Brieven

Jan Fasen eist vanwege krachtig en vernieuwend leiderschap een bonus voor schooldirecteuren. Hij is dat zelf ook. Dus besloot ik een kijkje te nemen op de ongetwijfeld krachtige ICT-omgeving van het Connect College. Het viel me een beetje tegen, maar het stelde me ook gerust. Foto’s van aandoenlijke jongetjes met hun creatieve scheppingen in de hand, de traditionele Italiëreis. Kortom, een doodgewone school.

Arend Schulp Amsterdam

Het recht op behandeling door een vrouwelijke gynaecoloog is bij een normale serie behandelingen mijns inziens anders dan bij acute hulp tijdens een bevalling (artikel Ger Groot, Trouw, 16 december). Bij acute hulp ben je afhankelijk van de dienstdoende gynaecoloog, ongeacht of het een man of vrouw is. Het lijkt mij een doorgeschoten eis om in een acute situatie vanuit religieus oogpunt een vrouwelijke gynaecoloog te eisen. Wachten tot die aanwezig is, kan levensbedreigend zijn voor vrouw of kind. Als vrouw heb ik beslist de voorkeur voor een vrouwelijke arts, maar tijdens een bevalling gaat het er alleen om of er goed gehandeld wordt.

J.M. Rietman IJsselmuiden

Abdelkader Benali stelt in zijn artikel over antisemitisme dat een overgrote meerderheid van de Marokkanen de verwikkelingen in het Heilige Land weet te scheiden van het leven hier (Trouw, Podium 15 december). Een groep Marokkaanse jongeren blijft echter voor problemen zorgen. Rabbijn Evers stelde een dag eerder dat latent antisemitisme in de hele samenleving aanwezig is. Zou het kunnen zijn dat begripsvervuiling van het woord antisemitisme door Joodse instellingen hiervan mede de oorzaak is? Als protesten tegen het negeren van resoluties van de VN en schendingen van mensenrechten door Israël bestempeld worden als antisemitisme, wordt het begrip antisemitisme mijns inziens niet zuiver gehouden.

Jaap van Duijvenbooden Vlaardingen

Vaak denken personen in de hoogste rangen van ons land dat hun optreden naast een hoog salaris vrijbrief is voor talrijke gratis genoegens. Niets is minder waar. Wie de toppen kan beklimmen moet inspanning leveren. Mensen met een hoog salaris dienen gewoon te betalen voor hun toegangskaartje (Trouw, 16 december). Mijn gedachten dwalen dan af naar de oude Willem Drees met zijn mariakaakje.

R.L. Sandstra Noord-Scharwoude

Beursgenoteerde bedrijven zijn tegen een wet die ze verplicht ten onrechte uitbetaalde bonussen terug te vorderen (’Pas op met wet tegen bonussen’, Trouw, 15 december). Zij willen dit liever onderling regelen. Omdat we nu toch bezig zijn een aantal regelingen in gelijke mate voor iedereen te laten gelden, kunnen we ertoe overgaan uitkeringsfraudeurs samen een regeling te laten treffen. Ze kunnen dan zelf bepalen hoe, wanneer en hoeveel ze denken terug te gaan betalen.

Sytze van der Werff Arnhem

Wat dom om de zedenzaak in Amsterdamse crèches zo breed uit te meten in de pers. Alle deskundigen zijn het erover eens dat kinderen gevoelig zijn voor suggestie. Hoe meer wij het als een ’zeer ernstige zaak’ presenteren, des te meer zullen kinderen het gevoel hebben dat er iets verschrikkelijks is gebeurd. Voor de betreffende kinderen is het afschuwelijk, maar de mate waarin zij er last van zullen houden, wordt mede bepaald door de manier waarop hun omgeving ermee omgaat. Dus zou ik zeggen: houd op met die buitenproportionele aandacht. Of dient die ophef een ander doel, namelijk de aandacht af te leiden van het schaamtegevoel dat ons als samenleving zou moeten bekruipen? Een samenleving die niet bereid is te investeren in goede opleiding en betaling voor werkers in de kinderopvang? Parkeerwachters worden beter betaald dan crècheleidsters!

Aja Leemans Amsterdam

Bij het lezen van de columns van Sylvain Ephimenco heb ik vaak het gevoel in de Telegraaf te zijn beland. Zijn pijlen zijn voornamelijk gericht op linkse partijen. Ook nu weer is Cohen het voorwerp van zijn spot. In het belachelijk maken van de parallel die Cohen trekt tussen Joden en moslims, gaat hij bewust voorbij aan de gelijkenis die er wel degelijk is, namelijk het vooroorlogse beeld van de Joden die als een bedreiging werden gezien, en de moslims die in het laatste decennium als kop van jut fungeren. De gretigheid waarmee hij zich van zijn achtergrond probeert te distantiëren heeft veel weg van frustratie.

D. Berends Burgum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden