brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Moeder worden op je 65ste

Na eerst verontwaardigd te zijn dat de 65-jarige Annegret Raunigk zwanger wilde worden (Trouw, 17 april), bedenk ik mij nu dat toen de gemiddelde leeftijd van de mens 40 jaar was er nooit werd gezegd hoe een vrouw van 30 het in haar hoofd haalde om nog aan kinderen te beginnen. Wat is er verkeerd aan het op oudere leeftijd krijgen van een kind dat in liefde wordt ontvangen? Wat is er verkeerd aan een oude moeder? Hoeveel kinderen zijn er niet door grootouders gered uit de handen van jonge ouders die niet wisten hoe kinderen groot te brengen? Hoeveel grootouders passen, wereldwijd, niet dagelijks op hun kleinkinderen? We moeten er voor waken dat het in een veranderende wereld geen dogma wordt dat het krijgen van kinderen alleen voorbehouden is aan moeders jonger dan 40 jaar.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

undefined

Axel is een stad

In het artikel over de moord in Axel (Trouw, 17 april) gaat het over het dorp en de dorpsgenoten en over een stille tocht van de dorpsgenoten. Axel is al meer dan 900 jaar stad. Het mag dan niet de metropool zijn waar Amsterdam zich op voor staat, maar Axel was al stad toen Amsterdam niet meer dan een nederzetting was.

Jaap de Bruijne Deventer

Vermoorde onschuld

Briefschrijver Pieter van der Ven meent dat Linda Voortman met de ontkenning te hebben gelekt de vermoorde onschuld speelt (Opinie, 17 april). Hij verwijst naar VVD'er Joekes die ooit een fractiegenote op dat punt terechtwees.

Dat betrof echter een onvergelijkbaar geval. Het ging bij Joekes om het lekken van informatie uit het concept-rapport over de RSV-enquête. Daarop rustte een wettelijke geheimhoudingsplicht, namelijk op grond van de Enquêtewet. Bij Voortman bestond die plicht niet ten aanzien van haar fractiemedewerker en was er dus ook geen sprake van lekken.

Bert van den Braak PDC/Montesquieu Instituut 's-Gravenhage

undefined

Onterechte vergelijking

Steeds kun je er op wachten, op die vergelijking met de ellende in Europa van meer dan 70 jaar geleden (Opinie, 17 april). Die ellende kwam door de ideologie van nazi's. Niet door ideologie van een christelijk geloof. Sindsdien is er geleerd in Europa. Is dat ook zo in de moslimlanden?

Anneke Keijzer Oudesluis

undefined

Falend onderwijsbeleid

Rond het studentenprotest in Amsterdam wordt het probleem ten onrechte gereduceerd tot een kwestie van vóór- of tegenstanders van het College van Bestuur. Er is meer aan de hand: de recente strubbelingen zijn het levende bewijs van een falend onderwijsbeleid van de centrale overheid. Minister Bussemaker (PvdA) verkwanselt haar partijstandpunten, waarin gesteld wordt dat er geïnvesteerd moet worden in onderwijs ten behoeve van de kenniseconomie. De VVD richt zich ondertussen meer op het primair onderwijs. Toch wil staatssecretaris Dekker van de VVD de vier grote steden volgend jaar 20 miljoen euro korten op hun budget voor jonge kinderen. Is de combinatie PvdA en VVD nog in staat bruggen te slaan, of trekken ze elkaar mee richting afgrond?

Marius Buning Berlijn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden