brieven

IJzervreter

Was het nou echt nodig om een ijzervreter als Edward Luttwak te laten verkondigen dat Rutte passief en laf is geweest, en dat we met het invliegen van mariniers naar Oost Oekraïne sneller de lichamen hadden kunnen bergen (Trouw, 2 augustus)? Alsof de separatisten en de Russen snel op de vlucht zouden slaan. Het getuigt van dezelfde naïviteit die heerste bij de Fransen en de Duitsers in 1914. We gaan naar de oorlog, de vijand flink op z'n donder geven en na een paar maanden zijn we klaar. Wij weten allen dat het anders is gelopen en hebben ervan geleerd. Luttwak niet!

Willy de Haes Dordrecht

Paternalisme?

Wat een verbeten verhaal van Jessica Flanigan (Zomertijd, 2 augustus). "Niemand dan jijzelf heeft de autoriteit om beslissingen te nemen over jouw lichaam." Alsof ik een krant uit 1975 lees. Hier waren we het toch al heel lang met elkaar over eens? Tegen welke geest uit het verleden vecht mevrouw Flanigan hier? Ze beschrijft twee nare ervaringen met artsen. Maar dit is de eeuw van shared decision making. Geen dokter in Nederland leert meer anders. Dit neemt niet weg dat een dokter van sommige zaken meer verstand heeft dan zijn patiënten. Maar die kennis stellen wij graag ter beschikking om samen met de patiënt uit te zoeken wat in zijn of haar geval het beste zou kunnen zijn. De voorsprong in medische kennis moet echter niet verward worden met paternalisme.

Pieter Barnhoorn huisarts-docent Leiden

Duurzaamheid en landschap

Maarten Hajer van het Planbureau voor de leefomgeving geeft een schets van een duurzame toekomst voor Nederland (Opinie, 2 augustus). Duurzaam betekent volgens hem dat toekomstige generaties het net zo goed hebben als wijzelf. De duizend heel grote windmolens op land, die er volgens het Ser-energieakkoord moeten komen, omschrijft Hajer als 'transitiepijn'. Dit klinkt erg eufemistisch voor de enorme aantasting van ons landschap. Ook maakt het duidelijk dat duurzaamheid niet voor ons landschap geldt.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Hoop voor Israël

Als de Israëlische schrijver Nir Baram (de Verdieping, 2 augustus) gehoord gaat worden door de Israëlische bevolking is er hoop voor het volk. Angst wordt hen aangepraat door hun eigen regering. Ik ben het met Baram eens dat het volk eerst naar zichzelf moeten kijken, naar zijn trauma's, en moet ophouden te wijzen naar anderen. Het volk zal zichzelf moeten helen. Bombarderen is zinloos en versterkt de trauma's. Ik wens de Israëlische bevolking, en op de eerste plaats de regering, een intens zelfonderzoek toe.

Regine Scholte Westerbroek

Nationaal-socialisme

Johan ten Hove baseert zijn column over Israël (Opinie, 4 augustus) op de suggestie dat het nationaal-socialisme een 'variant' is van het socialisme. Hij verbindt dan twee stromingen louter op grond van hun benamingen. Dat is historisch onhoudbaar. Het nationaal-socialisme bedoelde niets anders te zijn dan een agressief systeem, dat zich op verering van ras en op uitsluiting baseert. Het socialisme bedoelt de gemeenschappelijkheid en saamhorigheid van mensen politiek vorm te geven. Geen wonder dus dat de jonge staat Israël in de kibboetsen socialistische idealen kon verbinden met de aloude Bijbelse traditie van sociale rechtvaardigheid.

Harry Pals Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden