brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Graag meer van Berger

Met interesse las ik wat Maurits Berger, hoogleraar islam en het Westen, schreef (Opinie, 28 februari). De discussies over wat de islam wel of niet is, zijn typerend voor salafisten, maar ook voor de wijze waarop Europeanen omgaan met de moslim, meent hij. We komen volgens hem dan ook niet veel verder, omdat we telkens de verkeerde vragen stellen. Zo belanden we in een labyrint van theologische discussies. En dat zou ons afleiden van de echte vraag, namelijk: waarom doen zij wat zij doen en wat is het met die jongens en meisjes dat de islam deze bijzondere invulling krijgt? Ja en daar ben ik nou, en waarschijnlijk velen met mij, óók heel benieuwd naar. Wat jammer dat het stuk met deze vraag eindigt. Ik zou het erg waarderen als hij, vanuit zijn kennis, ook daarover zijn ideeën wil geven.

A. Mulder Zaandam

Niet objectief over Israël

Ook voor Trouw is het lastig objectief over Israël te berichten. Onder de kop 'Alles wat niet Joods is moet weggevaagd' wordt uitgebreid stilgestaan bij onverkwikkelijke acties van extreme kolonisten (Trouw, 28 februari). Maar waarom wordt niet gemeld dat in de Arabische landen bijna hetzelfde speelt, maar dan zonder het woordje 'niet': Alles wat Joods is moet weggevaagd.

Okko van Dijk Putten

De dokter ís al een computer

Bij de vraag of een elektronische dokter een goed idee is (Opinie, 28 februari) moet je eerst uitleggen wat je verstaat onder een 'elektronische dokter'. Als iedereen een eigen invulling gaat geven aan dat begrip, krijg je een non-discussie.

Mijn ervaring is dat een aantal dokters al als een soort computer werkt. Ze luisteren slecht en halen alleen datgene uit je verhaal dat past bij een diagnose die ze kennen. Vervolgens gaan ze volledig af op de uitkomsten van laboratorium, foto en/of scan. Zo herkennen ze geen zeldzame aandoeningen en geen ziekten die zich anders uiten dan in het boekje staat.

Goede dokters en andere zorgverleners zijn anders dan computers. Ze luisteren echt naar wat jij als patiënt vertelt. Ze vragen door en komen samen met de patiënt tot een goede diagnose en behandeling/advies. Dat mag best ondersteund worden door een computer.

Noks Nauta Delft

Rechtse of linkse dijken

Op 18 maart is het weer zo ver: waterschapsverkiezingen. Het nut daarvan ontgaat me al jaren. Zijn linkse dijken veiliger dan rechtse? Wateren liberale sloten beter af dan socialistische? Een nutteloos gebeuren in mijn ogen. We hebben toch ook geen Rijkswaterstaat-verkiezingen? Of brandweerverkiezingen?

Nico Cuppen Haarlem

Gelukkige leerlingen

Een verademing, zo'n geweldig schrijven van een hard werkende, met empathie gezegende leerkracht in het vmbo (Opinie, 27 februari). Gelukkig zijn de leerlingen die zo'n leerkracht mogen meemaken. Ik hoop, en met mij veel vmbo'ers, dat weet ik zeker, dat het mensen tot nadenken stemt zodat geluk boven status gaat.

Peter Keeris Nijmegen

Beeldenstorm voor Allah

In het jaar 1566 woedde in de Zuidelijke Nederlanden een heftige beeldenstorm. Op grote schaal werden katholieke heiligenbeelden en religieuze kunst vernield. Zelfs kerken en kloosters ontkwamen niet aan de vernietigingsdrift van de ... protestanten. De calvinisten wilden de kerken zuiveren van 'Paapse superstitie'. De Wet van God verbood immers beeldenverering! Deze spanningen leidden in 1568 tot de 80-jarige oorlog.

En nu, bijna 450 jaar later, raast er weer een beeldenstorm . Nu uitgevoerd door de terroristische organisatie IS die in Mosul in Irak Assyrische heiligdommen en musea vernielt (Trouw, 26 februari). De aanleiding is dezelfde als in 1566: God (Allah) heeft afgodendienst verboden! Terecht leidt deze laffe terreur tot veel verontwaardiging. Het is schrijnend om te moeten constateren dat het kwaad, of, zoals u wilt de duivel/satan, kerken en religies gebruikt om, vaak ook nog in de naam van God/Allah, kerken en religies te vernietigen.

Tieme Meints Assen

Juist meer regels nodig

Frans Timmermans, onze vicevoorzitter van de Europese Commissie, benadrukt zeer ambitieus te zijn op het gebied van milieu- en sociale rechten, maar wil zijn doelen op een effectieve manier bereiken (Trouw, 27 februari). Zo wil hij bijvoorbeeld verplichte standaarden voor het waterverbruik van douchekoppen niet opleggen, omdat innovatieve ondernemingen dan uit de markt gedrukt kunnen worden.

Dat is een grote politieke misvatting. Juist door het opleggen van hoge normen wordt innovatie aangedreven en worden de voorlopers beloond. Door af te zien van strenge regelgeving worden de achterblijvers gepamperd, en voorlopers gestraft, met de consument én milieu als verliezer. Dus politici: graag meer regels in plaats van minder!

Hessel Kruisman Haarlem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden