brieven

Christelijke krant

Lezer D. Roos uit Zetten schrijft dat deze krant "is verworden tot applausmachine van hen die oproepen om het christelijk geloof vaarwel te zeggen" (Opinie, 7 november). Een reactie van de redactie hierop blijft uit. Daarom reageer ik, want juist de objectiviteit en het respect voor diverse opvattingen van Trouw waardeer ik. Ik kan me voorstellen dat Trouw in het begin ooit trouw beloofde aan de christelijke waarden - ik heb die start van Trouw niet meegemaakt en ben ook niet gelovig. Maar het lijkt mij logisch dat in de tijd van groeiende twijfel over het bestaan van God de krant trouw blijft aan het mooiste wat christendom heeft opgeleverd: de humane waarden waaronder de tolerantie en respect voor andersdenkenden.

Bohdan Malisz Arnhem

undefined

Ondraaglijk lijden

Theo Boer (de Verdieping 7 november) zet een vraagteken bij het begrip ondraaglijk lijden bij euthanasie. Dat klinkt als trappen tegen een heilig huisje maar het zou wel eens het begin kunnen zijn van een echt debat over wat ondraaglijk lijden is. Ieder mens komt vroeg of laat oog in oog te staan met lijden dat als volstrekt ondraaglijk aanvoelt. Die collectieve ervaring geldt ook voor het fenomeen dat er plots toch weer wat licht kan schijnen in zo'n pikzwarte nacht. Lijden is iets ongrijpbaars, we kunnen het niet vermijden of stopzetten, we weten alleen dat we lijden moeten helpen verzachten.

In de laatste fase van leven kan palliatieve zorg, thuis of in een hospice, het verschil maken tussen draaglijk en ondraaglijk. Niet door iemands lijdensdruk te beoordelen, maar door de ander nabij te zijn ook als het donker is. Het debat waar Theo Boer voor pleit kan wel eens duidelijk maken dat er geen hard criterium bestaat voor levensbeëindigend handelen.

Piet van Leeuwen, hospice-arts Utrecht

undefined

Is dit Duits?

Als Duitstalige was ik stomverbaasd over de foutieve spelling van een citaat in het Duits in de column van Johan ten Hove (Opinie, 10 november). Volgens mij zou de zin grammaticaal en qua spelling correct zijn als volgt: "Mutti, Mutti, wollt Ihr Euren Sohn noch retten, gebt ihm Geld und Zigaretten". (Beleefdheidsvorm in het aanspreken en imperatief in de zin met de sigaretten.)

Omdat het citaat me enigszins bekend voorkwam, heb ik even gegoogeld en vond op een site met soldatenhumor een brief met als tekst: 'Brief aus der RS: Liebe Mutter! Willst du deinen Sohn noch retten, schick mir Geld und Zigaretten.'

Frauke Siert Vught

undefined

Menselijk tekort

Democratie is 'de politiek van het menselijk tekort'. Dit zou een typering zijn van Van Doorn en Heldring, aldus Goslinga (de Verdieping (8 november). De christen-democraten hebben volgens hem de beste papieren om een 'politiek van het menselijk tekort' vorm te geven. Dat klopt denk ik. Een aantal jaren geleden hebben ze dat al aangetoond, inclusief te hoge verwachtingen die daar kennelijk bij horen. Dan denk ik in het bijzonder aan de hypotheekrenteaftrek die heilig werd verklaard bij monde van Balkenende. Heel Nederland lieten de christen-democraten in de val van een ontploffende woningmarkt lopen. Het CDA heeft voor mij daarom afgedaan. Ik ben wel benieuwd naar andere redenen van afhaken.

Frits Schuurman Waalre

undefined

'Hele stoute dingen'

Hoe stout is "heel stout"? Alleen als wordt bewezen dat Henk Krol "hele, hele, hele stoute dingen" heeft gedaan, wordt hij uit de partij gezet (Trouw, 10 november). Dat moet dan wel eerst worden bewezen. Dus bij bewezen "hele, hele stoute dingen" mag hij nog blijven. 50 plussers (en ook jongeren) die stoute dingen hebben gedaan, of van plan zijn het te doen, weten nu bij welke partij ze terecht kunnen, zeker als ze ook nog ambities hebben.

Pierre Joosten Soest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden