brieven

Kraamzorg overbodig?

Gisteren las ik in de krant een bericht over een vondelingenkamer waar wanhopige moeders hun kind te vondeling kunnen leggen. Initiatiefneemster Barbara Müller: "Zij doen dat vaak vanwege zware problemen. Incest, angst voor eerwraak, of omdat ze heel jong zijn en bang zijn uit huis geschopt te worden."

Vandaag lees ik in de krant dat de kraamzorg ter discussie staat. Barbara Baarsma, directeur van SEO Economisch Onderzoek: "Zwanger worden is geen risico, maar dat doe je weloverwogen en bewust. Daar kun je dus prima voor sparen of een aanvullende verzekering voor afsluiten."

Is dit nou om te lachen of om te huilen?

Joke Geelhoed-Oosterhuis Den Haag

Ateliers in kerktorens

Kerktorens zijn meestal eigendom van burgerlijke gemeenten (Trouw, 3 september). Zij willen deze graag overdoen aan de kerkelijke gemeenten. Die kunnen echter de onderhoudskosten niet betalen omdat ze steeds minder leden krijgen. Omdat dit waarschijnlijk allemaal PKN-gemeenten zijn, kunnen zij met elkaar de diensten organiseren.

Zo komen er gebouwen leeg voor alternatieve bestemmingen. Dat gebeurt onder andere in Hoorn. De binnenkant is omgetoverd tot appartementen. Ook kunnen er ateliers in kerken gemaakt worden, te verhuren aan schilders of beeldhouwers.

Met een beetje fantasie kunnen deze gebouwen een mooie plaats in onze samenleving krijgen.

Alia Mulder Heerhugowaard

Gemeente moet betalen

Veelal uit nostalgische overwegingen hebben kerkbesturen in het verleden geprobeerd eigendom van kerktorens te behouden. Ten onrechte. De torens zijn eigendom van de burgerlijke gemeenten en die moeten zorgen voor goed onderhoud. Dat daarvoor gemeenschapsgeld nodig is kan niet de schuld zijn van de kerken. Die kunnen zelfs eisen dat de torens voldoen aan normaal geldende normen van veiligheid en onderhoud. Kerkrentmeesters in de gemeente Buren zouden dus geen bijdrage moeten leveren aan het onderhoud van de torens. In het verleden betaalde gelden zouden zelfs terug moeten komen.

In Amerongen hield Graaf Van Aldenburg Bentinck, heer van kasteel Amerongen, lang vol dat de toren nog eigendom van de kerk was. Na bemiddeling door de Vereniging van Kerkvoogdijen werd het eigendom van de burgerlijke gemeente pas in 1938 erkend. En anno nu mag de kerk hem gratis hebben, echter zonder bruidssom. Logisch dat het kerkbestuur daarvoor bedankt.

Het beste is de torens, liefst inclusief de oude kerken, onder te brengen in stichtingen zoals die al bestaan in bijvoorbeeld Groningen, Gelderland en Friesland. Er moet dan wel een goede regeling komen met vaste overheidsbijdragen voor onderhoud.

Piet Tuik Leersum

Bezwijken onder vlag

Een curieuze zin staat in het artikel over kerktorens: 'de toren is in zo'n slechte staat dat er op feestdagen niet gevlagd mag worden'. Betekent dit dat de toren onder het gewicht van de vlag zal bezwijken? Het zou prettig zijn als het gewoon inhoudt dat er niemand meer naar boven mag.

G. Veerman Leiden

Dode tonijn

Het onderschrift bij een foto (Trouw, 4 september): 'Drie mannen ontfermen zich over een tonijn'. Het woord ontfermen, betekent 'aannemen, erbarmen, onder zijn hoede nemen, uit de nood helpen'. Oorspronkelijk uit het Latijn misereri: medelijden hebben, zich erbarmen.

Op de foto is te zien wat dit 'ontfermen' hier inhoudt: een onthoofding. Zelden een beter voorbeeld van het woord 'eufemisme' gezien.

Willem van den Berg Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden