brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Onverzettelijke pater
Ik heb veel bezwaar tegen de kop 'Onverzettelijkheid kost pater Frans het leven' (voorpagina Trouw, 8 april). Deze kop is onjuist: de kogels namen zijn leven, niet zijn onverzettelijkheid. De kop suggereert dat de pater maar wat minder onverzettelijk had moeten zijn, dan zou hij nog leven. Hij doet geen recht aan het leven van pater Frans. Voor pater Frans was juist die onverzettelijkheid zijn leven. Hij doet ook geen recht aan het werk van pater Frans. Door zijn onverzettelijkheid was hij in staat veel initiatieven te grondvesten, en gaf hij juist veel leven en liefde aan de mensen die profiteerden van zijn initiatieven.

Elizabeth van Wensveen Zutphen

Kerel, geen gabber
In Trouw van 8 april stond een brief van Wim de Zeeuw uit Zetten, die schrijft dat Gabriel betekent Gods vriend, Gods gabber. Ik kom die vergissing vaker tegen. In het Hebreeuws heb je geber (kerel, sterke man, held) en je hebt cheber (makker, vriend). De naam Gabriel hoort bij de eerste: God heeft zich sterk betoond, en eventueel: held van God. In het Nederlands maken en horen we het onderscheid van de keelklanken niet.

W. Ganzevoort Zeist

Rusland leeg genoeg

Als de etnische Russen met hun Russische paspoorten graag onder Russisch bestuur willen, dan kunnen ze naar Rusland en hoeven ze geen land te af te pakken van de Oekraïners. Rusland is namelijk leeg genoeg: 8 mensen per vierkante kilometer tegen 74 in Oekraïne (vergelijk Nederland: 449 per vierkante kilometer.)

A. Rinkov Amsterdam

Sufgedisciplineerd
Een helder verhaal, 'Gek van al dat meten' (Verdieping, 5 april). Er stijgt een walm van demotivatie en verlamming op uit verschillende ggz-instellingen waar hoogopgeleide professionals alle zelfstandigheid wordt ontnomen. Niet de cliënt, maar de verzekeraar wil weten welke ggz de beste resultaten behaalt. Alleen die behandeling wordt straks nog vergoed.

De angel van het probleem is dat mensen zonder enige inhoudelijke kennis van de geestelijke gezondheidszorg, de administrateurs en boekhouders van de ziektekostenverzekeringen, met behulp van deze aanvechtbare 'kwaliteitsmetingen' tot in detail gaan voorschrijven hoe een depressie, angststoornis of fobie moet worden behandeld. Hun voormalige klasgenoten, de managers die binnen de ggz aan het roer staan, zorgen dat al deze voorschriften stipt worden uitgevoerd. Aangemeten door zo laag mogelijk opgeleide, sufgedisciplineerde professionals.

Edith Boersma Ooststellingwerf

Hulp zonder strijkstok
Het artikel over het (gebrek aan) effect van geld voor goede doelen (Trouw, 7 april) slaat de spijker op z'n kop. Sinds 25 jaar ben ik werkzaam in ontwikkelingslanden en als we één ding geleerd hebben in al die jaren is het dat goede hulp niet eenvoudig is.

In het algemeen moet hulp iets in gang zetten dat doorgaat als de hulp stopt. Organisaties die beweren dat alle donaties terechtkomen bij de mensen daar, en er dus niets aan 'de strijkstok' blijft hangen, zouden per definitie gewantrouwd moeten worden.

Henk Holtslag Apeldoorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden