Brieven

Wie wist meeste van Tristan?
Een man wordt vervolgd omdat hij voorkennis had van de moordplannen van Tristan van der V. (Trouw, maandag). Nu moet het toch niet gekker worden. Iemand kan, al dan niet diep ongelukkig en/of onder invloed, wel eens roepen dat hij of zij "ze allemaal kapot gaat schieten". Er zijn in ieders leven wel momenten waarop de kont tegen de krib wil. Stel nu, ik ga met zo'n emotionele uitbarsting naar de politie, dan gebeurt het volgende: of ik word meteen weggewuifd, of mijn lijdzaam opgenomen aangifte belandt, nog voor ik het bureau heb verlaten, in het 'ronde archief'. De politie handelt niet voordat het strafbare feit is gepleegd. En blijft trouwens ook daarna nog al te vaak in gebreke. In dit geval moet niet die getuige, maar de politie zelf worden vervolgd. Een jongen met een uitgebreid en bij alle instanties bekend psychiatrisch dossier een wapenvergunning geven, dat is pas kras.

Loes van Drunen Wijk bij Duurstede

15 miljoen voor fantoom
Knap hè, van al die politici om ruim 15 miljoen euro uit te geven aan iets (Nationaal Historisch Museum) dat er nooit is geweest en er niet zal komen.

Rik Bronkhorst Amersfoort

Bij is een zij
In een impressie over de veronderstelde afhankelijkheid van de bij van de mens wordt dit insect verschillende keren aangeduid als een hij (Trouw, maandag). Een slag in het gezicht van alle feministes. Heel de cultuurgeschiedenis door werd de bijenkorf gezien als een Amazoneachtig of vrouwelijk koninkrijk. Een verwijzing naar de mythische stam van vrouwelijke krijgers. In de zomer telt men onder de veertig- tot vijftigduizend werkbijen of werksters slechts honderden darren, de mannetjes waarvan het leven van een paar maanden begint met gelukzalig nietsdoen. Enkele van hen gaan de competitie aan om met de nieuwe koningin te mogen paren. De overige darren kunnen rondlummelen terwijl de werkbijen hun rotzooi opruimen. De nietbestaande bijenpsycholoog zal dat verklaren uit het traumatisch feit dat darren genetisch geen vader hebben, maar alleen een grootvader. De 'damesbijen' zorgen voor al het overige in de kast. In augustus worden de mannetjes verjaagd. Rest een harmonische samenleving van uitsluitend vrouwtjes.

Harry Raap Veldhoven

Griezelig experiment
Bram Grandia deed een veelzeggend gedachtenexperiment in zijn artikel in de krant van zaterdag door in citaten van Geert Wilders de woorden 'islam' en 'islamisering' te vervangen door 'Jodendom' en 'Judaïsering'. Een vergelijkbaar experiment heeft een nog griezeliger uitkomst: vervang in een keur van uitspraken van Adolf Hitler de woorden 'Juden' en 'Judentum' door 'Muslime' en 'Islamisierung' en je weet precies welk vlees je in de kuip hebt.

Jan Meijer Almelo

Islam-jodendom-christendom
Een onthullend ingezonden schrijven van Bram Grandia: vervang in de PVV kritiek 'islam' door 'jodendom' en je ziet hoe discriminerend het is. Helaas ging hij niet door met zijn vervang-theorie. Vervang vervolgens 'jodendom' door 'christendom' en heel wat lieden in de Tweede Kamer, bepaald geen PVV-ers, zullen staan te juichen. Zullen we die ook maar aan de schandpaal hangen?

Jan van Butselaar Bennebroek

Talenten
Het pagina-grote artikel van Ds. Smalbrugge (De Laatste Man, Trouw, 2 juli) maakte duidelijk dat wie met een vernieuwende interpretatie van een gelijkenis wil komen er goed aan doet zich eerst eens te verdiepen in de rabbijnse literatuur en haar beeldtaal. Rabbijns en nieuwtestamentisch tekstmateriaal hebben een gemeenschappelijke Joodse bron. Woorden als brood, meel, graan, olie, schat, parel en ook talent (kostbare munt) zijn metaforen voor Tora. De gelijkenis van de talenten geeft een illustratie van een rabbijns gezegde: Wie niet vermeerdert, vermindert. Wie zijn leven lang de Torastudie serieus neemt en ernaar probeert te leven, zal groeien in kennis en wijsheid. Wie de Tora veronachtzaamt, ontbeert "een lamp voor zijn voet" en belandt in duisternis. Het gaat in deze gelijkenis wel degelijk om winnaars en verliezers, maar niet op materieel of maatschappelijk terrein. Het gaat om het aanleren van onderscheidingsvermogen ten aanzien van goed en kwaad.

Anja Oostenrijk Bloemendaal

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden