Brieven

Lezers reageerden massaal op de toon van het debat bij de algemene beschouwingen. Hieronder een bloemlezing:

Zolang Mark Rutte de uitlatingen van Geert Wilders blijft gedogen, ergert hij zich onterecht aan het feit dat de media meer aandacht besteden aan het taalgebruik van Wilders dan aan de inhoud van het debat.

Erik Korthof Enschede

Het zou mij niet verbazen wanneer binnen de coalitie afspraken zijn gemaakt met Wilders om stennis te maken. Het is toch wel makkelijk als de aandacht naar de vorm en niet naar de inhoud gaat.

Klaas Bolt Gouda

Hoe kunnen wij onze kinderen bestraffend toespreken voor respectloos taalgebruik als Wilders zo'n voorbeeld geeft?!

Gerrie Bouwhuis Wierden

Vanuit betrokkenheid en zorg over de toestand van ons land en de wereld, doe ik een klemmend beroep op de volksvertegenwoordiging: Blijf in elk debat trouw aan uw hoogste innerlijke norm van respect en fatsoen in de omgang met andersdenkenden. U stelt de norm voor de natie als geheel.

Lisette van der Wel Utrecht

Het voorbeeldgedrag van de heer Wilders stimuleert toekomstige generaties zich te gedragen als ontevreden en respectloze burgers met een grote mond. Een Kamervoorzitter die niet ingrijpt en een minister-president die er een beetje bij staat te lachen, geven aan dat het ook allemaal niet zo erg is.

Michel Rog, CNV Onderwijs Utrecht

Misschien heeft dit kabinet wel een gedoogpartner als Wilders nodig? Hij trekt namelijk de aandacht weg van dat wat werkelijk van belang is: De koopkracht van veel Nederlanders komt onder druk te staan, de discussie over wel erg lage lonen, en weinig tot geen aandacht voor het milieu en dierenwelzijn.

Annemarie Kruit Ermelo

Blinde honger naar de macht maakt dat mijn partij in deze gedoogcoalitie bijna alles accepteert, want ze zijn niet verantwoordelijk voor Wilders' uitlatingen en optreden. Stop het gezichtsverlies voor mijn CDA en stap eruit.

Arend Jansen Voorst

Laten deze lieden eens een cursus Plato volgen. Dan zouden zij met enig gevolg kunnen leren hoe er gedebatteerd dient te worden en hoe, zoals in diens dialogen, argumenten altijd boven minachtende omschrijvingen gaan.

Sj.C. van Ketel Leiden

Ik heb geen goed woord over voor het onbeschofte optreden van Wilders. Maar met zijn statement van 'selectieve verontwaardiging' had hij wel een punt. Is er zoveel verschil tussen het 'schoothondje van Bush' en de 'Bedrijfspoedel van Rutte'? Of 'parlementair stemvee' versus 'islamitisch stemvee'?

Bernhard Wendt Sellingen

Als een puber op ramkoers ligt, is er een heilige wet: niet reageren! Zo werkt dat met Neerlands grootste puber ook. Meegeven dus, Wilders vriendelijk prijzen om de zoveelste onnozele vondst die hij uitkraamt en dan stoïcijns weer overgaan tot de orde van de dag.

Alexandra van Thiel Haren

Dat het zich christelijk noemende CDA en de zich liberaal noemende VVD de scheldkanonnades van Wilders gedogen zegt welhaast nog meer over deze partijen dan van Wilders zelf!

Johan Hoetmer Waarland

Waar blijft de kritiek binnen de PVV op Wilders? Of behoort de PVV tot het soort enge clubs waarbinnen geen kritiek mogelijk is op de grote leider?

Marco Roepers Loppersum

Het CDA zou zich moeten schamen dat ze met Wilders in zee is gegaan. Klink en een derde van de CDA-leden hadden volkomen gelijk.

Cees Kortleve Wijhe

Sinds zijn laatste optreden bij de algemene beschouwingen weten we dat er in Nederland maar één echt haatpaleis bestaat: De fractiekamer van de PVV. Een walm van haat, nu tegen alles wat links is, stijgt op in het parlement zodra Wilders het woord neemt. VVD en CDA zouden zich moeten afvragen hoelang ze nog willen blijven bijdragen aan het verpesten van ons leefklimaat.

J. te Lintelo Ede

Premier Rutte reageerde als een leraar geschiedenis die geen orde kan houden. Zeggen dat een discussie best pittig mag zijn is een manier om te verhullen dat hij de 'puber' Wilders niet in de hand heeft.

Ineke de Visser Vianen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden