Brieven

Grootste milieuprobleem
Ik las in Trouw (16 augustus) dat begraven toch niet zo milieu-onvriendelijk is als men aanvankelijk dacht. Dat is een pak van m'n hart. Ik doe alles wat in mijn vermogen is voor een goed milieu. Ik rijd een kleine, zuinige, schone auto. Ik houd al het afval zo veel mogelijk gescheiden, zoals papier, glas, plastic en keukenafval. Ik zit nu nog met het grootste probleem. Ik ben er zelf nog steeds en dat geeft de meeste milieuproblemen. Hoe moet ik dat oplossen?

Janny Hartman Jansen Putten

Iraakse christenen in Syrië
Uw recente artikelen maakten nauwelijks melding van de tienduizenden Iraakse christenen die sedert de, mede door Nederland gesteunde, bezetting van Irak in 2003 een veilig heenkomen vonden in Syrië. Een aanzienlijk deel van de Syrische demonstranten tegen het bewind wenst de seculiere staatsvorm te vervangen door een islamitische, waarbij met name de rechten van de vrouw in het gedrang dreigen te komen. De ontevredenheid werd mede veroorzaakt door misoogsten in vrijwel het gehele land na opeenvolgende jaren van droogte, en door de toegenomen kloof tussen arm en rijk na de privatisering van staatsbedrijven tien jaar geleden, aanbevolen door het Internationaal Monetair Fonds. Zoals ook in de voormalige Sovjet Unie profiteerden hoge partijfunctionarissen daarvan, soms in hoge mate.

J.P.H. van der Veen Bellingham,USA

Kunst en politiek
Directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum vindt dat zijn instelling geen politieke boodschap moet afgeven. 'Kunst moet om kunst gaan' (Trouw, 17 augustus). Maar hij deinst er vervolgens niet voor terug om de beschuldiging van het Chinese regime van 'belastingontduiking' aan het adres van de activist en kunstenaar Ai Wei Wei klakkeloos te herhalen. Voor dictaturen als de Chinese, Cubaanse of Noord-Koreaanse is het een mantra om internationaal erkende mensenrechtenactivisten te beschuldigen van economische delicten, het ontvangen van geld uit het buitenland of het onderhouden van relaties met 'de vijand'. Probeer je daartegen eens tegen te verweren in een samenleving waar de media streng worden gecontroleerd.

Kees van Kortenhof Amsterdam

School van Athene
De foto van Merkel en Sarkozy op de voorpagina herinnerde mij onmiddellijk aan de 'School van Athene' in de Stanze van Rafaël in het Vaticaans museum. Plato de idealist wijst omhoog met zijn hand en Aristoteles vraagt aandacht voor het hier en nu op aarde. Opvallend en het geeft te denken, toch?

André van Kempen Eindhoven

Mini-Turkije
Advocaat Ejder Köse reageert verheugd op de uitspraak dat Turkse immigranten geen inburgeringscursus hoeven te volgen. Eigenlijk zou Köse niet verheugd moeten zijn. Natuurlijk, dwang is geen ideale motivator. Maar bij het totaal ontbreken van enige stimulans gaan met name zeer laagopgeleide vrouwen zich weer verschansen in hun mini-Turkije, thuis achter de Turkse buis. Of bij de mannen in het theehuis of op de vereniging. Veel te vaak kom ik, zelfs nog jonge, moeders tegen die geen woord fatsoenlijk Nederlands spreken na vele jaren verblijf hier en die zich afhankelijk maken van hun kinderen. Met deze uitspraak wordt de klok weer teruggedraaid met alle gevolgen van dien.

Anneke Ülgüt Assen

Rijkrekenen
In een stuk over vakbondsleider Henk van der Kolk (Trouw, 16 augustus) staat dat de achterban van FNV Bondgenoten het pensioenakkoord heeft verworpen. Hoezo? Slechts 23 procent van alle leden stemde. Over de bijna 80 procent die geen mening heeft, hoor je niets. Dan reken je jezelf rijk.

Agi Marik Amersfoort

Weigerambtenaar
Voorzitter Vera Bergkamp van het COC wil 'dat alle trouwambtenaren in alle gemeenten alle huwelijken sluiten' (Trouw, 17 augustus). Het zal je maar overkomen als homostel op wat ook voor hen 'de mooiste dag van hun leven' behoort te zijn. Kom je voor de voltrekking van je burgerlijk huwelijk voor een voormalige weigerambtenaar te staan. Een ambtenaar die met overduidelijke tegenzin en op straffe van ontslag op staande voet doet wat hij wettelijk moet doen. Zoiets wil je als COC-lid toch niet meemaken en wens je zelfs je ergste vijand toch niet toe.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden