brieven

Schuldenvrij afstuderen

Bij het lezen van de brief van Remi Verhagen (Opinie, 11 augustus) vraag ik me weer af: waarom vinden zoveel ouders toch dat hun kind schuldenvrij moet afstuderen? Waarom mag een student niet investeren in zijn toekomst, maar liggen de ouders er krom voor?

Het is lang geleden dat ik studeerde, met een beurs. Ik had een beurs omdat mijn ouders een laag inkomen hadden. Het grootste deel van de beurs was een lening, die terugbetaald moest worden binnen vijftien jaar na afstuderen, ongeacht het inkomen dat ik daarna had (jaren tachtig, weinig banen, veel werkloosheid). In het nieuwe systeem mogen studenten er 35 jaar over doen en als ze een laag inkomen hebben wordt de schuld desnoods kwijtgescholden.

Ik pleit niet voor onbezorgd en onbeperkt lenen; het is geen kleinigheid, die studieschuld. Dat was het in mijn tijd ook niet. Maar dat de student, naast ouders en gemeenschap, zelf ook mag bijdragen aan het hoge bedrag dat hij/zij elk jaar kost, lijkt me niet te veel gevraagd.

Anne-Marie Rutgers Utrecht

undefined

Israël-haters?

Het gebruik van de term 'Israël-haters' door Kleis Jager in een bericht over de Parijse plannen voor 'Tel Aviv sur Seine' (Trouw, 11 augustus) stuit mij erg tegen de borst. Waarom worden activisten voor de rechten van de Palestijnen zo negatief weggezet als haters? Omschrijf je mensen die tegen het akkoord met Iran zijn als Iran-haters? Waren anti-apartheidsactivisten Zuid-Afrika-haters of blanken-haters? Nee, geldt in al deze gevallen. Ze waren gewoon tegen de politiek van het land. Jammer dat Trouw zo tendentieus bericht geeft.

Jaap Bosma Hoogezand

undefined

Natuur en kerk

Hoedt u voor Amerikaanse sociologen. Zij suggereren de inwisselbaarheid van natuur en kerk en de concurrentie tussen die twee (Trouw, 12 augustus). Ik zou hun studie pas de moeite van overdenken waard vinden als zij een causaal verband meenden te kunnen aantonen tussen migratie naar een natuurgebied en het staken of verminderen van kerkbezoek van die migranten, vergeleken met migranten die van de ene stad naar de andere verhuizen.

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Ephimenco, kom terug

'Zonder kloten. Ik zie wel eens mannen die ontzettende zeikwijven zijn.' In de Verdieping van 7 augustus onderscheidt uw - tijdelijke - columnist Jamal Ouariachi zich niet bepaald door een fijnzinnige woordkeus. Terechte kritiek op zijn banale wijze van uitdrukken meent hij op arrogante wijze te kunnen afdoen met het woord 'woordpolitie'. Ephimenco, kom gauw terug!

Jan van Zijst Barendrecht

undefined

Ingehuurd staatshoofd

Lezer Bert Schulp noemt koning Willem-Alexander een ingehuurd staatshoofd (Opinie, 8 augustus). In de Grondwet staat dat het koningschap erfelijk wordt vervuld door de wettige opvolgers van koning Willem I, prins van Oranje-Nassau. Kom daarmee maar eens in het reine, als deze grondwettelijke bepaling jouzelf betreft. Dat is psychisch zwaar, lijkt me, voor een prins die op voorhand al kroonprins wordt genoemd. Prinses Beatrix heeft lang geleden in een televisie-interview gezegd dat de aanvaarding van het koningschap een breuk in haar leven is geweest.

Carel Scharten Rotterdam

undefined

Imtech en Anton Kröller

'Müller is de man van Internatio-Müller, waaruit Imtech voortkomt' (Trouw, 12 augustus). Beter, hoewel ook niet zonder bedenkingen, is het hier de naam van Anton Kröller te noemen, die het bedrijf Müller bestierde en die schoonzoon van de oude Wilhelm Müller was. De oude Müller heeft de combinatie Internatio-Müller niet meer meegemaakt (en Kröller evenmin).

Tom van der Meulen Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden