brieven

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

De synode van de PKN, lees ik 23 maart op de voorpagina, is ontevreden over de Ikon. ’Er zal wel wat veranderen in de programmering’, sust directeur Fröberg. Welja, er komt misschien wel een magazine met berichtgeving.

Er moet op zondag(morgen) gewoon weer een normale kerkdienst uitgezonden worden, kerkbreed: calvinistisch/orthodox, vrijzinnig, oecumenisch/liturgisch en evangelicaal. Er wordt immers op tal van plaatsen in kerken en kapellen bijbel gelezen, gezongen, gebeden en gevierd met doop en avondmaal.

Kom mij niet aanzetten met de apekool dat een kerkdienst niet goed kan overkomen op het scherm. RKK/KRO laat zien dat dit wel kan, en kijk op zondagmorgen ook eens naar Duitsland 2, om half tien een katholieke of evangelische dienst. Hoogst merkwaardig is het dat de synode zo lang akkoord is gegaan met de veronachtzaming van de kerkdienst op de televisie. De eredienst is toch het hart van het gemeenteleven en een spirituele bron van de bovenste plank. De Ikon-tv zou de kerkdienst weer serieus moeten nemen, ik hoop dat de Beraadgroep Ikon van de PKN succes boekt!

Ds Maarten Hooymeijer Almere

Protestantse kerken zijn ontevreden over de Ikon. Niet genoeg protestants-christelijk geluid, vindt de top van de PKN. Als lidmaat van de PKN protesteer ik. Zulke goede programma’s als de Ikon biedt voor binnen- en buitenkerkelijk publiek. Programma’s die dicht bij de mensen staan en gepresenteerd worden in ook voor buitenkerkelijken verstaanbare taal met een authentiek protestants-christelijk geluid. En onder authentiek versta ik in dit verband: ondogmatisch.

Maar al sinds de jaren tachtig vinden de kerken dat de Ikon zich onvoldoende concentreert op de heilsboodschap van het evangelie: Jezus Christus als Gods Zoon, onze Heer en Verlosser, zoals het PKN belijdenisgeschrift uit 2000 uitdraagt. En die boodschap is per definitie dogmatisch. Daar hebben buitenkerkelijken geen boodschap aan en evenmin een groeiende groep gelovigen binnen de PKN. Misschien dat de top van de PKN daarmee rekening houden kan in haar poging tot het herkerstenen van de Ikon, icoon van een Jezus, die midden onder alle mensen wilde staan.

Hans Hofenk Rheden

Hoe arrogant kun je zijn. Voodoo-priesteres willen zijn en haast eisen ook lid te mogen worden van de katholieke kerk. Omdat de sfeer mMaria Van Daalen zo aanspreekt. Alsof lid zijn van een kerk niets te maken heeft met in God geloven en Jezus volgen. Diezelfde Jezus hield zijn volgelingen voor dat zij geen twee heren konden dienen. Het is volgens hem onontkoombaar dat je een van beide zult minachten. De kerk moet haar poot stijf houden, ook voor mensen die aan winti doen. Net als voodoo heeft dat niets met God en Jezus te maken maar alles met angst en manipulatie.

Ton Smit Utrecht

Ik vergiste me, zaterdag, met mijn brief over cricketcoach Woolmer. Hij was geen ’mission kid’, zoals ik schreef. Een vriend mailde me: De vermoorde cricketcoach Woolmer werd in 1948 in Kanpur Uttar Pradesh, India geboren, als zoon van cricketer Clarence Woolmer.

Jan Slomp Leusden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden