BRIEVEN

[hl2]Antipapistische retoriek[/hl2]

Met veel genoegen las ik in de Verdieping van donderdag over zijn onderzoekje, maar niet vanwege de diepgang of elegantie ervan. Zulke geluiden hoor ik, lezer van twee dagbladen (geen reformatorische, maar dat maakt volgens Van den Hoven niet uit), kijker van jeugd- én 8-uur journaal eigenlijk alleen uit Midden-Oosten of verder. Immers, dáár slaat men elkaar de harses in vanwege verschillen in religieuze opvatting. Ik constateer dat onze joods-christelijk-humanistische wereld prettig minder verschilt van de islamitische. Of haalt Van den Hoven zijn inspiratie uit die contreien?

LeidenKarel Krikke [hl2]Geef rk kerk niet de schuld[/hl2]

Ik las in Trouw van maandag de brief van Han Borg, `Quo vadis, katholieke kerk`? Ik meen dat het wat genuanceerder ligt. De katholieke kerk is net als de meeste andere geloofsrichtingen tegen homoseksualteit, maar dat staat in de Bijbel. Daar staat onder andere: `het is God een gruwel`.

Over aids valt te zeggen dat de seksuele omgang tussen man en vrouw is bedoeld om nieuw leven te scheppen. Dit tegen te houden door condooms is een ingrijpen in het goddelijke plan. Ook deze visie kan je terugvinden in de Bijbel.

En wat betreft echtscheiding: de opvatting is `wat God heeft verbonden zal de mens niet scheiden`. Er zijn binnen de katholieke kerk zeker mogelijkheden voor een nieuw kerkelijk huwelijk. Bijvoorbeeld wanneer na onderzoek is gebleken dat men te jong was, of nog niet volwassen genoeg om te beseffen wat een huwelijk inhoudt. Het ligt dus allemaal wat genuanceerder en het is te gemakkelijk om de katholieke kerk maar overal de schuld van te geven.

WarnsveldJoke Roenhorst-Jansen [hl2]Eigen weg doet pijn[/hl2]

Waar gaat de Rooms-Katholieke Kerk heen, vroeg Han Borg zich maandag af in een brief. Wat er de laatste maand aan berichten verschijnt over de leiding opent mensen de ogen: geloof in jezelf en laat je niet van bovenaf dicteren.

De crisis rond de Poolse bisschop Wielgus is het begin van het einde van een instituut. Wat recht is wordt krom gemaakt (niet voor niets wordt er geleund op een kromstaf). Mensen die uit hun innerlijk geloof `nee` zeggen als de kerk `ja` eist, worden uitgestoten. Men wil alleen maar lippendienaars.

,,Ik ga mijn eigen weg” schrijft Han Borg. Dat is nu juist de bedoeling van deze tijd. Zo worden de mensen op eigen benen gezet. Jammer dat deze weg vaak veel pijn doet. Maar briefschrijver Borg heeft een moedige stap gezet.

Terneuzen P.J. de Koning [hl2] Wielgus en Ratzinger[/hl2]

Lodewijk Dros (Trouw, 10 januari) maakt het terugtreden van aartsbisschop Stanislaw Wielgus nog extra dramatisch door hem voor te stellen als oud-student van de huidige paus. `Wielgus mocht in München studeren bij de vermaarde Ratzinger.` De `twee knappe theologen` zouden elkaar al dertig jaar kennen. Dat is echter niet juist. Joseph Ratzinger is hoogleraar geweest in Bonn, Münster, Tübingen en Regensburg, maar nooit in München. In de periode waarin Wielgus middeleeuwse filosofie en theologie in München studeerde (1973-1975), was Ratzinger hoogleraar in Regensburg.

Peter Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis Radboud Universiteit Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden