brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Geen oplossing

De redactie en schrijvers van brieven aan de redactie hebben gretig de uitkomsten van het onderzoek van Els van Wijngaarden omarmd. Ouderen die zeggen euthanasie te willen vanwege een voltooid leven zijn overwegend depressief, hebben angst voor het verpleeghuis en willen eigenlijk gehoord worden en zich nuttig maken. Die ouderen moet dus vooral niet de mogelijkheid tot legale euthanasie geboden worden. De eigenlijke problemen moeten aangepakt. Dat klinkt altijd goed: de eigenlijke problemen moeten worden aangepakt. Maar als met geen woord wordt gerept over hoe dat moet en wie het zou moeten doen, krijg ik het gevoel dat het belangrijkste oogmerk van redactie en lezers is een halt toe te roepen aan een eventuele uitbreiding van legale euthanasie.

Ad Kwinten Haaren

Lastig

Ik ben mij lam geschrokken van de brief van mevrouw Van der Meer (Brieven, 11 mei) als reactie op het interview met Els van Wijngaarden. Ze stelt: "Wat is de zin van het langer in stand houden van die [psychisch lijdende] mens, zowel voor zichzelf als voor de naasten en ook nog de geldverslindende zorg?"

Heb ik dat echt goed gelezen? Tja, als het lastig gaat worden, dan trekken we de stekker er toch gewoon uit?

Jacques Poot Den Haag/Kreta

Politiek en treinen

Dat de politiek zich op het onderwerp 'treinvervoer' niet inhoudt, is genoeglijk bekend. Zo sprak afgelopen week de Tweede Kamer zich uit voor hogere toegangspoortjes op Rotterdam Centraal. Ik vroeg me af: hebben de dames en heren Kamerleden nu werkelijk niets belangrijkers te doen? Zelfs de gemeenteraad van de kleinste gemeente lijkt me nog te goed voor dit onderwerp. Waarlijk een beschamend dieptepunt.

Sjoerd Huurdeman Oudenbosch

Niet over één kam

Als Alfons Lammers na de eerste vijf regels van zijn ingezonden brief was gestopt, had ik niet gereageerd (Brieven, 15 mei). Het is zijn goed recht de oproep tot het herzien van het universitair bestel van harte te ondersteunen. Maar om daar nu een vreemd citaat van koningin Juliana aan te verbinden over een hoogst noodzakelijke massamoord op schoolbestuurders in het voortgezet onderwijs, overdrachtelijk bedoeld of niet, vind ik ronduit dwaas, zeker voor een emeritus hoogleraar.

Er is nooit reden om alle mensen uit een beroepsgroep over een kam te scheren. "Je suis schoolbestuurder."

Willem de Vos Ede

Niet altijd heldhaftig

Wat ontzettend goed van Corien van Zweden dat zij een andere kant van kankerpatiënten laat zien (Verdieping, 13 mei). Ook ik kreeg al vrij snel na een, zoals het zich toen liet aanzien, slechte prognose te maken met opbeurende woorden en verhalen over mensen die moedig, vechtlustig en strijdbaar waren. Allemaal goed bedoeld, maar ze maakten me nog wanhopiger, eenzamer en kwetsbaarder.

Ik ben ervan overtuigd geraakt dat mensen de ruimte moeten krijgen dit vreselijke bericht op hun eigen manier te verwerken. En dat hoeft niet altijd heldhaftig te zijn.

Jannie Meijerink Vroomshoop

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden