Brieven

Suriname: moreel onwaardig
Minister Rosenthal schort uit protest tegen de amnestiewet de ontwikkelingshulp aan Suriname op. Dat wordt daar, mogelijk uit bravoure, schouderophalend afgedaan. Het zal niet het (nogal naïef) beoogde effect sorteren. Het Surinaamse parlement stemde met vrij grote meerderheid vóór de amnestiewet. De regering en een groot deel van de bevolking toont zich moreel onwaardig. Het is nog erger dan met Berlusconi, die ook wetsvoorstellen indiende om onder een strafzaak uit te komen. Die heeft tenminste het veld moeten ruimen. Het enige passende antwoord op het Surinaamse gedrag is het totaal verbreken van de diplomatieke betrekkingen. Misschien maakt dat indruk. Maar misschien reageer ik nu zelf te naief.

Derk Hoeksema Assen

Nederland op zijn smalst
Met enige grimmige voldoening zag ik vrijdag de cartoon van Tom Janssen over Wouter Bos. Het rapport van de commissie-De Wit is inderdaad Nederland op zijn smalst. Knap van Bos (ik ben geen PvdA-lid en zelfs niet links) dat hij zichzelf aan de wolven blootstelde bij 'Pauw & Witteman'. Hij hield zich behoorlijk staande, verdedigde wat hij heeft gedaan, zonder te ontkennen dat er dingen anders hadden gekund. Hij had destijds vier dagen om ABN Amro te redden! Het alternatief zou zijn geweest dat er grote banken waren omgevallen. De wolven hadden dan ongetwijfeld nog veel harder gehuild.

Miek van Thiel Someren

Twintig paar schoenen
In de serie over wat gewone gezinnen in Europa merken van de economische crisis, las ik met verbijstering de aflevering over een gezin in Zaandam (12 april). Moet dit een doorsnee familie in Nederland voorstellen? De jongste zoon van 11 jaar die zóveel spullen heeft ('zelf gespaard') en dan nog terloops meldt dat hij twintig paar schoenen heeft. Het lijkt me dat een knaap van die leeftijd daar na hooguit een halfjaar uitgegroeid is. Hopen dat hij ze dan naar de kledingbank brengt zodat een bijstandsmoeder er blij mee is.

Ans van Horssen Laren

Vrijheid van meningsuiting
Eva Jinek zei in Trouw dat zij het 'een heilig basisprincipe' vindt dat zij mag zeggen wat ze wil, ook als zij daarmee iemand zelf of diens God beledigt. Daarop reageerde lezer Jan Ponstein dat hij 'onpasselijk' werd van haar principe (13 april, brievenrubriek). Maar het is Ponstein zelf die geen respect heeft voor de mening van Jinek. Waarom mag zij niet zeggen wat zij vindt, in dit land vol vrijheid van meningsuiting? Ponstein mag het toch ook? Ik erger me ook niet aan borden langs de weg met de kreet 'Vloeken is aangeleerd'. Ik plak er ook geen afwijkende mening overheen als 'Bidden is aangeleerd'. Laat ieder zijn eigen mening houden, zich niet te veel ergeren aan afwijkende meningen van anderen. Dan zullen anderen dat ook niet doen.

Hans Prins Almere

Asielkinderen hier houden
Ik waardeer Sylvain Ephimenco omdat hij steeds zijn hart gebruikt om ingewikkelde en pijnlijke kwesties aan de kaak te stellen. Zo ook in zijn column van zaterdag, over de kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ephimenco pleit ervoor alle kinderen hier te houden. Minister Leers is een veelgeplaagde 'pion' in een politiek schaakspel. Het zou niet mogelijk moeten zijn dat de politiek zo is georganiseerd dat één man dergelijke duivelse dilemma's moet 'oplossen'. Het zou überhaupt geen politiek vraagstuk moeten zijn. Nederland is stinkend rijk, en kan de inbreng van jongeren goed gebruiken. Maar het belangrijkste argument vind ik de joods-christelijke traditie. Zeker voor kinderen moet gelden 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' (Mattheus VII vs. 12 en Luc. VI, 31).

Cora Westerink Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden