brieven

Prachtige selfies

Jammer dat de rubriek 'Zin in werk' verdwijnt (Letter&Geest, 27 december). Het waren stuk voor stuk boeiende afleveringen, of het nou ging om een fietsenmaker, ovenist of heier. Het betreft mensen die hun vak verstaan, daar hun waardigheid aan ontlenen en er enthousiast over kunnen vertellen - prachtige 'selfies' derhalve. Het zijn misschien niet allemaal Epke Zonderlands of Gijs Tuinmannen, maar ze beschikken stuk voor stuk over unieke talenten die bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Hoewel zeventien miljoen selfies waarschijnlijk iets te veel van het goede is, had de serie wat mij betreft nog even mogen doorgaan.

Henk Warmer Lelystad

undefined

Diplomatiek

Oekraïne wenst thans aansluiting bij de Navo (Trouw, 27 december). Nu hangt veel, zo niet alles, af van het vermogen van de Navo hier afhoudend en diplomatiek op te reageren. Reageert de Navo positief op deze wens, dan wordt Rusland, nog meer dan nu, in de armen van China en Noord-Korea gedreven.

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Verdringing

Ik heb respect voor het enthousiasme en de inzet waarmee Hülya Oztürk vrijwilligerswerk doet (Trouw, 24 december). Toch zijn er twee dingen triest aan dit verhaal. In de eerste plaats is hier sprake van verdringing van betaald werk door vrijwilligers. Sinds jaar en dag trekken sociale diensten leraren Nederlands als tweede taal aan voor mensen met een laag taalniveau. Betaalde docenten. In de tweede plaats waren deze betaalde docenten opgeleid voor het onderwijs in het Nederlands als tweede taal. Waarom toch die gedachte dat iedereen dat zomaar kan, Nederlands leren aan volwassen anderstaligen? Sietske Roegholt Culemborg

undefined

Elma Drayer

Wat jammer dat Elma Drayer vertrekt bij Trouw. Zij was samen met Ephimenco een columniste die de dingen recht voor z'n raap durfde te zeggen. Meestal was ik het met haar eens, een enkele keer niet. Ik zal haar columns missen. Ephimenco blijft gelukkig, heeft hij gezegd. En nu maar hopen dat er een andere columniste komt die ook niet bang is om bepaalde zaken aan de kaak te stellen. Maar als het aan mij ligt, zou ik zeggen: Elma blijf!

J. van Rijnbach Veenendaal

undefined

Geen verlies

Dat Elma Drayer bij Trouw opstapt mag geen verlies heten. Haar venijn tegen iedereen en alles wat met moslims te maken heeft, haar blinde steun aan alles wat de staat Israël doet en haar immer zure toon voor ieder die ergens anders over denkt dan zij zal ik niet missen. Het geeft bovendien ruimte in de krant voor meer feiten en minder meningen.

Jan van der Kolk Voorburg

undefined

Stilte

Wij blijven. Na bijna ons gehele volwassen leven Trouw te hebben gelezen, moeten wij er niet aan denken over te moeten stappen naar een ander dagblad. Sommigen verlaten ons, doch onze grote favoriet sinds vele jaren Ephimenco blijft. Het is goed zo. Alle kranten maken fouten. In Trouw wordt het onnodig breed uitgemeten. Een stilteperiode zou goed zijn.

Leo en Leida van der Lans Oldebroek

undefined

Schoenen uit

Ik zou onze pas begonnen minister van buitenlandse zaken willen adviseren voortaan, voorafgaand aan een buitenlandse reis, wat te lezen over de omgangsvormen ter plaatse. Hij zal dan niet meer worden 'betrapt' door een fotograaf terwijl hij met schoenen aan op kussens zit bij een gastvrij Jordaans gezin (Trouw, 24 december). Regel één bij een bezoek aan een Arabische familie: schoenen uit!

Goos de Haan Leusden

undefined

Uitgaan

Met verbazing het artikel gelezen dat een school de lessen later gaat beginnen vanwege het bioritme van de leerlingen (Trouw, 24 december). Ben ik nu gek of draven we weer een beetje door? Ik zit dagelijks in de trein met leerlingen die in Hardenberg (waar de school in kwestie staat) uitstappen. De meeste verhalen gaan over het uitgaan van de vorige avond, dus geen wonder dat ze dan in de ochtend brak zijn.

Ron Keet Roswinkel

undefined

Voorbereiden

Met grote interesse het stuk gelezen over onze tieners die nachtdienst op school draaien (Trouw, 24 december). Ik zit zelf in het onderwijs en ben de gelukkige vader van twee pubers, dus het was een feest der herkenning. Maar ik kijk dan toch even verder. De lessen die ik na 15.30 moet geven op school zijn mijn grootste uitdaging. Hoe kan ik de leerlingen uitdagen nog iets van de lesstof in zich op te nemen? Ik ben bang dat het probleem van de pubers groter is, school heeft geen prioriteit voor ze. Dat je op school je aan het voorbereiden bent op de rest van je leven is niet te bevatten voor ze. Ik denk dat we daaraan moeten werken, als school maar ook als ouders. Help je puber om onderwijs weer wat meer prioriteit te geven.

J. W. Hogeweg Houten

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden