brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Zoet niet voor iedereen

Een paar jaar geleden werd door het kabinet op alles bezuinigd. Het argument was dat iedereen moest meebetalen aan de crisis. En dus werd er bezuinigd op de zorg, op ontwikkelingssamenwerking, op de studiefinanciering, op de duur van de WW en, ja, ook de lonen groeiden niet meer. Nu gaat het ietsje beter met de economie en is de boodschap dat er na het zuur weer ruimte komt voor het zoet. Wat mij verbaast, is dat dat zoet niet aan iedereen wordt uitgekeerd, maar slechts aan de werkenden. Dat zijn degenen die het in de crisis uiteindelijk hebben gered. Ik noem dit het 'neoliberale ventiel': als het slecht gaat, komt dat voor rekening van iedereen, ook de zwaksten, maar als het goed gaat, komt dat alleen de sterksten ten goede. Het verbaast me dat er geen enkele politieke partij is die pleit voor het inzetten van de meevaller voor de zorg, ontwikkelingssamenwerking of het onderwijs.

Aarnoud van der Deijl Hoofddorp

Serieus nemen

In Trouw was een artikel te lezen vol afschuw over de nationalistische Deense Volkspartij en nationalistische gevoelens die in Denemarken leven (23 juni). Waarom deze eenzijdigheid? Met 37 van de 179 zetels is vorige week de Deense Volkspartij de tweede van het land geworden. De immigratiepolitiek roept bij sommigen blijkbaar weerstand op. In een democratische rechtsstaat mag je het gelukkig oneens zijn met bepaalde ontwikkelingen, dat is het voorrecht van het leven in een vrij land.

Een beetje begrip voor mensen met nationalistische gevoelens (voorliefde voor het nationale) zou (ook in Nederland) het politieke klimaat ten goede kunnen komen en de polarisatie terugdringen. Door het serieus nemen van elkaars gevoelens en opvattingen schep je de basis voor een humane samenleving. Ook de stemmers op de Deense Volkspartij doen ertoe, luister ook naar hen.

G. Gezelle Houten

Triest

Het reformatorische Wartburg College ontslaat drie docenten die zich als volwassene opnieuw hebben laten dopen (Trouw, 22 juni). Als schoolleiding zou je juist blij moeten zijn met werknemers die vanuit hun geloof deze keuze bewust gemaakt hebben. Helaas lijkt de orthodoxe leer, die het College overduidelijk aanhangt, hier weer eens sterker dan wat het Evangelie van mensen vraagt: liefde, begrip en verdraagzaamheid. Je wordt er altijd een beetje triest van als het handelen van ongetwijfeld diepgelovige mensen op deze manier de krant haalt.

Klaas van der Veen Hoofddorp

E-biken gezond?

"65-plussers boeken op het zadel meeste gezondheidswinst" is de quote naar aanleiding van een studie van de universiteit van Utrecht (Trouw, 23 juni).

In het licht van de enorme opmars van de elektrische fiets trek ik die stelling in twijfel. Trapondersteuning werkt nu eenmaal lui fietsen in de hand. Dat is een uitkomst voor mensen die zonder die ondersteuning niet meer zouden kunnen fietsen, maar zorgt ervoor dat e-bikers die vitaal genoeg zijn om het zonder trapondersteuning te kunnen stellen heel wat minder gezondheidswinst boeken als ze hun fiets pakken.

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden