brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

We drinken er een op Angela
Angela Merkel houdt nog vast aan de traditionele waarden en normen, en dat is belangrijk voor een partij zoals de CDU (de Verdieping, 20 september). Daar komt bij dat zij een sterke persoonlijkheid is en een sterk leider die onverstoorbaar zichzelf kan zijn. Het CDA schijnt daar niet meer in te kunnen slagen, zij dreigt op dit punt de aansluiting met kiezers te verliezen. De kerk staat bij haar nog hoog in het vaandel, evenals onder de Duitse bevolking, ook onder jongeren. Zij komt heel sympathiek over, en daarom drinken we er nog één op Angela.

Hannie Piket Dordrecht

Heimwee naar Wim Kok
De zorg van Hans Goslinga over het voortdurend gehakt maken van de premier is begrijpelijk. Het probleem is dat Rutte zich steeds als een oppervlakkige optimist presenteert: als persoon, maar niet als premier. Ouderen kunnen met enige weemoed terugdenken aan Kok. Niet om zijn beleid, maar wel om zijn behoedzaam en relativerend optreden. Rutte gedraagt zich als een kloon van de Twitter-generatie. Vluchtig. Juist in een tijd van somberheid 'vraagt het land' om een vertrouwenwekkende en consistente persoonlijkheid. In de coalitiepartijen lijkt deze nu te ontbreken. Mocht de PvdA zijn huidige crisis alsnog doorstaan, dan is de bedachtzame Dijsselbloem wellicht een optie.

Dick Hollander Hurwenen

Indisch/Indonesisch
Willem Schoonen schrijft in zijn 'Brief van de hoofdredactie' over oorlogsmisdaden door militairen van de koninklijke landmacht en het Knil in Indië tijdens de chaotische bersiap-periode. Hij gebruikt de term 'Indische opstandelingen'. Ik wil er met klem op wijzen dat hier het bijvoeglijk naamwoord 'Indonesisch' moet luiden. De term 'Indisch' duidt binnen de koloniale context op Indische Nederlanders of zo men wil, Indo-Europeanen. Tijdens de bersiap vochten de de Indonesiërs voor hun onafhankelijkheid. Zij keerden zich ook tegen de leden van de Indische gemeenschap, de Indische Nederlanders, van wie er duizenden op verschrikkelijke wijze om het leven zijn gebracht. Daarom, mijnheer Schoonen, zijn de Indische Nederlanders naar Nederland gekomen. Voor deze groep is het zeer storend dat de termen door elkaar worden gehaald.

Evert Mutter Den Haag

Ralf Bodelier zit ernaast
Als we massaal biologisch voedsel gaan eten, dreigt een ramp voor de allerarmsten en het milieu, meent cultuurfilosoof Ralf Bodelier (letter&geest, 21 september). Een grote misser is dat hij voorbijgaat aan een gesloten kringloop van grondstoffen in de landbouw, die wel nodig is. Bij intensive landbouw is kunstmest nodig, terwijl fosfaat-delfstof eindig is en stikstofproductie veel energie vergt en broeikasgassen uitstoot. Een goed voorbeeld van hoe het anders kan is het project Sekem in Egypte van Ibrahim Aboeleisj. Met compost en groenbemesting sluiten zij daar de kringloop. Het is een groot bedrijf met meerdere boerderijen, waar tweeduizend mensen werken. Voordat een standpunt wordt ingenomen over de tegenstelling biologisch en intensief, is het zinvol om daar eerst een bezoek aan te brengen of er studie van te maken.

Hilbrand Schuurmans Bolsward

Sparen is ineens stom
Regelmatig kom je ze tegen in het magazine Tijd (rubriek 'In de knip'): mensen die iedere maand alles opmaken. "Ik vind het belangrijker om te genieten." (14 september) Als zij met pensioen gaan, hebben ze geen spaargeld. Anderen kiezen ervoor om hun kinderen en kleinkinderen geld toe te stoppen. Ook zij hebben na hun 65ste geen appeltje voor de dorst. Prima, iedereen is vrij om zijn geld naar eigen inzicht te besteden. En dan zijn er ook nog mensen die sparen. Altijd gedacht dat dat wijs was. Maar nee, sinds kort hebben wij begrepen dat het heel onverstandig is. Lex Oomkes vindt: hoezo hebben kinderen recht op de erfenis? Als ik hem goed begrijp mag iedereen voor zijn 65ste vrij beslissen wat hij met zijn geld doet, maar daarna houdt het op. Als je ervoor koos om te sparen, dan heb je pech gehad, had je maar niet zo stom moeten zijn.

Willy en Bert Aalbers Maarssen

Heel veel verdwenen dorpen
Na het artikel over de 'opheffing' van het dorp Moerdijk, wees een lezer er al op dat dit niet het eerste dorp is dat verdwijnt. Hij noemde voorbeelden in Groningen. Gelijk schoot ook in mijn gedachten het dorp Nieuwesluis, een buurtschap bij Heenvliet op Voorne-Putten. Dat dorp is opgeofferd voor de ontwikkeling van het Rotterdamse industriegebied Europoort. Het landhuis De Oliphant, dat er vier eeuwen had gestaan, werd verplaatst naar het Zuiderpark in Rotterdam. Het is nu onder andere een trouwlocatie. Google even 'verdwenen dorpen' of bezoek de website verdwenendorpen.nl en je schrikt van het aantal verdwenen dorpen. Vrijwel het hele eiland Rozenburg, inclusief het waardevolle natuurgebied 'De Beer', werd aan de oprukkende industrie opgeofferd.

Pieter van den Blink Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden