Brieven

Vreselijke boeddhaknuffel
Wat een vreselijk idee zeg, een boeddhaknuffel in het bed van mijn kind (Religie & filosofie, 4 februari). Echt zo'n commercieel idee van volwassenen dat kinderen door hun strot krijgen geduwd. En dan dit citaat uit het artikel: "Want hoe kinderen in Nederland met elkaar omgaan, dat is schrikbarend. Als ze de glimlach van Boeddha al jong meekrijgen, is dat goed. Dan blijft dat hangen." Volgens mij hebben kinderen juist de glimlach en bemoediging van hun ouders nodig. En als er dan een knuffel nodig is om te verzorgen, vertroetelen, mee te spelen, kletsen en te knuffelen neem dan in ieder geval een vrolijk ding.

Henrieke Segers Veenendaal

Prefrontale cortex zegt sorry
Een voetbalvader schreeuwde een scheidsrechtertje van dertien stijf (Tijd, 2 februari). Het zoontje schaamde zich daar voor en riep zijn vader later tot de orde. Ik dacht dat deze vader tekort schoot in zijn opvoedende taak door het slechte voorbeeld te geven aan zijn zoontje en dat hij bij zichzelf te rade moest gaan hoe hij zich weer in de hand moest krijgen, eventueel in samenwerking met mensen die daarvoor zijn opgeleid. Ik meende dus dat zowel het probleem als de oplossing voor de volle honderd procent bij die vader gelegd moesten worden. In het artikel bleek de vader echter een willoos slachtoffer van een hersengebied dat zich ermee ging bemoeien (de amygdala) in samenwerking met de causale gevolgen van een slappe opvoeding. Wie gaat er nou verantwoording nemen voor dat onvolwassen gedrag van die vader? Zijn prefrontale cortex?

Henk Schutte Haarlem

Wrange vruchten van sparen
Wanneer je in tegenstelling tot je buurman altijd gespaard hebt en je belandt in het verzorgingstehuis waar je buurman ook terecht is gekomen, kun je misschien ontdekken dat jij voor je verblijf moet betalen en hij er voor niks zit. Je buurman heeft het 'ervan genomen', jij hebt gespaard en plukt daar nu de wrange vruchten van. Dat beeld kan de toekomst worden.

Is het niet veel rechtvaardiger om afhankelijk van het gemiddelde inkomen van iemands werkzame leven een eventuele bijdrage aan verzorgings-/verpleeghuis te berekenen?

C. Janson Heusden

Ongelooflijke bonussen
Wat een machteloos, frustrerend en walgelijk gevoel moet het voor iedere Nederlandse burger zijn om te horen dat iemand als Sjoerd van Keulen van de SNS-bank bonussen heeft ontvangen van bijna 1,8 miljoen euro. Ongelooflijk in deze tijd.

Eppo Dokter Arnhem

Onderkoeling
Bij het artikel over zestig jaar na de Watersnoodramp (de Verdieping, 1 februari) geeft het stukje 'Hoeveel mensen verdronken er?' de belangrijkste tweede doodsoorzaak niet weer. Immers, heel wat van de 1836 mensen die omkwamen zijn niet verdronken maar omgekomen door onderkoeling. Dat weten we uit getuigenissen van overlevenden. Door de bittere kou en harde wind zijn velen die doornat in bomen en lantaarnpalen, op daken en wrakhout het water waren ontvlucht toch onderkoeld en bewusteloos te water geraakt. Het begrip 'onderkoeling' was indertijd nauwelijks bekend, zodat er sinds 1953 algemeen sprake is van aantallen 'verdronkenen'.

Martin Kroon Leiden

Inspirerend: Herman Verbeek
Aan het mooie naschrift over Herman Verbeek (Trouw, 4 februari) wil ik graag twee aspecten toevoegen. Het eerste is politiek: Hermans inzet voor een duurzame landbouw, die rekening houdt met de belangen van boeren, dieren en milieu. Op dat punt was hij beslist baanbrekend. Het tweede is spiritueel: Herman Verbeek heeft honderden 'zangen' nagelaten. 'Gegroet, jij jij' en 'Ga tot de einden der aarde'. Eenvoudige melodieën, poëtische teksten, wij zingen de zangen nog steeds in onze oecumenische basisgemeente. Juist door de combinatie van politieke actie en gelovige bezinning was Herman Verbeek voor mij een inspirerend voorbeeld.

Kees Posthumus Apeldoorn

Oranjeallergie
Akkoord, een bescheiden artikel in de maandagkrant over het Oranjefonds in verband met de abdicatie van onze vorstin. Hier bleef het bij. En dat is goed. Ik begon al last te krijgen van Oranjeallergie. En dan te bedenken dat we nog door moeten tot eind april.

Michel van Straten Ridderkerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden