Brieven

Grafverzorging
Trouw berichtte over de moord in oorlogstijd op de zestienjarige Joodse jongen Erwin Michael Joseph (5 oktober). Hij werd doodgeslagen door de man die hem in veiligheid zou brengen, omdat deze in paniek raakte over ontdekking en verraad. Het graf van Erwin Michael wordt nog steeds verzorgd. Hij werd begraven op het kerkhof van de protestantse kerk in Deurne. Het graf is enkele jaren geleden in goede staat gebracht en overgedragen aan de joodse gemeente. Sindsdien wordt het verzorgd en heeft het ook de aandacht van de kerkgangers. Het graf is een blijvende herinnering aan dit trieste drama uit de donkere dagen van de oorlogstijd.

J. Mettau Helmond

Specialisteninkomens (1)
Voorzitter Milco Linssen van de medische specialistenvereniging VVMS zegt in Trouw (11 oktober) over de hoge inkomens van de zelfstandige artsen: "Elke zelfstandig ondernemer werkt harder en meer dan iemand in loondienst". Wat Linssen hierbij vergeet, is dat onder andere verpleegkundigen, anesthesie- en operatieassistenten mee moeten in dit harder en meer werken, zonder dat zij hiervoor extra betaald worden, omdat zij in loondienst zijn van het ziekenhuis. Conclusie: óf de zelfstandige arts in loondienst, óf laat het meewerkend personeel meedelen in de winst van de zelfstandige arts.

Wouter Stronkhorst Nijkerk

Specialisteninkomens (2)
De vereniging van vrijgevestigde specialisten reageert met: het is 'een hoog, maar niet onfatsoenlijk salaris'. Werkt de zelfstandig ondernemende specialist - zoals elke ondernemer - voor zijn omzet, of voor zijn patiënt? Zou het niet een weldaad zijn als het systeem zo ingericht zou worden dat medisch specialisten meer ruimte en tijd krijgen voor het welbevinden van de aan hen toevertrouwde patiënten? Want daar schort het vaak aan. En daartoe helpt die omzetprikkel geen zier.

Hans te Winkel Emmen

Red de Ombudsman (1)
Schiet de boodschapper dood, lijken de rechtse fracties in de Tweede Kamer te willen zeggen als ze zich uitspreken over de bevindingen van onze nationale ombudsman Brenninkmeijer (Trouw, 11 oktober). Als hij de Kamer op de schop wil nemen, zo wordt gezegd, dan moet Brenninkmeijer in de Kamer gaan zitten. Juist niet, zou ik willen zeggen. Buiten de Kamer wordt er gemiddeld genomen beter waargenomen dan erbinnen. Heel goed hoe Brenninkmeijer handelt. Hij laat zich niet voor een karretje spannen.

Frans Kuipers Surhuisterveen

Red de Ombudsman (2)
De VVD heeft moeite met de wijze waarop de Nationale Ombudsman zijn werk doet. De VVD is bezig om Nederland om te bouwen naar het harde, Angelsaksische model van Amerika. Een land waar 18 procent van de bevolking op of onder de armoedegrens leeft. Een land waar de burger niets meer van de overheid hoeft te verwachten.

Brenninkmeijer stelt dit zeer terecht aan de kaak. Hij moet het daarom ontgelden en daarbij wordt ook een beproefde methode van de Republikeinse vrienden gebruikt: maak de boodschapper zwart, schilder hem af als een onverantwoord individu. De VVD moet zich schamen.

Jan Tolsma Amsterdam

Opdringerige reclame
Sinds deze zomer zijn wij in bezit van een tablet en hebben ons abonnement omgezet naar 'digitaal'. Dit tot alle tevredenheid: het leest prettig, het is voordeliger en we ontzien het milieu. Sinds kort echter wordt dit verstoord door een verplichte aanblik op een reclame van ING bij het opstarten van de krant. Dit soort opdringerige en gedragsmanipulerende consumentenvoorlichting verwacht ik niet bij een betaald abonnement. Snel maar weer schrappen is mijn advies; een lange voortzetting van het abonnement zal dan volgen.

Jan Baan Renswoude

Geen geweld tegen kinderen
Naar aanleiding van de moordaanslag op het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai door de taliban (Trouw, 11 oktober) bepleit ik dat de Algemene Vergadering van de VN een verklaring opstelt, waarin het geweld veroordeelt tegen weerloze kinderen. Juridisch overbodig misschien, maar het is politiek gezien een steun in de rug van de regering, die woedend is over de aanslag.

G.G.A. den Dulk Wassenaar

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden