brieven
lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam
undefined
Fanatisme
Nee maar, bezondigt nu zelfs onze virtuoos Pieter Geenen zich aan 'framing' (Trouw, 29 december)? Hij maakt kritiek op gentechnologie belachelijk met 'we moeten alleen dingen onderzoeken die we al weten!' Tegenstanders hebben geen kritiek op onderzoek an sich, maar op het arrogante fanatisme waarmee onderzoekers die iets nieuws hebben ontdekt altijd weer doorslaan ('dan ook maar meteen ingrijpen in de natuur') - ook al hebben ze geen benul van het terrein dat ze betreden, laat staan van wat ze er losmaken.
Paulus B. Morssink Middelstum
undefined
Greenpeace helpt niet
Met twee zoons die beiden studeren aan de Wageningen Universiteit is mijn beeld over onder andere het kweken van gewassen op deze aardbol beduidend genuanceerder geworden. Het is daarom jammer dat een organisatie als Greenpeace zich zo blijft verzetten tegen genetische modificatie. In plaats van deze manier van veredeling te omarmen, blijft Greenpeace ons voorhouden dat gentech gevaarlijk is. Ik had al langer het plan om mijn donateurschap op te zeggen, maar het artikel in Trouw (28 december) heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Ik ben voor een schone en duurzame wereld waarin we iedereen voldoende en veilig kunnen voeden. Greenpeace gaat ons daar niet bij helpen, ben ik bang.
Bert van de Pol Almelo
undefined
Bekrompen
Na de gezellige kerstdagen lees ik het artikel over de afgeblazen activiteiten voor vluchtelingen om gratis te kunnen zwemmen en te eten (Trouw, 28 december). Om je kapot te schamen, dat opeens in Nederland naar de PVV-stem kennelijk heel goed wordt geluisterd. Dat er serieus wordt geluisterd naar een briefschrijfster die klaagt omdat de zwemlessen van haar kinderen zo duur waren en dat daarom de vluchtelingen niet een uurtje mogen zwemmen... Plaatsvervangende schaamte en verwondering over zoveel gezeur en bekrompenheid, zelfs in de kersttijd waarin we toch meestal wat liever voor elkaar proberen te zijn. Waar gaat dit heen in Nederland in 2016? Wat mij betreft doen we op Oudjaarsdag alle zwembaden een uurtje open in het hele land, goed plan? Gewoon, om het een beetje goed te maken.
Carina van Hooft-Lodder Vleuten
undefined
Stilte
Ook ik ben op zijn zachtst gezegd verbaasd over de winkelopenstelling op Eerste Kerstdag. Tweede Kerstdag was al gesneuveld, nu gaat Eerste Kerstdag er ook aan, schrijft columnist en grotestadsbewoner Rob Schouten gelaten (Trouw, 28 december). Hij vraagt zich af waar het stille gevoel blijft, de droom van een beierende kerkklok, het gevoel dat je alleen bij je familie thuis bent. Ik nodig Schouten uit volgend jaar met Kerst Amsterdam te ontvluchten. Hier op de Veluwe vind je stilte, hoor je het gebeier van kerkklokken en is er volop gelegenheid tot inkeer en verstilling, in een kerk of in de ruime natuur. Oneindig waardevoller dan al die volle en o zo lege consumptiekathedralen.
Margreet van Persie Elspeet
undefined
Elitair
U constateert dat de wetenschapsquiz uit de gratie is bij de kijkers (Trouw, 28 december). Geen wonder, als het overgrote deel van de vragen gaat over de bètawetenschappen, over natuurkundige zaken waar de meeste mensen geen kaas van hebben gegeten. En dat terwijl 'wetenschap' toch veel breder is! Historische, linguïstische of sociale vraagstukken zijn evengoed wetenschappelijk, maar komen zelden of nooit aan de orde. En van de bètavragen weten de meeste kijkers en lezers sowieso weinig tot niets. Dat is hen ook niet kwalijk te nemen. In die zin is de Nationale Wetenschapsquiz dus een elitair verschijnsel dat terecht een stille dood sterft.
Lieuwe van Kampen Haarlem
undefined
Blinde vlek
De wetenschapsquiz uit de gratie (Trouw, 28 december)? Is dat verbazend, als je wetenschap definieert als natuurwetenschap met voorbijgaan van alfa's en gamma's? En gaat uitzenden op de avond dat bijna iedereen juist met een mythisch verhaal bezig is? Het lijkt me ook exemplarisch voor de blinde vlek bij de VPRO voor alles wat met godsdienst heeft te maken.
Bram Heringa Teteringen
undefined