brieven

Tolerant

Verontrustende berichten over homo's in azc's, waar ze gepest worden of erger. Wat doe je dan? Homo's apart onderbrengen? Is dat het signaal wat we in Nederland geven? Waarom de daders niet isoleren, ernstig aanspreken of erger, terugzenden? Geven we daarmee niet een veel beter signaal af dan de slachtoffers te isoleren? Zo weten de 'nieuwe Nederlanders' waar ze in Nederland aan toe zijn: een tolerante samenleving.

Frans van Lier Huizen

Toetsen aan grondwet

In Trouw van 1 maart doet u verslag van het rapport van de Venetië-commissie, die ervoor waarschuwt dat de Poolse rechtstaat gevaar loopt. De commissie maakt zich zorgen over de inperking van de bevoegdheden van het Poolse Constitutionele Hof, waardoor wetten onvoldoende of geheel niet meer aan de grondwet kunnen worden getoetst. Nu kent Nederland in het geheel geen constitutioneel hof en is het zelfs verboden om wetten aan de Nederlandse grondwet te toetsen! Ik neem aan dat ook Nederlandse juristen deel uitmaken van deze commissie en verbaas mij erover dat de Nederlandse situatie wel wordt gedoogd en Polen overgoten wordt met kritiek. Zijn deze tegenstrijdigheden uit te leggen?

M. H. Voorhuis Zwolle

Doodstraf en de SGP

De SGP lijkt de discussie over de doodstraf opnieuw te willen voeren. Aanleiding is de vraag hoe om te gaan met jihadgangers en ronselaars voor IS. Opmerkelijk dat de SGP hiermee in de Eerste Kamer een extremer standpunt inneemt dan de PVV. De partij plaatst zichzelf en daarmee ook 'de kerk' in de extremistische hoek. Dat zal veel christenen die dezelfde Bijbel lezen pijn en verdriet doen.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Duindoorn

Leuk artikel over de duindoorn (Natuurdagboek, 29 februari). De bessen zitten vol vitamine C en nog veel meer goeds. Maar waarschijnlijk heeft Koos Dijksterhuis het niet zo getroffen met de rijpe besjes, 'zo zuur en wrang, dat uw mond zich er vacuüm door zou zuigen'. Als ik met mijn kleinzoon in augustus of september op Texel door de Slufter loop, pakken we altijd wat besjes. Prima als je dorst hebt en de waterflesjes in de auto hebt laten liggen. Pitjes en schil slikken we niet door. Probeer het maar, werkt prima. Het zou jammer zijn als wandelaars dit niet meer durven uitproberen.

Peter Hoogendorp Oss

Kop

Jansen zegt terecht 'nee' tegen de kolder van referenda (Opinie, 1 maart). Een kleine aanvulling: wie het geleuter gevolgd heeft bij de burgemeester-referenda weet dat men niet veel verder kwam dan: 'Hij lijkt mij wel sympathiek'. Ik heb van weinig onderwerpen veel verstand, van veel een beetje en van heel veel weinig of niets. Populisten geven ons de indruk dat we overal over mee moeten en kunnen praten, dit met een appél op onze onlustgevoelens. Zie mijn niet-stemmen als een protest tegen deze onzinnige referenda. Het geld had beter gebruikt kunnen worden.

P.A.C. Brandsma Putten

Spaanse Burgeroorlog

Wat beterft IS-strijders die elkaar uitmoorden: er is niets nieuws onder zon. Lees Jef Last, Arthur Lehning, George Orwell en vele anderen over de Internationale Brigade (anarchisten-communisten) in de Spaanse Burgeroorlog.

Gustaaf Begas Maastricht

Dank

Met instemming las ik de lezersbrief van Marcel Jansen (Trouw 1 maart). Net als hij lees ik vaak met ontroering de column van Mickelle Haest.

En als we het dan toch over afscheid hebben: ik zal Willem Pekelder zeker missen met zijn trefzekere commentaar op tv- programma's.

Dank je wel Willem, voor alle mooie verhalen.

Luuk Lodder Woerden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden