brieven

Conservatief CDA

Je kon erop wachten: het CDA sluit zich aan bij de stoere roep om meer bewapening. CDA-woordvoerder Knops zoekt daarmee de publiciteit (Trouw, 11 mei). Hij lijkt vluchtelingen vooral als een veiligheidsprobleem te zien. En wil het CDA echt Poetin tegenhouden met het daadwerkelijk inzetten van een flitsmacht? Het is oude politiek, waardoor de wereld steeds meer wapens bevat. Problemen kunnen alleen opgelost worden door naar de oorzaken te kijken. Dat vereist allereerst aandacht en respect voor mensen in hun nood, en ook voor de visie van de vijand. Een beetje meer van Christus in het programma zou helpen. En als het CDA echt meent dat dat niet kan, laat het dan de C uit de naam schrappen - of omdopen naar Conservatief.

Harry Pals Utrecht

Solidariteit voorop

De Europese Unie 'wacht een zwaar eindexamen in het bijvak solidariteit' (Trouw, 11 mei) om het eens te worden over de opvang de asielzoekers. Wat jammer dat solidariteit maar een bijvak is, en economie altijd het belangrijkste hoofdvak. Kunnen we dat niet eens omdraaien? Solidariteit als de maatstaf voor het handelen van elke regering. Andere hoofdvakken zouden kunnen zijn: rechtvaardigheid, mededogen en eerlijk delen. Hoe anders zou de wereld er dan uitzien. In plaats van diep bedroefd over de prioriteiten die wij nu stellen, zou de Grote Leraar bij Zijn terugkomst enorm blij en trots op ons zijn!

Judith Zegers Nijmegen

Koningshuis

Met verbazing heb ik het commentaar over majesteitsschennis van de heer Smeets gelezen (Opinie, 8 mei). Hier wordt het onderscheid tussen vrijheid van meningsuiting en vrijheid van beledigen, zoals regelmatig gebeurt, met elkaar verward. Hij doet voorkomen dat we niet de mogelijkheid hebben ons tegen het koningshuis uit te spreken, maar zijn commentaar bewijst het tegendeel, lijkt me. We worden vergeleken met Thailand om ons te wijzen op de gevaren van het strafbaar stellen van belediging van de koning, alsof we zoiets te vrezen hebben. De rol van God in het leven van de koning wordt uitgelegd, zonder enige kennis van zaken en ook daar slaat hij de plank helemaal mis. Alles bij elkaar onbegrijpelijk dat een dergelijk betoog aan ons als lezers voorgelegd wordt!

Alja Tollefsen Markelo

Zin- en denkexperts

Terecht pleiten vier filosofen voor meer zingeving en filosofie in het onderwijs (Letter&Geest, 9 mei). Zij zien filosofie sporadisch aan bod komen in het primair onderwijs en enigszins in het voortgezet onderwijs. Zij zien dan over het hoofd dat het confessioneel onderwijs in nagenoeg alle leerjaren aandacht heeft voor zingeving in het aandachtsgebied/vak godsdienst/levensbeschouwing, inclusief humanisme. In het VO leren docenten godsdienst/levensbeschouwing leerlingen nadenken over eigen en andermans zingeving, geloof, levensvisie, levenswijze en ethisch handelen. Voor zingeving is dus geen vak filosofie nodig. Wel is er behoefte aan een extra vak 'waarbij het denken zonder vooropgezet doel over het denken zelf denkt' (citaat van de vier filosofen): filosofie. Kortom: laat zin aan de zinexperts en denken aan de denkexperts. Beter: laten we samenwerken aan beide aandachtsgebieden om alle Nederlandse scholen te verrijken.

Taco Visser Woerden

Slechts 25 interviews

Ik vind het onbegrijpelijk dat u zo groots bericht over het promotieonderzoek over angst van ouderen voor het verpleeghuis (Trouw, 9 mei). Het betreft hier diepte-interviews onder slechts 25 ouderen. Dit geringe aantal rechtvaardigt niet de conclusies die u hieruit trekt en de aandacht die het onderzoek hiermede krijgt. Een iets kritischer houding van uw redactie was hier op zijn plaats geweest.

P. Noordam Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden