brieven

Downkinderen

Wij zijn geschrokken van het artikel 'Downtest alle zwangeren nabij' (Trouw, 4 april). De Nipt (Niet-invasieve prenatale test) spoort een aantal chromosoomafwijkingen op. Het is effectbejag om de Nipt een downtest te noemen. Onbehoorlijk en kwetsend voor alle ouders die een kind met downsyndroom hebben. Er zitten meer rare insinuaties in het artikel. Zo is er nauwelijks nog ruimte voor een keuze van zwangeren om te beslissen wat zij met de testuitslag doen. Beëindigen van de zwangerschap is de enige mogelijkheid die wordt genoemd. Het is gevaarlijk dat alleen gesproken wordt over het belang van de betrouwbaarheid van de test. Bij de invoering van de test is het geven van goede informatie belangrijk. Uit dit artikel blijkt dat Nederland nog niet klaar is voor een verantwoordelijke invoering van de Nipt. Zolang downsyndroom als een te vermijden medisch ongemak wordt gezien, moet er nog veel werk verzet worden.

Regina Lamberts Stichting Downsyndroom

Graaiende voetballers

Ik denk dat het met de door Johan ten Hove veronderstelde welwillendheid jegens graaiende voetballers wel meevalt (Trouw, 7 april). Hoewel de bezoekersaantallen het tegendeel lijken te beweren, gruwelen ook veel doorgewinterde voetballiefhebbers van de mega-bedragen die in deze wereld omgaan. Des te schrijnender is het dat 'clubs' keer op keer door overheden overeind moeten worden gehouden, al dan niet onder dreigementen van diehards. Wordt het geen tijd dat de voetballerij, die is uitgegroeid tot een miljardenbedrijf, leert zelf de broek op te houden?

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Liefdevolle orgaandonatie

De brief van B.G.J. Hamer uit Didam deed mij schrikken (Trouw, 7 april). Hoe kan iemand zo hard oordelen over orgaantransplantatie?

Mijn zusje had een auto-immuunziekte die haar nieren aantastte. Jaren lag ze in ziekenhuizen, moest ze thuis dialyseren en twee keer kreeg zij van een vreemde een donornier. Toen in 1997 de tweede nier werd afgestoten, kon ik de gedachte niet verdragen dat zij zo jong zou sterven. In 1998 hebben we samen het donortraject doorlopen. Alles bleek te matchen en het was een onvergetelijke ervaring. Nu leeft zij nog steeds gelukkig met man en huisdieren. Het is een wonder dat donatie bij leven mogelijk is. Als ik meer nieren had, zou ik het direct weer doen, ingeval van nood. Het heeft onze zussenband alleen maar nóg sterker en liefdevoller gemaakt.

Pauline Rooseboom Eenrum

Goddelijk deeltje?

Dinsdag was weer een hele pagina gewijd aan sub-atomair onderzoek bij het Cern in Genève (Trouw, 7 april). Omdat een mix van quantummechanica, snaartheorieën en relativiteitstheorie ons bevattingsvermogen eigenlijk te boven gaat, proberen we de verschijnselen terug te brengen naar een menselijke maat. De invloed van een TGV die op honderden kilometers afstand langsrijdt; de nauwkeurigheid van twee naalden die van tien kilometer afstand op elkaar worden afgeschoten en elkaar op de punt moeten raken. Dat soort dingen gaat ons bevattingsvermogen toch te boven? Daarom gaan we opnieuw op zoek naar religieuze termen. En noemen we het Higgs-deeltje het 'goddelijke' deeltje. We begrijpen weinig van het gedrag en de eigenschappen van dit subatomaire deeltje, dus we plakken er maar weer een goddelijk etiket op, net als vroeger. Ik denk dat we daarmee zowel de elementaire natuurkunde als God tekortdoen. Als we het Higgs-deeltje een goddelijk deeltje noemen, geven we in feite aan dat we nog niets van de elementaire natuurkunde begrijpen. En tegelijkertijd geven we ook aan dat we niets van God begrijpen. Eigenlijk geven we hiermee vooral onze onmacht aan. Zowel God als de natuurkunde doen we hiermee tekort.

Peter Kleppe Lexmond

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden