 leden van de Eerste Kamer. Nu heeft de coalitie daar nog een minderheid. Zij werkt dus nu als niet-gedoogster mee om de coalitie in de Eerste Kamer aan de meerderheid te helpen.

Gerard Elkhuizen Ridderkerk

Ik las in de krant van 25 januari over de munt met Erasmus erop, naar aanleiding van 500 jaar ’Lof der Zotheid’. Dit boekje wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke werken van de westerse beschaving. Ik vraag me af waar dat idee vandaan komt. Ik heb zelf in 2000 een nieuwe Nederlandse vertaling gemaakt en schreef ’Desiderius Erasmus, portret van een humanist’. Erasmus beschouwde zijn werkje zelf als een tussendoortje, ontworpen op de terugreis van Italië over de Alpen, op weg naar het huis van zijn beste vriend Thomas More. Zeker, het is nog steeds een zeer leesbaar geheel, geestig, spits en soms ook wel een beetje vilein boek. Maar een van de meest invloedrijke werken, dat lijkt me toch niet. Zelf vond hij zijn nieuwe Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament (die Luther gebruikte voor zijn Duitse vertaling) en zijn parafrasen op de verschillende boeken uit het Nieuwe Testament veel belangrijker.

Petty Bange Heelsum

Wim Boevink heeft het in ’Klein Verslag’ (26 januari) over een weeffout in het systeem van de ov-chipkaart. Het kan nog allemaal veel erger. In ons gezin met vier gezinsleden hebben we sinds kort allemaal een daluren-ov-chipkaart. Voor de dalurenkorting in bepaalde regio’s in Nederland blijkt dat je apart dalurenkorting moet aanvragen bij de plaatselijke vervoerders, voor ons in twee regio’s. In een half jaar tijd hebben we vijf keer een formulier voor de ov-chipkaart ingevuld. Voor de aanvraag van de speciale dalkortingen hebben we minstens veertien keer een formulier ingevuld en een bedrag van 1 cent overgemaakt. In een geval hebben we de aanvraag vier keer moeten doen voordat het lukte om de bestelling op te halen. En dan heb ik het aantal keren dat we naar de automaat moesten om te kijken of het lukte om de bestelling op te halen en het aantal keren bellen met de ov-chipservice nog niet meegerekend. Mij zal het echt niet verbazen als er straks minder reizigers in de treinen zitten.

Anneke Rodenburg Deventer

Brieven postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden