brieven

Slavernij

Lezer M.A. van Dittmar lijkt het allemaal te veel te worden (Opinie, 17 november). Hangjongeren, graffiti, vernielingen en nu ook nog vluchtelingenstromen en aanslagen. Hij denkt het antwoord te hebben: herinvoering van de dienstplicht 'voor de leden van het mannelijk geslacht', die gaan dan 'als jongen in dienst' en 'komen er als man weer uit'. Wat een achterlijk idee! Behalve dat ons moderne leger niet om dienstplichtigen zit te springen, kost het een selecte groep jonge mensen die doorgaans aan hun toekomst aan het bouwen zijn (via werk, opleiding) een hoop verspilde tijd, geld en kansen. Dienstplicht is in wezen niet meer dan slavernij.

Michael Kouwenhoven Leidschendam

undefined

Polyamorie

Filosofe Simone van Saarloos waarschuwt voor het monogame drama (De Verdieping, 10 november). Eens in de zoveel tijd duikt het idee op. De mens is in feite polygaam en monogamie beperkt ons in het beleven van de variatie en rijkdom van relaties. Liefde is de norm maar trouw is uit den boze. Het lijkt op de reactie van een kennis die zijn vreemdgaan rechtvaardigde door te stellen dat hij meer liefde had dan hij bij één persoon kwijt kon. Alsof liefde slechts gebonden is aan intieme relaties. Tekenend is ook dat vreemdgaan, al of niet met wederzijdse toestemming, vermomd wordt als polyamorie. Op 25-jarige leeftijd lijkt dat heel wat, op 60-jarige leeftijd klinkt het hol en leeg.

Jos Janssen Nunspeet

undefined

Opgetekend gesprek

Lezer A. Jansen wil het liefst dat de rubriek 'Opgetekend gesprek' verdwijnt (Opinie, 19 november). Het is triest dat hij niet begrijpt dat deze rubriek vaak het enige is wat een mens 's morgens vroeg een glimlach kan ontlokken. En uit ervaring kan ik u vertellen dat het geen verzonnen verhaaltjes zijn, maar de werkelijkheid. Als u uw ogen en oren openzet in het dagelijks leven valt er veel meer te genieten dan u nu denkt. Maar ja, ik weet ook: oog voor het kleine en gevoel voor humor valt moeilijk aan te leren.

Rietje Rustema Uithoorn

undefined

Bruut geloof

Briefschrijver Paul Schermers heeft gelijk: in Tora, Bijbel en Koran staan teksten die kunnen dienen als voedingsbodem voor geweld (Opinie, 19 november). Maar hij vergeet gemakshalve dat vele miljoenen gelovigen goed en niet geweldadig met deze teksten omgaan. Een auto kan misbruikt worden om op mensen in te rijden. Toch is daarmee niet iedere automobilist een moordenaar. Met een mes kan iemand worden neergestoken, maar de meeste mensen smeren er hun brood mee. Het gaat echter pas fout bij doelbewust misbruik. Laten we dus niet de monotheïstische teksten veroordelen, maar alleen de mensen die ze misbruiken voor hun barbaarse ideologie.

Albert Klok Kiel-Windeweer

undefined

Niks geweld

Al 75 jaar hoor ik dagelijks over de Bijbel. Iedere zondag krijg ik uitleg vanuit de Bijbel. Ik ging naar de kerk in Nederland en alle Europese landen, in Afrika, Zuid-Amerika, Azië. Ik bezocht met zendelingen in Colombia en Senegal arme mensen die hulp nodig hadden. Nooit hoorde ik een oproep tot geweld. Wel was er de oproep mijn naaste lief te hebben als mezelf. En ik weet dat mijn medechristenen zo proberen te leven. Dat geloof gun ik de wereld. Ik zal ervan blijven getuigen.

Anne Gercama Rotterdam

undefined

Het Gooi

Een tijdje terug zag ik tv-maker John de Mol besmuikt toegeven dat er bij hem in de buurt geen vluchtelingenopvang plaatsvond. Hij had wel geld overgemaakt. Nu lees ik in Trouw waarom die vluchtelingenopvang ontbreekt: in het gebied van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren is een schrijnend tekort aan hockeyvelden (De Verdieping, 18 november).

Iman Heijstek Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden