Brieven

Remkes dekt Rutte
Johan Remkes bepaalt niet welke debatten onze parlementariërs wel of niet mogen aanvragen (Trouw, zaterdag). Remkes lijkt vooral premier Rutte uit de wind te houden en krijgt daartoe een podium in Trouw. Tofik Dibi mag de vragen stellen die hij wil. Het is merkwaardig dat een oud-minister meent voor te schrijven wat het parlement wel en niet mag doen. Zeker omdat de uitspraken van Wilders niet losstaan van een klimaat van verharding in Nederland en Europa, is een debat op zijn plaats. Dibi, laat je niet in de hoek zetten en doe je plicht als volksvertegenwoordiger.

Theo Brand Zwolle

Afghaanse agenten
Er is weer twijfel gerezen over de inzet van Afghaanse politieagenten bij militaire operaties. Ze zouden toch alleen civiel mogen opereren. De Tweede Kamer, in het bijzonder GroenLinks en de ChristenUnie, blijft naïef. Men moet toch langzamerhand wel begrijpen dat er in een door de taliban geteisterd land helemaal geen sprake kan zijn van een mooie scheiding tussen civiel en militair; tussen bekeuringen geven en terroristen uitschakelen. Ophouden dus met die subtiliteiten.

S. de Jong Zuidlaren

Geld graaien
De laatste zin in het stukje van Wim Boevink over de bankbiljetten op de snelweg is wel intrigerend: "Ik raapte en raapte en was blij dat ik niet zo'n auto had."

Wat had Wim met het geld gedaan? Braaf teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar of een iets luxere versie van de Mercedes SLK 350 gekocht?

Henk Cuperus Groningen

Dominee weigert crematie
Annemarieke van der Woude wijst er in haar artikel over de 'weigerpastoor' in Liempde terecht op dat de kerk een bijzondere en bij uitstek barmhartige taak heeft bij begrafenissen (Trouw, dinsdag). Zij vraagt zich af of er ook weigerdominees bestaan. Toen mijn vader enkele decennia geleden wist dat zijn leven niet lang meer zou duren, besprak hij met de wijkpredikant de wens om zich te laten cremeren. Crematie (het ging dus niet om euthanasie) was toen al een aanvaard fenomeen. De gereformeerde predikant weigerde echter om daarin mee te gaan en verbrak het contact, kort voor mijn vaders dood. Helaas moet ik constateren dat ook in de protestantse gelederen geestelijke leidslieden voorkomen met een onbarmhartig denkraam.

Jan van der Zwart Gouda

Alleen rekenen en taal?
Trouw constateert in het commentaar van afgelopen maandag terecht dat de overaccentuering van de kernvakken rekenen en taal leidt tot verschraling van het onderwijs. Het wordt hoog tijd dat de wetgever het verplichte onderwijsaanbod eens kritisch onder de loep neemt. Onder invloed van het maatschappelijk debat zijn er allerlei taken bijgekomen (Actief Burgerschap, Geestelijke Stromingen, Gezond Gedrag) zonder dat er iets afgaat of de onderwijstijd wordt verlengd. Dat kan natuurlijk niet. Tegelijkertijd mogen scholen ook wel eens kritisch naar zichzelf kijken en naar het gemak waarmee ze zich laten verleiden om deel te nemen aan allerlei projecten en activiteiten.

Bernhard Wendt senior onderwijsadviseur Cedin, Sellingen

Naïef blondje (1)
Hoe verzin je het: een blond Hollands ex-model gaat midden in de Libische oorlog naar haar vriendje, het zoontje van dictator Moammar Kadafi, en is dan verbaasd dat ze in de problemen komt (Trouw, dinsdag). Deze Talitha van Zon is of ongelofelijk naïef, of zeldzaam arrogant, als iemand die denkt dat ze geen gevaar loopt omdat Kadafi haar zal beschermen. Ook al zegt de vrouw dat ze daar was om bij haar vriend geld los te krijgen voor haar zieke vader, het blijft verwerpelijk dat zij zich inlaat met deze vreselijke familie. Ze heeft heel wat uit te leggen

G. Hulshoff Amsterdam

Naïef blondje (2)
Ik wist niet wat ik las toen ik vernam van dat Nederlandse fotomodel dat in Libië verbleef. In oorlogstijd vrijwillig verkeren met de 'verkeerde partij', en dat met een goed doel: geld van de tegenpartij zien los te krijgen voor haar aan alzheimer lijdende vader. Dat doe je toch niet? Van een verkeerde partij kan je toch geen geld aannemen?

En nu maar hopen dat zij straks niet als gast bij 'Pauw en Witteman' aan tafel zit. Ik wil nooit meer van haar horen.

Vlasta de Groot-Piskora Zaltbommel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden