Brieven

Ethisch handelen
De berichten van de afgelopen weken maken duidelijk dat ethisch handelen voor bestuurders hoog op de agenda van politieke partijen moet komen te staan. Dhr. S. Swane (wethouder Maarssen), dhr. T. Hooijmaijers (gedeputeerde Noord-Holland), dhr. J. van Rey (wethouder Roermond en senator), drie politici uit één huis. Hoezo geen probleem?

Anne Griffioen-Swijnenburg Breukelen

Epo
Effecten van epo worden zwaar overschat, kopt Trouw (23 oktober). Er wordt in het artikel gesproken over enkele procenten (Harm Kuipers) of een heel klein effect. In een ronde als de Tour de France wordt een uurtje of honderd gekoerst. Een procent effect van epo levert dan dus een winst van een uur in het eindklassement. Dat lijkt mij een niet te onderschatten effect.

Rob Zakee Bunnik

Extremisten buitensluiten
Islamitische extremisten moeten door de moslimgemeenschap worden buitengesloten, is het pleidooi van Ibrahim Wijbenga (Podium, 23 oktober). Dat pleidooi onderschrijf ik van harte, maar helaas schrijft Wijbenga er niet bij hoe dat dan moet. Ten eerste: er bestaat door de afwezigheid van een door moslims geaccepteerd centraal godsdienstig-organisatorisch gezag in Nederland, noch elders in de wereld, niet één moslimgemeenschap. Ten tweede: elke organisatie van moslims en/of islamitische organisatie zal zelf moeten vaststellen wie een 'gevaarlijke moslimextremist' is en hoe deze uit de organisatie, waaronder de moskee, geweerd kan worden. En hoe dat openbaar en transparant geregeld moet en kan worden met inachtneming van wettelijke bepalingen. Katholieken kennen de excommunicatie om ongewensten uit hun midden te verwijderen, protestanten weigeren extremisten deelname aan het Heilig Avondmaal, Joden kennen de banvloek, de cherem. Welke middelen hebben moslims en islamitische organisaties in Nederland?

Jan Beerenhout Amsterdam

Tien geboden (1)
Waarom biedt Trouw, in haar rubriek 'Tien geboden' (Verdieping, 6 oktober en 20 oktober), een podium aan mensen die helemaal niets hebben met die geboden en zich daaraan ook niets gelegen laten liggen? Welk doel dient dit? Veel trouwe Trouw-lezers zullen met dezelfde vraag worstelen.

Piet van 't Riet 's-Gravendeel

Tien geboden (2)
Onbegrijpelijk dat Trouw zo'n pervers verhaal van Koos van den Akker over zijn seksuele escapades plaatst (Verdieping, 20 oktober). Dat hij hierbij de woorden ultieme liefde durft te gebruiken. Het vervolg van de tekst kan beter porno genoemd worden. Wie van de Trouw-lezers zal behoefte hebben aan zo'n verhaal bij het zevende gebod, 'gij zult niet echtbreken'. Heeft het daar werkelijk iets mee te maken?

Th. van der Post Uithoorn

Moderne solidariteit
Mevrouw Heemskerk is beslist niet de enige die zich ergert aan de kreet 'rijke ouderen met een goed pensioen' (Brieven, 23 oktober). Ik behoor tot de generatie éénverdieners. Wanneer die trouwden, werd de vrouw ontslagen, want die hoorde in het huishouden. Veel kennissen van toen hebben inmiddels zo'n 8 procent van hun pensioen moeten inleveren wegens niet-indexeren, en hun wachten nog forse financiële aanslagen door pensioenkorting. Veelal als huurders dreigen zij met huurverhoging bij dalende huizenprijzen de hypotheekrenteaftrek van huizenbezitters te moeten betalen. Hoezo: "Ouderen hebben een veel betere vermogens- en inkomenspositie"?

Rhijn van den Oever Voorburg

Geluidshinder windmolens
Eelco Bots en Erik Koppen stellen dat de geluidshinder van windmolens objectief dient te worden beoordeeld (Podium, 19 oktober). Zij doen dit aan de hand van het begrip decibel Lnight. "De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een maximale belasting van 40 db Lnight. (...) In Nederland zitten we met de norm van 41 db Lnight voor windmolens heel dicht bij deze streefwaarde." Wat de schrijvers niet vermelden, is dat de 41 db Lnight in ons land niet de maximale waarde betreft, maar het jaargemiddelde. Er zullen dus meerdere pieken boven de 41 db Lnight voorkomen. Daarover wordt echter niet gerept. Wat is er voor objectiefs aan een dergelijke beoordeling?

Frits van Eck Dordrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden