brieven

Alle vlaggen halfstok

Volgens hoogleraar Henri Beunders werkt collectief rouwen therapeutisch (Trouw, 21 juli). Waarom kondigt onze regering dan geen dag van nationale rouw af, ook al is dat sinds 1962 (dood van Wilhelmina) niet meer de gewoonte? Toen ik de lijst met de namen van de slachtoffers las dacht ik: waarom geen nationale rouwdag als het voor mensen die lijden door het verlies van hun geliefden een beetje helend kan werken?

Alle vlaggen halfstok zou ook een genezend middel kunnen zijn. Een druppel op een gloeiende plaat? Een druppel kan ook wat verkoeling brengen.

Jan van Drie Oss

Zomerse tradities

Vrijdag liepen de wandelaars Nijmegen binnen. Zaterdag werd bekend waar je de lekkerste haring kunt kopen en vierde Rotterdam het Zomercarnaval in tropische sferen. Heerlijk al die zomerse tradities. Hoezeer ik ieder z'n feestje ook gun, vond ik het een verkeerde beslissing om dergelijke evenementen door te laten gaan. Het geeft maar weer aan dat er een wetmatigheid is in het nieuws: als het nieuws ver weg is, lijkt het minder erg. Of waren deze evenementen ook doorgegaan als het vliegtuig boven Nederland was neergestort? Ik zou denken van niet, maar na dit weekend durf ik hier geen antwoord meer op te geven.

Jan Kramer Apeldoorn

Brokstukken

Het verhaal 'Brokstukken en lichamen tussen de zonnebloemen' (Trouw, 21 juli) maakte mij letterlijk misselijk. Het haast romantisch overkomende verhaal staat vol misleidende teksten over terrein, bewoners en reddingswerkers. Over vrijwilligers (dat wel) die hun reddingswerk ongestoord kunnen doen in het deels afgezette terrein onder toezicht van zwaar bewapende rebellen die het terrein bewaken en waarnemers van de OVSE. Ik werd tijdens het lezen van de laatste suggestie pas echt werkelijk misselijk.

Ad van Krieken Bodegraven

Vrijwel iedereen?

"Vrijwel iedereen kent wel iemand van de 192 doden" (Trouw, 19 juli). Een boude stelling. Ik heb de lijst van slachtoffers nagekeken maar ken er niemand van, ook niet uit de verte. Geheel wat ik verwachtte. Je moet wel heel optimistisch denken over onze netwerksamenleving om zo'n stelling te poneren.

Voor verbondenheid of meeleven is het ook geenszins noodzakelijk dat je iemand kent. Verhalen over slachtoffers helpen mee om je te identificeren, maar kern van de zaak is het afgrijzen over een zo wreed levenseinde van zovelen, geslachtofferd in een strijd waar zij part noch deel aan hadden. Ik voel mij verbonden met ieder die het (be)treft.

Daan van der Waals Hollandsche Rading

Boycot zinloos

Waarom een land boycotten voor de houding van één persoon, zoals lezer Reineke (Brieven, 19 juli) betoogt? Poetin heeft lak aan een boycot door Europa. Rusland is een prachtig land met een vriendelijke bevolking en om die de dupe te laten worden door de houding van het Kremlin lijkt mij zinloos, al begrijp ik de emotionele reactie van de briefschrijver wel. Bovendien: naar het Spanje ten tijde van Franco en Griekenland onder het kolonelsregime gingen we ook zonder gewetensbezwaren op vakantie. Hierin maakt iedereen zijn eigen keuze.

Eef Zwiers Enschede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden