brieven

Europa biedt hoop
Helaas hebben onze politici nationale successen nodig om hun partij aantrekkelijk te houden voor de kiezers. Dit gaat ten koste van de eenwording van Europa. Het is toch een schande om grenslanden het vluchtelingenprobleem alleen op te laten lossen? Lampedusa ligt in Europa. Zo was het mij ook altijd een raadsel dat de Navolanden die een taak op zich namen, ook de onkosten hiervan moesten betalen. Zo spaar je niet alleen de levens van landgenoten door de andere kant op te kijken, maar kost het ook niks. Ten slotte is de financiële hulp van het rijke Noorden van Europa aan het in nood verkerende Zuiden een succesvol onderwerp voor populisme. Ik snak naar een politicus met gezag die nu eens helder uitlegt waarom Europa belangrijk voor ons is: dat zorg voor elkaar hoop geeft op een betere toekomst voor alle Europeanen, en dat dit de opmaat kan zijn voor een betere toekomst voor alle wereldburgers.

Guus Mascini Wassenaar

Stankpluimen op platteland
Terecht stelt Trouw dat het mestcompromis van de overheid niet gaat werken (7 oktober). Nederland is nu al het afvalputje voor mest en mineralen van het geïmporteerde veevoer, waardoor milieu en water worden verontreinigd. En dat wordt alleen maar erger als de veehouderij nog verder doorgroeit. Vergisting van mest is geen oplossing, want ook dan blijf je met de mineralen zitten. Bovendien dreigt door nog meer vee de leefbaarheid op het platteland verder achteruit te gaan. Je fietst nu al van de ene stankpluim naar de andere. Wanneer zwicht de politiek niet langer voor de landbouwlobby en gaat het principe 'de vervuiler betaalt' ook voor deze sector gelden?

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Stop de proefboringen
Nu zelfs een Shell-topman toegeeft dat bij proefboringen naar schaliegas de geschatte opbrengsten tegenvallen (Trouw, 7 oktober), lijkt het me mede om die reden, naast de vele andere, logisch dat met onmiddellijke ingang alle aangekondigde of al aan de gang zijnde proefboringen in Nederland worden stopgezet. Een tegenvaller voor Shell, maar een meevaller voor minister Kamp. Het vrijkomende geld kan nu immers voluit worden ingezet voor andere schonere en veiliger energiebronnen als zon, wind en water. De natuur en ons milieu zijn dan de grote winnaar.

Krijn Coppoolse Wijhe

Oer-Hollands kinderfeest
In Trouw van 5 oktober staat dat de dichter-kunstenaar Quinsy Gario met zijn kunstproject 'Zwarte Piet is racisme' de Sinterklaastraditie wil verbieden. Ik ben tegen het kunstproject van Gario. Hij begon met dit kunstproject, omdat zijn moeder rond Sinterklaastijd Zwarte Piet genoemd werd. De aanleiding was dus niet het Sinterklaasfeest, maar het gebrek aan respect binnen de samenleving. Dit respect omvat enerzijds acceptatie van tradities en anderzijds respect voor de getinte Nederlander. Het Sinterklaasfeest is niet bedoeld als viering van racisme en verheerlijking van de slavernij, maar als nationaal volksfeest. Het afblazen van optochten zal niets veranderen aan hoe volwassenen omgaan met getinte mensen, maar wel een oer-Hollands kinderfeest verpesten.

Anne-Marie Schipper (17 jaar) Kwadendamme

Ook optreden Peres gênant
In zijn column van 7 oktober stelt Willem Pekelder dat het optreden van Henk Krol in het tv-programma 'WNL op Zondag' een gênante vertoning was, waarbij Krol iedereen de schuld gaf behalve zichzelf. Het optreden van Sjimon Peres, president van Israël, in het programma 'College Tour' was volgens Pekelder dat van een wijs man. Mijn indruk van het optreden van Peres kwam nou juist geheel overeen met dat van Krol: iedereen heeft de schuld behalve Israël. Ik vond dát een genante vertoning.

Anke van Muiswinkel Zurich

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden