brieven

Partijcongressen

Afgelopen weekend vonden er twee partijcongressen plaats. Een van GroenLinks in Amersfoort en een van de ChristenUnie te Zwolle. Aan het eerstgenoemde congres wordt in Trouw ruim aandacht geschonken met grote kopteksten, foto en loftuitingen over een frisse jonge partijleider. Aan het tweede genoemde congres enkele regels in de zijlijn van de krant. Kan iemand mij uitleggen vanwaar dit onderscheid? Zeker van een krant als Trouw mag worden verwacht dat zij de ideologie en de inhoud van de politieke partij als prioriteit stellen. Partijleiders zijn slechts passanten en ook de frisse keur van Klaver zal in de tijd verbleken.

De boodschap en de inhoud die de ChristenUnie brengt doet niet onder voor die van GroenLinks. Beide verdienen dezelfde aandacht te krijgen.

Jan Temminck Lingewaal

undefined

Verplicht solliciteren

Het - zoveelste - onderzoek wijst uit: verplicht solliciteren helpt de werkloze helemaal niets (voorpagina Trouw, 21 april). Wat ieder weldenkend mens en iedere ervaringsdeskundige allang wist, wordt nu weer eens bevestigd. Wanneer gaat minister Asscher eens een einde maken aan de ineffectieve en zelfs contraproductieve sollicitatieplicht, die mensen alleen maar afhoudt van het op een zinnige wijze zoeken naar een zinvolle daginvulling? Ook iemand die zijn werk verliest, heeft het morele recht in een werkelijk beschaafde samenleving om op een humane wijze te worden bejegend. Dat wil zeggen om niet verplicht te worden om compleet zinloze handelingen te verrichten. Dat breekt iemands mentaliteit eerder af dan dat het bijdraagt tot empowerment en daadwerkelijk zinvol solliciteren. Veel mensen willen namelijk maar al te graag participeren op de arbeidsmarkt.

Freek Boon Delft

undefined

Zelfsturende teams

Trouw waarschuwt om Buurtzorg Nederland niet al te hoog op het schild te heffen (redactioneel commentaar, 25 april). Maar ze mogen ook niet worden neergesabeld. Ze moeten een kans krijgen. In die krant van 25 april staan ook twee ingezonden brieven over Buurtzorg, die een heel ander geluid laten horen dan de zegslieden van hun concurrenten op 23 april lieten noteren. Werken met zelfsturende teams is een novum in de zorg dat bredere toepassing verdient als alternatief voor hiërarchische managementlagen.

John Claessens Eindhoven

undefined

Gezamenlijk

De stelling van Eef Peelen (voorpagina Trouw, 23 april) is mij uit het hart gegrepen. Niet alleen de transferverpleegkundigen lopen tegen knelpunten aan bij Buurtzorg. Ook ik, als coördinerend wijkverpleegkundige, krijg in de reguliere thuiszorg regelmatig de vraag van Buurtzorg om cliënten over te nemen. En inmiddels weet ik dat er dan mogelijk een dikke adder onder het gras zit. Buurtzorg wil overdragen wanneer er professionele alarmopvolging of nachtzorg nodig is en wanneer de complexiteit van de zorgsituatie de competenties van de teamleden bij Buurtzorg overstijgt. Ik begrijp dat meneer De Blok achter zijn concept blijft staan, maar enige realiteitszin zou hem sieren. Het zal ook niet eenvoudig zijn om in het sociale domein de belangen van politiek, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en belangenbehartigers van de cliënt op een voor alle partijen goede manier vorm en inhoud te geven. Dit zou een gezamenlijke inspanning moeten zijn van ons allen.

Alie van der Laan Winschoten

undefined

Mannen over mannen

Het valt mij op dat bij de verkiezing van het sportboek van het jaar (de Verdieping, 25 april) alleen maar mannen zijn genomineerd, die zo te zien alleen over mannen schrijven. Alsof vrouwen niet kunnen schrijven en ook niet sporten. Gelukkig heeft Trouw Marijn de Vries.

Evert van Dijken Duiven

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden