Brieven

Lezer Reitsma corrigeert in zijn brief (19 juni) een redacteur van Trouw: die had het Bildts, Stellingwerfs en Overijssels talen genoemd, terwijl ze volgens Reitsma toch echt dialecten zijn. Dit in tegenstelling tot het Fries, dat (naast het Nederlands) ’een van de twee erkende Nederlandse talen is’.

Maar de overheid heeft in 1995 ook het Nedersaksisch erkend, en daartoe horen het Stellingwerfs en het Overijssels. Overigens is het erkennen van een taal een politieke zaak. Voor een taalkundige bestaat het verschil tussen een taal en een dialect niet. Er is dan ook geen enkel taalkundig bezwaar tegen de aanduiding van het Bildts als een taal.

EmmeloordHarrie Scholtmeijer

Méér dan 90 procent van de gemeentebesturen vindt dat het asielbeleid moet wijzigen; de meeste klachten die de Ombudsman ontvangt betreffen het asielbeleid/de IND; al vier jaren achtereen oordeelt de Ombudsman dat er aan het IND-optreden heel erg veel mankeert.

Maar het kamerlid Van Fessem (maandag in Trouw) kent geen twijfel, „de afhandeling van de 26.000 dossiers verloopt eerlijk en rechtvaardig”; acties vindt hij onverstandig en improductief; aan mensen die zich voor een christelijk en humaan asielbeleid inzetten heeft hij eigenlijk geen boodschap, „dat zijn mensen die de gezichten van asielzoekers kennen”; aan de datum 1 juli heeft hij ook geen boodschap meer en op een later tijdstip zal hij naar bewind van zaken handelen!

Van Fessem (en met hem het CDA) handelt echter helemaal niet en heeft nooit gehandeld! En ze zullen ook niet handelen anders dan dat ze de minister klakkeloos en kritiekloos volgen en steunen. Alle 43 CDA- kamerleden dus! „We (let wel: we) hebben al het mogelijke gedaan om de 26.000 dossiers af te wikkelen”, aldus Van Fessem.

Ik heb in m’n geheugen gegrift staan twee zéér onlangs gedane uitspraken door een ander CDA-kamerlid: „Bert, jullie maken je te druk om dit soort zielenpoten” en „Eigen schuld, dikke bult”. Waarvan akte! Opdat eenieder weet waar het CDA staat en waar het (niet) voor gaat!

MidwoldeBert Boekhold

Minister Donner gaf dinsdag in Trouw aan dat hij grote moeite heeft met het begrip ’christelijke politiek’. Hij vindt het een gevaarlijk begrip, omdat geloven iets anders is dan politiek bedrijven. Donner wijst erop dat wat als christelijke politiek wordt gepresenteerd, steeds de Heer der kerk zal beschamen, want politiek is van en voor deze wereld.

Deze mening van Donner kan ik van harte onderschrijven. Maar wordt het dan ook geen tijd dat het CDA zijn naam verandert?

Bas de Gaay Fortman heeft ooit gezegd dat de eerste mensen die het woord ’christenen’ gebruikten, geen christenen waren. Met andere woorden aan de buitenstaanders is het recht om te onderkennen of iets christelijk is of niet. Het is niet iets om jezelf als etiket op te plakken.

RoldeAdriaan Bennen

Volgens CDA-minister Donner is het niet de taak van de overheid om de joods-christelijke waarden van onze samenleving te beschermen. Waarom is hij zelf dan lid van een christelijke partij, die de Bijbel als richtsnoer van haar handelen hanteert?

ErmeloR.J.Visser

’Nederlander wil klaarheid over hypotheekrenteaftrek’ (Trouw, 12 juni). Dit statistisch resultaat wordt toch wel heel stug uitgeschreven: „het overgrote deel van de Nederlanders (81 procent) wil snel duidelijkheid van de politiek over de toekomst van de hypotheekaftrek”. Zeven regels verder komt de aap uit de mouw: het onderzoek is uitgevoerd onder duizend huiseigenaren!

AmsterdamPim Peterse

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden