brieven

Harde cijfers gewenst

Het lijkt me niet zinvol dat de discussie over CO2-opslag in bossen uitmondt in een welles-nietesspel. Wel vind ik van groot belang dat we weten waar we over praten. Een belangrijk punt in deze gedachtenwisseling is de vraag hoeveel zoden die CO2-opslag in bos nu eigenlijk aan de dijk zet. Mijn grote zorg is dat de mogelijk twijfelachtige aanname dat er grote hoeveelheden CO2 kunnen worden opgeslagen in bos er toe kan leiden dat beleidsmakers wat makkelijker doorgaan met toestaan van CO2-uitstoot door het verbruiken van fossiele brandstoffen in energiecentrales en wegverkeer. Daarom zou ik onze bosbouwkundige en klimatologische rekenmeesters willen vragen om hierover de harde cijfers op tafel te leggen. Dus door naast elkaar te zetten hoeveel CO2 wordt vrijgemaakt door verbruik van fossiele brandstof en welk deel daarvan (nog) kan worden opgeslagen in de bossen.

Gerard de Bruijn Ottersum

undefined

Wat een tegenstelling

Ik lees een indrukwekkend verhaal over de stijging van de zeespiegel in Bangladesh en hoe de bevolking daar moet zien te overleven (Verdieping, 8 december). Ook kinderen moeten al vroeg hard werken, zoals de zoon van Abdul, die zeven dagen per week zijn vader moet helpen met vissen.

Ik blader verder in de krant en zie een foto van drie prinsesjes op hun paard. Wat een luxeleventje en wat een tegenstelling met het voorgaande artikel!

Bert van Raaij Amsterdam

undefined

Volkenrecht

De VS hebben Nederland gevraagd om militaire steun in Syrië. Minister Koenders denkt daarover na, maar dat is onzin. Nederland zou alleen na moeten denken als president Assad van Syrië ons om steun zou vragen. Gooi het volkenrecht toch niet in de prullenmand.

G. den Dulk Wassenaar

undefined

Oplossing bij individu

Volgens mevrouw Noordervliet is vergrijzing de oplossing voor het klimaatprobleem (Opinie, 5 december). Is dat zo? Nemen we als voorbeeld China. Nog nauwelijks een kwart eeuw geleden een ontwikkelingsland, streeft het binnenkort, in economisch opzicht, de VS voorbij. In combinatie met de eenkindpolitiek van Mao heeft dit inmiddels een generatie opgeleverd die er qua welvaart geweldig op vooruit is gegaan. Stijgende welvaart legt echter per hoofd van de bevolking een groter beslag op de natuurlijke hulpbronnen. Aanzienlijk groter dan in de ontwikkelingslanden waar een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Voortgaande welvaartsontwikkeling gecombineerd met (of resultaat van) geboortebeperking, zal het probleem dus alleen maar vergroten. De echte oplossing ligt bij het individu! Zijn we bereid te ontdekken dat minder consumptie niet minder welzijn betekent?

A.A. van der Donk Oisterwijk

undefined

Schadelijker

Religies en hun onderlinge strijd zijn schadelijker voor de wereld dan de uitstoot van CO2.

Theo Deddens Ten Boer

undefined

Vrouwen aan de top

In Personalia (Trouw, 8 december) stonden drie nieuwelingen in forse topfuncties vermeld, alledrie vrouwen. In de rubriek staan vaker meldingen van vrouwen die het zogenaamde glazen plafond doorbroken hebben. (Of is Trouw soms - prettig - selectief in de aankondigingen die het dagblad in deze rubriek plaatst?) Ze doen mij deugd. Zeker wanneer ik lees dat Marian van Loon adviseur is van mannelijke managers. Vrouwen aan de top zouden vanzelfsprekend moeten zijn, maar zolang dat niet zo is, beschouw ik de aankondigingen als een hoopvol teken. Dat, gecombineerd met de foto van drie glimlachende koninklijke vrouwen, maakt mijn kijk op de toekomst helemaal goed. Zie de vrouwen aan de top, ze zijn er of in aantocht.

Karen Wolsing-van Dartel Nijmegen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden