Brieven

Niet gelijkwaardig
Een prachtig verhaal van Antoine Bodar over hoofddoeken en de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen (Trouw, 14 januari). Het is alleen nog steeds niet uit te leggen dat in zijn eigen rk kerk vrouwen nog steeds niet gelijkwaardig zijn aan mannen.

Wim Oldenbeuving Borne

Hoofddoek af
Nieuw perspectief voor de troon- en de kerstrede: Hare Majesteit windt er geen doekjes meer om!

Dick van Twillert Bunschoten-Spakenburg

Anti-PVV-demonstratie
De tijd begint rijp te worden voor een landelijke anti-PVV-demonstratie. Die zal dan meteen gericht zijn tegen VVD en CDA, die zich verbonden hebben aan de club, waarvan de weerzinwekkende trekken steeds meer openbaar worden (Trouw, 14 januari).

Co van Marsbergen Rijsenhout

Geen zelfmoord
Een boeiend artikel over de mysterieuze verdwijning van kunstenaar Bas Jan Ader bij een zeiltocht over de Atlantische Oceaan (Trouw, 10 januari). Deze zomer las ik de autobiografie van een vrouw die gefascineerd was door deze verdwijning. Het mysterieuze verhaal was mede een reden voor haar om ook zelfmoord te plegen. Mooie verhalen kunnen dus gevaarlijk zijn. Daarom miste ik de nuchtere visie van Erik Ader, de broer van de kunstenaar. Deze eveneens ervaren zeezeiler sprak met de bergers van het wrak en constateerde dat het luik waaraan de veiligheidslijn vastzat geheel was uitgerukt. Met andere woorden: Bas Jan Ader stierf door een tragisch ongeluk. Er was geen sprake van zelfmoord, noch van een geplande mysterieuze verdwijning.

Els Boon Utrecht

Usseler Es en Groene Hart
Goed die aandacht voor de verkwanseling van unieke en eeuwenoude landschappen, zoals de Twentse Usseler Es (Trouw, 13 januari). Met de komende opheffing van de Nationale Landschappen door staatssecretaris Bleker worden zulke landschappen nog meer jachtgebied voor particuliere projectontwikkelaars. Maar vlak de dubieuze rol van gemeenten met hun grondbedrijven ook niet uit. Over enkele decennia trekken we ons de haren uit het hoofd dat we met de huidige eenzijdige aandacht voor kortetermijnrendement zoveel moois verloren hebben laten gaan. En onomkeerbaar, want de omgekeerde ruil van bedrijventerreinen in open landschappen komt nooit voor. Daar weten wij in dat andere unieke en eeuwenoude landschap, het Groene Hart, alles van.

Bart Been Gouda

Sneer naar Windesheim
In zijn kritische brief over een artikel over de albatros eindigt lezer Erik Hoffmann (Trouw, 16 januari) met: "Diploma gehaald in Zwolle?" Hoffman verwijt Trouw een gebrek aan kwaliteit en diepgang. Maar blijkbaar gaat hij er blindelings vanuit dat alle berichtgeving over Windesheim wél aan al zijn kwaliteitsstandaarden voldoet. Volgzaam praat Hoffman sommige media na en eindigt zijn brief met een ongenuanceerde sneer naar Windesheim. Over diepgang gesproken.

Jelte Posthumus, student journalistiek Windesheim Deventer

Met zeven stuks de ark in
In een boekbespreking in Letter & Geest (14 januari) bewijst Elma Drayer ongewild de kop: 'Luister nooit naar je gevoel'. Volgens haar nam niet Mozes maar Noach van elke diersoort twee stuks mee in de ark. Bijna goed, want van de reine diersoorten gingen zeven paren mee (Genesis 7: 1-3), net als van het gevogelte des hemels .

Berd Westerveld Sinderen

Pro deo
Dat er nu naast gratis ouderlingen, diakenen, kerkrentmeesters en tig vrijwilligers ook gratis gepreekt wordt (Trouw, 12 januari) kan toch alleen maar winst zijn. De Bond van Nederlandse Predikanten zou zich ook moeten realiseren hoeveel er in gemeenten pro deo gedaan wordt. Wat kan er op tegen zijn dat een predikant zich hierbij aansluit?

Teunis Schol Terschelling

Schenk salaris weg
Bankdirecteur Ruilof van Putten is ook dominee. Het predikantenwerk wil hij gratis doen. De predikantenvakbond is hier niet blij mee. Is de oplossing niet eenvoudig? Van Putten ontvangt gewoon zijn honorarium als predikant en schenkt het daarna aan een goed doel.

B, Biesheuvel Herwijnen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden