brieven

Biologisch, toch echt logisch
Dierziekten, overbemesting, uitstervende bijenvolken, cultuurfilosoof Ralf Bodelier ziet de scherpe kantjes van de gangbare landbouw wel (letter&geest, 21 september). Toch laat hij zich leiden door het theoretische verhaal van Dijkhuizen en Fresco over maximale oogsten onder 'ideale' omstandigheden. Bodelier zou zich meer cultuurfilosoof moeten tonen en begrijpen dat de wereld veelvormig en complex is. De kracht van de biologische landbouwbeweging is juist dat die aangrijpt op die sociale, culturele en ecologische diversiteit om een landbouwsysteem te ontwerpen dat duurzaam in de lokale situatie past. Gelukkig heeft hij vrienden die hem dat kunnen uitleggen.

Derk Jan Stobbelaar Wageningen

Ongelijkheid
De opwarming van de aarde gaat minder snel dan berekend, aldus de voorpagina van Trouw, afgelopen zaterdag. In feite gaat het niet om de opwarming van de aarde. In het VN-rapport 'Our common future' uit 1987 waarin het begrip duurzaamheid (sustainability) wordt gemunt, staat dat de werkelijke oorzaak van de problemen de grote ongelijkheid in de wereld is. Wat ik te veel gebruik, levert iemand elders in. Dat kan op dit moment al zijn, maar ook in de toekomst. Wij zijn dat al vergeten. Ons 'bezig zijn' met duurzaamheid is vaak niet meer dan paniekerig bezig zijn met het redden van ons eigen rijke hachje door proberen de gevolgen te bestrijden. Sinds 1987 is de ongelijkheid alleen maar toegenomen. Onze prioriteit moet zijn het richten van onze inspanningen, levensstijl en regeringsbeleid op het terugdringen van die enorme ongelijkheid. Als we dat nalaten zal de geschiedenis hard over ons oordelen, net zo hard als wij dat doen over grote misstanden in het verleden.

Arie Theisens Zeist

Opwarming aarde
Wat een suggestieve kop: "Aarde warmt al jaren minder snel op dan was berekend" (voorpagina, 21 september). U moet eens naar het (ook door Willem Pekelder geprezen) tv-programma 'Klimaatjagers' van de VPRO kijken om te beseffen dat de opwarming van de aarde constant doorgaat. Onder andere de permafrost-dooi in Alaska toont dat aan. Door deze kop, die de inhoud van het artikel niet dekt, zullen weer veel mensen denken dat het allemaal wel meevalt met de opwarming van de aarde.

Mieke van Dam Pijnacker

Nucleaire bewapening
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, John Kerry, weet ons zo aangedaan te vertellen hoeveel kinderen door chemische wapens gedood en verminkt kunnen worden (Trouw, 20 september). Maar zou hij ons ook weten te vertellen hoeveel kinderen door nucleaire wapens - ook op Nederlands grondgebied aanwezig - gedood en verminkt kunnen worden? Zijn wij, Nederlanders, als bondgenoten verplicht ons daaraan mede schuldig te maken? Gaan ook deze nucleaire wapens niet ver buiten de 'rode lijn'?

Jet Zwanikken-Indemans Den Bosch

Nivelleren
CDA-fractievoorzitter Buma vaart een wel heel rechtse koers, als hij zo ageert tegen het nivelleringsprogramma van het kabinet (Trouw, 21 september). Hoezo, mijnheer Buma? Het adagium van het CDA was toch altijd: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten?

Henk Maas Sassenheim

Participatiestaat
Vóór de verzorgingsstaat hadden we de nachtwakerstaat. Ik neem toch niet aan dat we daarnaar teruggaan. We moeten echter niet alleen de samenleving benoemen, maar ook de bijpassende staat. Participatiestaat? Steunstaat? Hulpstaat? Het zal nog moeten blijken hoeveel participatie en ondersteuning door de staat aan de participatiesamenleving merkbaar zal zijn in de terugtrekkende beweging.

Stan Verdult Maastricht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden