brieven

Geen vergelding
Min of meer tot mijn verbazing heb ik zondag met instemming gekeken naar wijlen Pim Fortuyn. Zomergast Wouter Bos koos een fragment waarin Fortuyn reageert op de terroristische aanval van 11 september 2001. "Ik hoop", zei hij daarin, "dat we ons kunnen inhouden. (..) Ga je dan Kaboel bombarderen? De mensen die daar wonen, hebben dit ook niet gewild, die lijden al onder de taliban."

Dit citaat speelde meteen door mijn hoofd toen ik in Trouw de vraag las of en hoe het Westen zal reageren op het gebruik van gifgas in Syrië: uit vergelding of om humanitaire redenen. Wat mij betreft kan deze vraag maar op één manier worden beantwoord: om humanitaire redenen. Met louter vergelding schiet niemand iets op.

Jet Kunkeler Den Haag

Naïeve wereldleiders
De Verenigde Staten en Groot-Brittannië willen de Syrische president Assad alleen straffen voor de gifgasaanval, maar niet betrokken raken bij een oorlog in het Midden-Oosten (Trouw, 28 augustus). Hoe naïef kunnen grote wereldleiders zijn? Wie herinnert zich het optreden van Powell in de VN vlak voor de inval in Irak: hoe zeker waren we toen over de aanwezigheid van chemische wapens aldaar? Natuurlijk, het waren gruwelijke beelden uit Damascus vorige week. Maar laten we hopen dat er niet weer een escalatie plaatsvindt.

Arjan Oldenbeuving Bennekom

Oorlogshysterie
Minister Lavrov van Rusland heeft gelijk door te wijzen op de groeiende hysterie in de westerse landen met betrekking tot Syrië (Trouw, 28 augustus). Ook in Trouw wordt hieraan meegedaan. Een militaire interventie komt eraan en Nederland moet meedoen. Nee zeggen staat gelijk aan medeplichtigheid. Rusland en China worden als kwade demonen weggezet.

Gelukkig blijven de Russen en Chinezen hun verstand gebruiken. Wie zegt dat Assad achter de aanvallen zit? De westerse leiders wachten op het juiste moment om een hen niet welgevallig regime weg te bombarderen. Zo is het de afgelopen jaren toch altijd gegaan? Kijk naar Afghanistan, Irak en Libië. Wat zijn deze landen ermee opgeschoten? Toen de westerse bommenregen ophield zakten deze staten weg in chaos en ellende met honderdduizenden onschuldige doden tot gevolg. Syrië wacht hetzelfde lot.

Mark Jan Smit Nijverdal

Kwakzalvers
De vereniging tegen kwakzalverij laat weer eens van zich horen, en hoe (Opinie, 28 augustus). Weer lekker kort door de bocht: is dokter Renckens nu zo naïef, of wil hij niet weten dat de Moermanvereniging springlevend is, dat het Moermandieet nog steeds volop in de belangstelling staat en dat de belangstelling voor goede voeding alleen maar toeneemt?

Het belang van goede voeding in relatie tot ziekte en gezondheid is overduidelijk. Waarmee ik niet zeg dat goede voeding dé remedie is, maar wel een belangrijke factor. Daar liggen zoveel kansen voor de gezondheidszorg! Waarom dat hokjesdenken?

Vele (kanker)patiënten snakken ernaar om goed en volledig te worden voorgelicht en behandeld. Maar in de ziekenhuizen is nauwelijks of geen aandacht voor gezonde voeding en supplementen, en dat is ontzettend jammer. Voor mij is een kwakzalver iemand die niet openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, voor dingen die buiten zijn straatje vallen, maar die zich afsluit, en zo kansen laat liggen.

Jeannette van den Beukel Zonnemaire

Haatmail
Niet altijd was ik het eens met zomercolumniste Tinkebell. Maar haar stukje over het 'maatschappelijk nut' van haatmails (Opinie, 27 augustus) vond ik absoluut briljant. Nu maar hopen dat de schrijvers van haatmails de strekking begrijpen.

Lenneke de Jager Bergschenhoek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden