Brieven

Geheime richtlijnen?
Het merkwaardige misverstand blijkt te bestaan dat de richtlijnen van de Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen inzake een uitvaart na euthanasie geheim zouden zijn. Dat kwam naar voren in het theologisch elftal van deze week (Trouw, gisteren). Nu is er van alles geheim in de rooms-katholieke kerk, maar niet de door de bisschoppen in oktober 2005 vastgestelde richtlijnen over deze kwestie. Ze zijn in 2008 gepubliceerd in het Directorium voor de Nederlandse kerkprovincie en ze zijn ook op internet te vinden (www.rkdocumenten.nl).

Dat een woordvoerder van de kerkprovincie ze kennelijk niet aan de krant wilde verstrekken, moeten we maar beschouwen als onhandigheid in de communicatie. Het is helaas niet de enige en ook niet de ernstigste onhandigheid in de kerkelijke communicatie over deze affaire.

Peter Nissen Nijmegen

Blije Roomse spiritualiteit
Het theologisch elftal gebruikt in een bijdrage over de pastoor in Liempde de woorden 'regels' en 'de kerk is verplicht om'. In meer commentaren over deze pijnlijke zaak lees je ze. De kerk wordt daarin benaderd als juridische entiteit, geregeerd door de codex. Daarin mis ik pijnlijk de kerk als wereldwijde geloofsgemeenschap, die vooral idealen voor wil houden, gebaseerd op een geloofsvisie. Was de pastoor in Liempde vanuit die 'ideaalgedachte' uitgegaan, zou hij een andere beslissing genomen hebben. Het oordeel over mensen aan de lieve Heer overlatend. De traditionele blije roomse spiritualiteit past daarbij trouwens ook een stuk beter dan die van al die wettisch denkende criticasters, onder wie de leden van het elftal, Tollefsen en Borgman.

W. Stoop Santpoort-Noord

Voorrang voor de tolk
Een vrouwelijke tolk krijgt het voor elkaar dat een rechtszaak, waarin zij niet anders dan een dienende taak heeft, voorrang krijgt (Trouw, maandag). Werkelijk absurd. Ik vraag me af of deze tolk een beroepsopleiding heeft gevolgd en hoop dat zij ingevolge haar onprofessionele houding niet meer zal worden ingezet. Ten overvloede: terwijl advocaten niet worden betaald voor wachttijd bij de rechtbanken, worden tolken dat wel.

M.A.J. de Leeuw gerechtstolk, Alphen (Gld.)

Zonderlinge missie
Een militaire missie, nee een civiele missie, nee een politietrainersmissie, nee een civiel-militaire missie, nee een militair-civiele missie, nee een Háágse civiele missie, nee een Afgháánse militaire missie. In elk geval een zonderlinge missie van een zonderling kabinet gesteund door een zonderlinge meerderheid in de Tweede Kamer. Logisch dat elk woord verkeerd valt.

Bernhard Wendt Sellingen

Huilverhaal
Wat een huilverhaal zeg, over die familie Wunderink in het artikel over hulp aan mensen met hoge schulden (Trouw, dinsdag). Maar wel twee auto's en drie St. Bernardhonden. Ga even heel snel twee van die honden verkopen, alsook de twee auto's. Kan de familie daarna echt iedere dag seizoensgroenten kopen hoor. Nee, ik stem geen VVD en ben ook niet rijk: alleenstaande moeder, fulltime baan, huurhuis en geen auto, met twee studerende kinderen.

Joke Hartman Utrecht

Happy Feet
Er waren zo veel mensen die zich ingezet hebben om Happy Feet te redden, kosten noch moeite gespaard. Was er nou niemand die dat beestje even naar huis kon brengen? Ik vind het een beetje trieste afsluiting van een mooi verhaal. Was toch mooi geweest? Boot vaart naar de kust, vader en moeder, broers en zusjes staan op de wal te wachten. Allemaal vreugdetranen,

dat was pas een Happy End geweest.

Gerda Bruinsma Veenendaal

Normen en waarden
Prima dat Hubert Bruls normen en waarden weer centraal wil stellen bij het CDA. Met name veiligheid en opvoeding hebben zijn aandacht (Trouw, maandag). Zijn betoog zou sterker en geloofwaardiger worden als hij het begrip normen en waarden breder zou toepassen. Denk aan het leefbaar houden van de aarde, een schone en veilige landbouw en het bestrijden van de graaicultuur. Met de ethiek van deze onderwerpen heeft het CDA echter niet zoveel meer. Sterker, minister Verhagen verwijt de milieubeweging moralisme in het milieudebat.

Gerrit Krajenbrink De Heurne

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden