Brieven

Goeie actie van Shell, die paginagrote advertentie in de bijlage ’duurzaamheid’ van dit weekend. Met een hartverwarmend verhaal bovendien, iedereen mee in de vaart der volkeren. Helaas geen woord over de annulering van zonne- en windenergieactiviteiten, over de duurzame nadelen van biobrandstoffen en over de ingrijpende vervuiling van regio’s. Shell voelt zich geroepen de wereld in beweging te houden, maar lijkt toch vooral bezig met het opkrikken van het rendement. Daar is op zichzelf niets tegen, maar wind er dan geen doekjes om en spiegel de toekomst niet zonniger voor dan die zal zijn. Moge een advertentie in de volgende ’duurzaamheid’ daar duidelijkheid over verschaffen.

André de Bruijn Hoevelaken

Zaterdagochtend vroeg, ik zit beneden met de krant op tafel, koffie bij de hand. Nog even koppen snellen voordat ik de hond ga uitlaten.

Al bladerend kom ik bij de pagina over de Alpe d’Huez, waar drieduizend wielrenners geld ophalen voor kankerbestrijding. Hond kijkt me al verlangend aan, maar het stuk moet eerst gelezen worden. Al lezend lopen de tranen me over de wangen en als het stuk uit is, zijn er zakdoeken nodig. Doorbladerend kom ik het stuk over de honden in Zuid-Korea tegen. Ook hier zijn de zakdoeken weer nodig. Ondertussen heeft hond zijn kop op mijn schoot gelegd en vindt het tijd geworden om het strand op te gaan zoeken. Ik geef hem groot gelijk.

Bertine ten Brinke Monster

De sociale partners hebben een AOW-akkoord gesloten. De werkgevers en de bestuurders van vakbonden zijn blij: de pensioenpremies hoeven niet te stijgen. De overheid is ook blij, vanwege 4 miljard besparingen per jaar. Maar zijn de werknemers blij? Hun pensioen gaat later in, ze krijgen minder en ze lopen zelf het beleggingsrisico. Met zo’n uitgekleed pensioen kun je wel vergeten dat je dezelfde levensstandaard kunt handhaven na je 65ste. Verder krijgen ze veel beloftes, zoals een welvaartsvaste AOW. Weet de overheid wel dat een welvaartsvaste AOW vele miljarden duurder is dan de huidige AOW die gebaseerd is op het minimumloon?

Mijn principiële vraag: beslissen tegenwoordig de sociale partners over de AOW? De AOW is een volksverzekering waarvoor de overheid geheel verantwoordelijk is.

Ans de Jong-Nonner Zuidlaren

’Goes, met ruim tweehonderd monumenten, is de lange reis uit de Randstad meer dan waard’, aldus de fietsroute in de WeekendGids. Moeten Noorderlingen en abonnees uit het oosten en zuiden van het land er maar helemaal niet aan beginnen, aan die lange reis naar Goes? Kranten die een landelijk bereik hebben zouden toch eens wat beter moeten letten op dit soort taalgebruik. De Amsterdamse grachtengordel lijkt me niet de juiste maatstaf voor afstandsbesef.

Han Borg Groningen

In de ’Tien geboden’ van zaterdag 5 juni reageert Ronald Plasterk op zeer sympathieke wijze op deze geloofsklassiekers. Zijn geloofstwijfel is begonnen bij de godsdienstles van een pater die beweerde dat alle echt gemeende gebeden zouden worden verhoord, maar misschien toch niet het gebed van de, door Ronald gewenste, rolschaatsen. ’Hier klopt iets niet helemaal’, dacht de jonge Ronald.

Een pagina verder stond een artikel over Teuni Luijk, en haar succesvolle ’zwartekousenblog’. Zo te lezen is Teuni een topmoeder. Maar hoe komt ze erbij om te zeggen dat het overlijden van baby Theo bij Gods plan hoort en dus goed is? ’Hier klopt iets helemaal niet’, denk ik.

Te veel van wat (beroeps)christenen over God zeggen, klopt niet. Maar dit betekent niet dat God niet bestaat. Het maakt het wel lastiger om te ontdekken dat Hij wel bestaat en ook nog oké is.

Lydia Bos Bodegraven

Ik behoor normaal tot de 25 procent ’zwevende’ kiezers, maar deze keer weet ik heel zeker op wie ik stem. Niet de partij, maar de persoon: Jan Peter Balkenende. Iemand die zo onverstoorbaar doorgaat, optimistisch en ook nog eens integer is, verdient mijn steun. Ik ben niet vergeten dat hij heel wat gepresteerd heeft in een bepaald niet makkelijke periode. Helaas is dat niet interessant voor de voornamelijk linkse media die hem acht jaar lang hebben verguisd. Zelfs zijn eigen club laat hem (bijna) vallen. Het hele CDA zou een voorbeeld moeten nemen aan Balkenende! De moed opgeven is het begin van het einde.

Anneke de Jong Creil

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden