Brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Publiciste Cilay Özdemir vindt het géén goed plan om te zeggen wat je vindt (Podium, zaterdag). Ik kan me er iets bij voorstellen. Als ik ’s avonds laat geschreeuw op straat hoor, dan mopper ik inwendig dingen die ik inderdaad beter niet hardop kan zeggen. Zoals: ’Kunnen die k-Marokkanen hun zonen niet binnenhouden? Hun dochters sluiten ze toch ook op?’ (Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om een groepje jongens, dat al vier uur over een bordspel gebogen staat. Maar daar gaat het niet om. Wat telt, is de ergernis). Toch ben ik een voorstander van zeggen wat je vindt. Want dat gevloek is niet wat ik vind. Ik vind het vervelend als iemand ’s avonds laat keihard praat onder mijn raam. En dat mag best gezegd worden.

Rosalinde van Mansum Amsterdam

Je kon er op wachten, de rubriek ’Soap en Co’, over het wel en wee van beroemde ’vips’, is nu al gegroeid tot een halve pagina. Hoe lang nog voordat er een hele pagina aan dit volstrekt overbodige ’nieuws’ wordt besteed in een kwaliteitskrant?

Arie Theisens Zeist

De voorpagina van vrijdag: ’Lokale teelt helpt milieu niet echt’. De kop staat boven het bericht dat de winst voor het milieu tegenvalt als grote steden hun voedsel voortaan in de buurt produceren, in plaats van dat voedsel wereldwijd in te kopen. De kop laat zien hoe de krant nog volledig meetreurt in de oude stroom. Ik krijg een heel ander gevoel, een gevoel van hoop, wanneer daar de laatste zin en uitspraak van projectleider Alex van Oost uit Almere had gestaan: ’Vernieuwende landbouw moet gepaard gaan met culturele verandering’.

Engelbert Brendel Den Oever

De krant heeft uitgebreid aandacht besteed aan de documentaire ’Rijssens stille oorlog’. Jammer dat u in dit geval de zaak van één kant hebt belicht en de ’refo’s’ niet zelf aan het woord laat om te laten zeggen wat er nu werkelijk (niet) aan de hand is. Ik heb de filmmaker enkele keren ontmoet. Op zijn verzoek om als predikant mee te werken, heb ik afwijzend gereageerd. Niet omdat ik tot zo’n gesloten bolwerk behoor, maar omdat ik het niet met zijn aanpak eens was. Achteraf ben ik in mijn weigering meer dan bevestigd. Toen Tubantia mij benaderde voor een uitgebreid tegeninterview heb ik daar mijn volle medewerking aan verleend. Van vele kanten kreeg ik de reactie dat ik de suggestieve weergave van de documentaire terecht heb weersproken.

A. Schreuder, predikant Rijssen

Acht Nobelprijswinnaars, onder wie de Russische Nederlander Andre Geim, hebben kritiek op de Britse plannen om de immigratie te beteugelen (Trouw, 8 oktober ). Wie kan uitleggen dat Geim een Nederlands paspoort heeft gekregen terwijl hij, voor zover ik uit de media heb begrepen, geen woord Nederlands spreekt? Ik misgun de wetenschapper zijn paspoort niet, maar wordt hier niet met twee maten gemeten? Dit staat in schril contrast tot anderen van buitenlandse afkomst, die in het land van herkomst eerst Nederlands moeten leren.

Reijer Koelman Duiven

Briefschrijver J. van den Heuvel beweert (6 oktober) dat Trouw een ARP-krant was en is. Maar de verzameling van mensen die een abonnement hebben, valt niet samen met de bloedgroepenverzameling binnen het CDA. Er bestaan bijvoorbeeld mensen die dertig jaar een abonnement op Trouw hebben en al die jaren lid zijn van de Partij van de Arbeid. Kortom, ik ben blij met de kritische opstelling van mijn krant.

Pien Wit Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden