brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Heel gezellig

Geweldig idee van Paul Rosenmöller, met drie klassen een film kijken (Trouw, 5 oktober). Dan maak je twee leraren vrij. Jaja..., wel eens met 90 leerlingen en 1 leraar in een verduisterd lokaal gezeten? Vooral heel gezellig, maar de film ontgaat de meesten.

AJW Verkade Harmelen

undefined

Gelijkstelling

De priester Charamsa deed een moedige stap. Hij verklaarde in het openbaar "dat het onmenselijk is homoseksuele gelovigen te vragen er totaal geen liefdesleven op na te houden." (Trouw, 5 oktober).

Daarnaast het citaat van paus Franciscus: "Het verkeerde of slechte moet bestreden worden; maar wie valt of zich vergist moet begrip en liefde ondervinden."

Eerder nog was de paus in de media geprezen om zijn mildheid over de homoseksuele praktijk. Weer blijkt hoe onbehoorlijk naïef deze vriendelijkheid is. En hoe naïef de media reageren. Blijft immers staan dat de rooms-katholieke kerk de leer verkondigt dat een praktiserende homoseksueel 'valt of zich vergist'.

De paus stelt zich op als zowel de gevangene als de cipier van een leer die in strijd is met een fundamenteel mensenrecht: recht op eigen seksuele geaardheid.

Andere kerken - waaronder als één van de eersten de Remonstrantse Broederschap - hebben al in de jaren tachtig van de vorige eeuw de fundamentele gelijkstelling van homo's en lesbo's ook formeel (in de kerkorde) aanvaard. Het is jammer dat niet meer rooms-katholieken afstand nemen van hun kerk door vriend te worden van een christelijke kerk die homo's en lesbo's in hun waarde laat.

Jan-Willem Nieuwenhuijsen Utrecht

undefined

Tegen een referendum

Waarom ben ik tegen een referendum? Omdat ik er niet in geloof. Wie hebben ervoor getekend om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne te houden? In het algemeen degenen die tegen het verdrag zijn. Wie zullen er vooral bij dit referendum gaan stemmen? De tegenstemmers, degenen die tegen het verdrag zijn.

Degenen die vóór het verdrag zijn, zullen er veel vaker niet toe komen om te gaan stemmen, vinden het minder belangrijk om te gaan stemmen en laten het gebeuren. Zo werkt het helaas en dus krijg je een 'valse' uitkomst. Daarom: liever geen referendum. Laten we het maar aan onze volksvertegenwoordigers overlaten, we hebben ze niet voor niets gekozen!

Victorine Wagenaar Velp

undefined

Geen lang leven

Prachtig nieuw woord voor de volgende Van Dale: sjoemeldiesel (Trouw 6 oktober). Alhoewel, als het probleem opgelost is zal gezien de gigantische schadeclaims het woord vermoedelijk geen lang leven beschoren zijn.

Wouter van Belle Utrecht

Hei

Rinske Wels schrijft in het artikel over The Common Linnets: 'een heikneuter is een bijnaam voor inwoners van Twente' (Trouw, 6 oktober). Maar Twentenaren zijn Tukkers, heikneuter is een algemeen woord.

Dacht Rinske Wels iets als 'Kneu, hei, in Drenthe is veel hei, dat zal het wel zijn?' En wat maakt het uit, Drenthe of Twente, vanuit de Randstad gezien, nietwaar?

Bram Heringa Teteringen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden