Brieven

Winst in het Catshuis
Ik zie toch winst in de crisis van het Catshuis. Alle politieke partijen kennen nu in elk geval de ernst van de situatie en willen hun 'heilige' huisjes verlaten om duurzame hervormingen mogelijk te maken. Minderheidskabinet Rutte, zet de deuren van het Catshuis open! Laat Wilders eruit en de andere partijen binnen. Dit om in deze moeilijke periode samen te werken aan hervormingen voor een financieel gezond en een rechtvaardig sociaal beleid.

Remmelt Booij CDA Roden

Vers bij de voedselbank
In het artikel over de Voedselbank (29 maart) meldde Trouw dat de verse groenten in de voedselpakketten van de supermarkten komen. Maar de overschotten via supermarkten zijn 'slechts' een aanvulling. De Voedselbank is meer gediend met de leveringen van de levensmiddelenproducenten, importeurs en op- en overslagbedrijven. Wel zijn er contacten via de centrale distributiecentra van diverse supermarkten. De grootste vestiging in Rotterdam, waar elke week 3300 pakketten de deur uitgaan en die zo'n 20 lokale voedselbanken bevoorraadt, zou niet structureel geholpen zijn met supermarktoverschotten.

Clara Sies Voedselbank Rotterdam

Wiskunde C
Een groot probleem bij het verplicht invoeren van wiskunde C op de havo is het beperkte aantal leerlingen dat het vak zal volgen. Het profiel cultuur & maatschappij is toch al niet het populairste, en daarvan kiest een aantal leerlingen vanwege de ruimere doorstudeermogelijkheden ook nog voor wiskunde A. Voor scholen is het dan belastend om voor een heel kleine groep een eigen klas te vormen. Dit terwijl die kleine groep met wiskunde C juist extra zorg, aandacht en begeleiding vraagt - het betreft immers leerlingen die grote moeite hebben met wiskunde. In het vwo moet men wegens de kleine aantallen de leerlingen voor wiskunde C vaak noodgedwongen samenvoegen met die voor wiskunde A, terwijl het tempo en het niveau verschillen. Leerlingen die wiskunde C volgen, vallen zo vaak tussen wal en schip.

Erik Korthof oud-docent wiskunde Enschede

Plastic helden
De tegenstanders van statiegeld komen met fraaie argumenten, zoals VVD-Kamerlid René Leegte (Podium, 28 maart): 'Geef mensen verantwoordelijkheid en het vertrouwen dat ze die verantwoordelijkheid aankunnen'. Met andere woorden: uit dankbaarheid dat men geen lege flessen meer mee hoeft te zeulen naar de supermarkt, zal de consument voortaan het plastic afval, keurig gescheiden van het andere afval, in de speciale 'plastic hero'-bak deponeren. Prachtig, ik ben gerustgesteld: in dit nieuwe systeem zal de consument, die zich eindelijk serieus genomen voelt, ook vast geen zwerfafval meer dumpen! En als het onverhoopt anders loopt zal de verpakkingsindustrie borg staan voor een schoon milieu. Vast wel.

Pieter van Herwaarden Assen

Hulp uit eigen kring
De zelfdoding onder Turkse en Hindostaanse vrouwen en meisjes is in Den Haag opvallend hoog (Trouw, 29 maart). Heeft juist deze groep een grotere kans op psychiatrische problemen, of speelt de sociale omgeving een rol bij de keuze voor deze daad? Zo ja, dan is het wellicht goed dat men zich afvraagt wie behandeld zou moeten worden. Het kan goed uitpakken om geestelijk verzorgers uit de eigen etnische groep hierbij een rol te laten spelen, mits deze mensen objectief oog hebben voor de problematiek. Als zij zich scharen achter de mores van de eigen achterban, dan zou die hulp echter averechts kunnen uitpakken. Immers, je laat je niet verstandig behandelen door de hand die je slaat.

Anneke Ülgüt Assen

Forever young
Ephimenco heeft groot gelijk met zijn eeuwig 16 willen zijn (Trouw, 29 maart). Ik zou het ook liever blijven, of een jaar of 25 dan, maar ja, ook ik kom dit jaar in aanmerking voor Punniken voor 55+. De oubolligheid komt je tegemoet als je die leeftijdsgrens passeert. Seniorenvervoer, ouderenbonden met bladen vol reclame voor trapliften en scootmobiels, en het gevoel dat je met een meewarige blik wordt bekeken. Hoe erg zal het nog worden? In een land waar we steeds ouder worden, is het de hoogste tijd voor een mentaliteitsverandering. Zolang ik op sociale media mijn weg vind en mijn smartphone snap, is het nog niet zo erg met me.

Door-Elske Cazemier Eelde

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden