Brieven

Eenzijdige blik op Facebook
Wat een eenzijdig en negatief artikel over Facebook (de Verdieping, 18 mei). Opnieuw wordt Facebook neergezet als commercieel, volgens de krant zijn de gebruikers van Facebook 'geen klant, maar een product'. Als er al bijna 8 miljoen mensen in Nederland een Facebook-account hebben, lijkt het me de moeite waard om ook uit te zoeken wat er positief aan is. Nu komt het op mij zo over alsof al die mensen niet kritisch zouden zijn over internet en geen idee hebben dat hun privacy in het geding is. Ik zie enerzijds ook wel dat er mensen zijn die van alles op Facebook zetten waar niemand iets mee te maken heeft (en waar je ook helemaal niet op zit te wachten). Maar ik mis de andere kant, de positieve kant van sociale media. Die is er zeker.

Carina Lodder Vleuten

Windmolenziekte
Trouw schreef over de windmolenziekte in Australië, waar veel omwonenden gezondheidsklachten melden (18 mei). Ik ken een heel andere reden waarom in Europa nauwelijks geklaagd wordt over windmolens. Hier is al zoveel geluidsoverlast. Ook op het zogenaamd rustige platteland: afzuiginstallaties van boerderijen, ventilatoren, landbouwmachines, vliegtuigen. De trillingen die al dit geluid veroorzaakt, komen niet alleen via het oor het lichaam binnen, maar via de hele huidoppervlakte. Zo komen ze in de zenuwbanen terecht en veroorzaken daar onrust, stress. In Australië is het veel rustiger. Daar wordt de 'extra' overlast van windmolens nog gevoeld. Ik vind het niet correct de klachten te verklaren vanuit psychische factoren.

Hetty Bergen Breda

Zijlstra is te gemakkelijk
Wat een bijzonder geluid van staatssecretaris Halbe Zijlstra : 'Laat die mormonen toch lekker dopen' (vrijdag). Het is van de mormoonse kerk natuurlijk pure geestelijke armoede dat ze mensen bij hun leven niet zover krijgen en dan als laatste optie dat maar na de dood van de betrokkenen doen. En dit natuurlijk zonder enige in- of toestemming. Het is ook zeer merkwaardig, want na de dood is de ziel van de mens immers allang naar de hemel vertrokken. Zijlstra zou zich wel moeten afvragen of een kerk, en zeker deze, de geëigende organisatie is om archieven van de overheid gratis te digitaliseren. Naar mijn mening stapt hij daar te gemakkelijk overheen.

Jan Tolsma Amsterdam

Kunduzregering is prematuur
Dat was schrikken toen ik de vrijdagkrant opensloeg: 'Zo'n vijfpartijen-coalitie die komt er wel', kopte mijn lijfkrant. Ik zocht nog even naar citaattekens, benieuwd naar de politicus die dit verlangen had uitgekraaid, maar nee, het citaat was van Trouw zelf. Ik kan het niet anders lezen dan dat de krant zelf hunkert naar een Kunduzregering. Zeer prematuur. CU-Kamerlid Voordewind gaf al aan dat het heel lastig gaat worden, gezien de verschillen in ethische opvattingen met bijvoorbeeld D66. Maar ook zeer teleurstellend, omdat Trouw kennelijk hoopt dat SP en PvdA het nakijken zullen hebben na 12 september. Die partijen zijn juist zo nodig om Nederland weer sociaal en groen te krijgen.

Jan Brouwer de Koning Leiderdorp

Pluim voor Ephimenco
Sylvain Ephimenco verdient een pluim voor het doorbreken van het taboe over de kosten van ons koningshuis. Vooral de vergelijking met andere, grotere landen zegt alles. Ephimenco rekent voor dat Beatrix een maandsalaris heeft dat vierenhalf keer groter is dan dat van een Franse president, en bijna zes keer hoger dan dat van de Spaanse koning. Het is me al jaren een gruwel dat ondanks de crisis het koningshuis leeft met de jetset. Villa van miljoenen kopen en zonder meer kunnen betalen zonder hypotheek. Wat is toch de argumentatie voor deze buitensporige beloning?

Bert Jan Jonker Rotterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden