Brieven

Carpoolen met scootmobiel
Goed idee in deze barre tijden: het carpoolen met de scootmobiel in het Oost-Groningse Bellingwedde (Trouw, 8 augustus). Nog enkele andere bezuinigingssuggesties: spreiding in maaltijdengebruik, zodat ook het kunstgebit gecarpoold kan worden. En ook het carpoolen van protheses kan nader onderzocht worden. Of gaan we eerst bezuinigen op al die nieuwe veelal protserige gemeentehuizen, waarin je een kanon af kunt schieten zonder iemand te raken, tenzij er net iemand z'n scootmobiel in de carpool doet,

Gerard van den Belt Dalfsen

Hetero Pride
De heteroïsering van de Gay Pride (Trouw, 4 augustus) is met de editie 2012 een feit geworden. Ik zag naar schatting 90 procent hetero's en 10 procent homo's. En daarmee veel gebral, kotsen, wildplassen en grimmigheid in de late uurtjes. Het is wachten op de eerste echte ongeregeldheden in de komende edities. Niet van homofoben, maar van hetero-mannen onderling. Veel homo's voelen zich nu al niet meer thuis op de Gay Pride. Ik weet nog hoe homo's de Amsterdamse Koninginnenacht hebben voortgestuwd in de eerste helft van de jaren tachtig. Nu zie je bijna geen homo's meer in die nacht, behalve voor de gevels van homozaken. En hier is niets tegen te doen. Hetero-kerels en drank, dat is een slechte combinatie.

N. Nomi Amsterdam

Veilig achter het hek
De SP kiest een rake plaats om haar campagne te starten: het Openluchtmuseum in Arnhem (Trouw, 7 augustus). Dat sluit perfect aan bij hun verkiezingsprogramma: terug naar toen, veilig achter het hek. Nederland zoals het ooit was: vader weidt de schapen, moeder balkt een brij. Heft daar iemand 'stoere jongen, ferme knapen' aan? Roemer als pater familias van een familie die allang niet meer bestaat. Hek eromheen, alsof de rest van de wereld niet bestaat, ogen dicht voor de crisis. De toegangsprijs voor het museum (volwassenen 14,95 euro, kinderen tot 12 jaar 10,50 euro) staat symbool voor de prijs die Nederland gaat betalen als de SP het voor het zeggen krijgt en haar financieel-economische plannen doorvoert.

Kees Posthumus Apeldoorn

Weigerambtenaar
Met grote schrik hebben wij het hoofdredactioneel commentaar van 7 augustus gelezen over de weigerambtenaar. Waarom mogen weigerambtenaren in overheidsdienst homo's discrimineren, dus uitsluiten van overheidsdienstverlening? Voor welke andere groepen zou volgens Trouw een vergelijkbaar weigeren ook toegestaan zijn: joden, negers, zwakbegaafden?

Wim Steman en Peter van de Rijdt

Loosdrecht

Europese peptalk
Het artikel van Adriaan Schout van Instituut Clingendael (Podium, 6 augustus) bevat te veel peptalk. Ik behoor ook tot de meerderheid die voor de euro is, maar kan wel begrip opbrengen voor de grote minderheid die tegen is. Het ontbreekt politici aan moed om te zeggen dat er ook nadelen zijn aan de munt. Zo dreigen door het beleid van de Europese bank onze pensioenen te verdampen. Door over de nadelen van de euro geen open kaart te spelen, worden kiezers naar extreme partijen gedreven.

G.G.A. den Dulk Wassenaar

Niet in de kas, dan thuiszorg
Een optimistische instelling kun je de Rotterdamse wethouder Florijn niet ontzeggen bij zijn pogingen bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen (Trouw, 7 augustus). Van de 700 kandidaten die hij in de kassen aan het werk wilde hebben, zijn er in de praktijk zes overgebleven. Volgens de wethouder draait dit project echter 'prima'. Hij mikt er nu op zijn doelgroep aan werk in de thuiszorg te helpen. Als dit met dezelfde vrijblijvendheid gebeurt als het kassenproject, lijkt succes heel ver weg. Het is bovendien vreemd te veronderstellen dat wie niet wil of kan werken in de kassen wel kan functioneren in de thuiszorg.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Antiquair en antiquaar
Johan Bouwmeester, medestichter van boekenstad Deventer, zegt dat er tien antiquairs zijn in Deventer (Trouw, 4 augustus). Een antiquair handelt in oude meubels en kunstvoorwerpen en drijft een antiekzaak. Wie handel drijft in oude boeken en prenten is antiquaar, en geeft dat aan door op zijn winkelruit antiquariaat te zetten.

Koen van Rossum Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden